×

Vállalati hatékonyság

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. november 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 34. számában (2000. november 15.)

 

A cégek teljesítményéről általánosságban a főbb vállalati adatok rajzolnak képet, hiszen a milliárdos árbevételről, nyereségességről szóló információk azt a képzetet keltik, hogy a vállalati életben minden rendben van. A piaci verseny éleződése, az Európai Unióhoz való csatlakozás közeledte azonban már most előre vetíti annak az árnyát, hogy előbb-utóbb kevés lesz a piacon maradáshoz a jó termék, a kiváló minőség: a versenyben csak a legjobban szervezett, hatékonyan működő cégek maradhatnak talpon. A gazdasági szervezeteknek tehát fel kell tárniuk, milyen lehetőségeik vannak a termelékenység javítására.

 

Valószínűtlennek tűnő adat, hogy a magyar cégek az évi 225 munkanapból 106-ot elvesztegetnek azzal, hogy nem termelékeny tevékenységre fordítják a munkaidőt. Ezt a Czipin and Partner International Productivity Consulting állapította meg felmérésében, amelyet már második alkalommal végzett el Magyarországon. Ez a megállapítás egyfelől riasztóan koncentrálatlan, szervezetlen vállalati működést sejtet, másfelől jelzi, hogy még óriási tartalékok vannak termelékenység szempontjából a hazai vállalatokban.

Lassú javulás

A helyzet azonban nem végletesen sötét: a felmérés tanúsága szerint a megkérdezett vállalatok átlagosan 12,9 százalékos termelékenységnövekedésről számoltak be egy év alatt, ami arra utal, hogy a cégek kezdik komolyan venni a termelékenység, a hatékonyság kérdését. A felmérésben egyébként 300 magyar felső vezető nyilatkozott cégének produktivitásáról. A megkérdezettek fele az iparban tevékenykedik, negyede a szolgáltatási ágazatban, további negyede a kereskedelemben. Ami a méreteiket illeti: mintegy 30 százalékuk 100-200 főt foglalkoztató vállalkozás, 25 százalékuk 200-300 főt, a fennmaradó nagyobb hányad pedig ennél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalat volt.

A megkérdezettek kétharmada képes volt növelni termelékenységét, igaz, többségük nem túl nagy mértékben, de 20 százalékuk 20 százaléknál is nagyobb hatékonyságjavulást tudott elérni. Ezek az adatok a pozitív tendenciák ellenére arra engednek következtetni, hogy a magyar cégvezetők még nem látják jól át lehetőségeiket a termelékenység javításában, vagy nem ismerik ennek módszereit, ezért alábecsülik ezzel kapcsolatos tartalékaikat. A termelési hatékonyság növelésének legkézenfekvőbb eszközeként a munkahelyek leépítése kerül szóba, holott azok, akik jelentős javulásról számolhattak be, offenzív intézkedésekkel érték el az eredményt. Részint termelékenységnövelő beruházásokat hajtottak végre, megkeresték a kapacitások jobb kihasználásának módját, és hatékonyabbá tették a szervezést és az irányítást, optimalizálták a vállalat működését. Kétségtelenül szerepe volt a javulásban az üzleti volumen növelésének is.

A múlt meghatározó

A magyarországi vállalatok vizsgálatánál nem hagyható figyelmen kívül a cég múltja, illetve története, hiszen egyesek a privatizációból jól-rosszul kikerülve kezdték meg önálló életüket a piacon, mások új alapítású cégek, s ez meghatározó abban, hogy a termelékenységi hiányosságoknak mik az okai, illetve milyen orvoslási módok vannak. Az állami cégből átalakuló társaságoknál általában elkerülhetetlen volt a dolgozói létszám racionalizálása, egyes munkahelyek leépítése, ami a hatékonyságnak lendületet adott, míg a külföldi tőkével létrejövő cégek esetében kezdettől a stratégia része volt egyes termelékenységnövelő beruházások végrehajtása. Korszerű menedzsmentszemléletre és a piaci alkalmazkodás igényére utal az is, ha a vezetők nem várják meg, hogy a cég a kezdeti lendület után lelassuljon, hanem időben szaktanácsot kérnek a tartalékok feltárására, a hatékonyságot javító tényezők felkutatására, amelyek többnyire a belső folyamatok racionalizálását teszik szükségessé.

A hatékonysági vizsgálatok során a legfontosabb annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy a cég tevékenységében mely területen vannak a legnagyobb tartalékok, illetve mely pontokon keletkeznek a legnagyobb veszteségek, amelyeket sürgősen minimalizálni kell. A Czipin felmérésének megállapítása tanulságos: a termelékenységfejlesztés legfőbb gátja, ha a vállalati irányítás és tervezés fogyatékos. Ennek legjellemzőbb megnyilvánulási formája, amikor a munkafázisokat nem készítik elő eléggé, a szükséges forrásokat helytelenül teremtik meg, vagy nem állnak rendelkezésre, illetve alapvetően hiányos a munka megszervezése. Ez akkora érvágás egy vállalat életében, hogy 42 munkanap elpocsékolásával egyenértékű évente. Ezt tetézi további 22 olyan munkanap, amely kifejezetten a hiányos vezetés és felügyelet miatt válik terméketlenné. A nem megfelelő tervezés mint munkaszervezési fogyatékosság egyébként 2000-ben nagyobb hányadát tette ki az elpazarolt időnek, mint két évvel korábban, és ugyanez igaz a vezetés és a felügyelet hiányosságaira is. Ezt az adatot azonban differenciálhatja, hogy a nyilatkozó vezetők esetenként nagyobb tapasztalattal – és ennek következtében nagyobb kritikával – szemlélik a termelékenységnek ezt az összetevőjét, és jobban átlátják, hogy ezeknek egyre nagyobb jelentőséget kell tulajdonítaniuk.

A vezetők felelőssége

A vezetők felelőssége a vállalat életében kiemelt figyelmet érdemel, mert akárhogy is nézzük, a vezetői hozzáállás, elhivatottság hegyeket mozgathat meg, és egy alkalmatlan vezető hosszú évek alatt felépített vállalati struktúrát dönthet romba, egész cégeket vihet a tönk szélére. A vezető személyének kiválasztására ezért nagyon ügyelnek a piacgazdaságokban, számos példa van arra, hogy egy-egy cég mindent megad, csak hogy megszerezze a szakma legjobbját magának. Magyarországon már gyakorlatilag végbement a menedzseri réteg cseréje, és kialakult egy viszonylag fiatal, rugalmas szemléletű felső vezetői kör, amely képes felvenni a versenyt a Magyarországra telepített menedzserekkel is.

A mai vállalatvezetők nyilatkozatai még a vezetési felelősség nagymérvű elhanyagolásáról tanúskodnak, esetenként a vezetési feladatok félreértelmezéséből adódnak. Jó példa erre, hogy a Czipin felmérése szerint a magyar vezető munkaidejének átlagosan 26 százalékát tölti aktív vagy passzív felügyelettel, ezzel szemben 48 százalékát adminisztrációval. Ennek többféle oka lehet, kezdve azzal, hogy a személyiség esetleg alkalmatlan bizonyos vezetői feladatokra, vagy éppenséggel elégedetlen jelenlegi státusával, karrierjének alakulásával, és ez nyomot hagy vezetési stílusán, passzívvá teszi. Vannak olyan vezetők, akik nem rendelkeznek a szükséges problémamegoldó mentalitással, vagy éppen gondot okoz számukra, hogy beavatkozzanak a munkafolyamatokba, s kemény kézzel és következetesen felügyeljék és koordinálják a munkát. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy esetleg nem rendelkeznek elegendő vezetői ismerettel, irányítási módszerekkel, amelyek birtokában könnyen segíthetnének magukon. A vezetők többsége átlátja ezt a problémát, és súlyosnak ítéli negatív szerepét a vállalati életben, ami egyrészt reális önkritikára utal, másrészt azzal a reménnyel kecsegtet, hogy az ilyen vezető törekszik hibája kiküszöbölésére. A vezetési hiányosságokról egyébként szigorú véleményt alkotnak a beosztottak is, akik egyrészt élvezik az ellenőrzési hiányosságok miatt kialakuló szabadságot, sőt próbálják tovább tágítani a kereteket, másrészt azonban egyre jobban elítélik az így kialakuló helyzetet, és kifejezik igényüket a keményebb, jobb vezetés iránt.

A munkamorál

A hatékony munka gátja – ha nem is meghatározó módon, de nem is elhanyagolhatóan – az alacsony munkamorál. Tíz évvel ezelőtt szakértők és laikusok is azt állították: a munkanélküliség morális változásokat is indukál majd a munkaerőpiacon. A munkához való hozzáállás a tervgazdaság időszakában bizony kívánnivalókat hagyott maga után, még akkor is, ha ez esetenként magyarázható vagy méltányolható volt. A felmérésben részt vevő cégek adatai alapján ki kell jelenteni: Magyarországon az alacsony munkamorál 14 százalék erejéig felelős a rossz termelékenységért, vagyis 15 nap emiatt fecsérlődik el. Hozzá kell azonban tenni: a tendencia némileg javul, hiszen a két évvel ezelőtt végzett felmérésben még a munkanapok 15 százalékát pocsékolták el fegyelmezetlen munkavégzés, hiányos kötelességtudat, emberi lustaság és hanyagság miatt. A változás mégsem elegendő, de magyarázatul szolgál, hogy amíg nem történik jelentős előrelépés a munkaszervezésben és a vállalatvezetésben, nem várható el, hogy radikálisan megváltozzon a dolgozói hozzáállás.

Szembetűnő változás az utóbbi években, hogy a vállalatoknál egyre csökken az elektronikus adatfeldolgozás fogyatékosságaiból eredő veszteség, tehát a számítástechnikai fejlesztéseknek köszönhetően nő a termelékenység. Az elektronikus adatfeldolgozás területe az elvesztegetett napokból már csak 12 százalékkal veszi ki a részét jelenleg, míg két évvel ezelőtt még 18 százalékért volt felelős. Kétségtelen, hogy ez a terület csak befektetéssel fejlődhet, és egyértelművé teszi, hogy ezeket a fejlesztéseket ma már nem spórolhatja meg még egy kis cég sem.

Az elvesztegetett munkaidőből kicsi, ám mégis említésre méltó részt, 11 százalékot tesz ki a rossz belső és külső kommunikáció. A belső kommunikációs problémák ugyanis akaratlanul is kivetülnek az ügyfelekre, alvállalkozókra, sőt az egyes hatóságokkal való kapcsolattartásra is, s végső soron nemcsak időben, hanem pénzben is kifejezhető veszteségeket eredményeznek. A szakértelem hiánya ugyancsak fontos veszteségforrás, ez a felmérések szerint az összes elpazarolt idő 3 százalékáért, összesen 3,2 napért felelős. Illik azonban hozzátenni, hogy itt jelentős, 57 százalékos javulás következett be az utóbbi két év alatt, hiszen 1997-ben még 7,7 nap ment veszendőbe amiatt, hogy nem a megfelelő tudású ember ült a megfelelő poszton. A csökkenés egyébként annak tudható be, hogy a cégek felismerték: a humán erőforrás fejlesztése jó befektetés, a belső és külső szervezésű továbbképzések elengedhetetlenek, különösen egy olyan átmeneti időszakban, amikor teljesen új szakértelem válik egyre általánosabbá és nélkülözhetetlenné a piacon: a számítástechnikai ismeret. Eközben a munkaerőpiacon lévők nagy része nem rendelkezik ezzel az ismerettel készség szintjén, csak a most munkába álló generáció.

A vízfej kialakulása

A munkaidő nem kellően hatékony kitöltése különféleképpen jelentkezik a vállalati élet egyes területeinél. Az adminisztráció már évtizedek óta a „vízfej", a létszámfelesleg, az aktatologatás szinonimája a magyar gazdasági szótárban, és bizony még ma is minden arra vall, hogy ez az a terület a vállalat életében, ahol éves szintre kivetítve a legtöbb, vagyis 125 munkanapot pazarolnak el. Nyilvánvaló, hogy a terület sajátságai is lehetővé teszik, hogy itt kevésbé hatékony a tevékenység, és az is kérdés, hogy egy adminisztratív munkakörben mekkora lehet a termelékenység felső határa. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az adminisztrációs területen a munkaidő 55 százaléka nem nevezhető termelékenynek.

A második „húzós" terület az értékesítés, ahol szintén kívánnivalót hagy maga után a termelékenység. Itt éves szinten, összeadódva 123 munkanap telik el „terméktelenül". A leginkább termelékeny terület maga a termelés, ahol értelemszerűen a leginkább tetten érhető az effektív munka, ahol nyilvánvaló, hogy mennyire fordítódik termelésre a munkaidő, és ahol a munkaszervezést mindenképpen meg kell valósítani. A termelés területén a magyar átlag szerint 77 munkanap „lesz az ördögé" az évi 250-ből. Itt az eltöltött munkaidőn belül is jobbak az arányok: az idő 66 százaléka telik el termelékenyen. Egy viszonylag újnak számító, ám feltörekvő terület a vállalati életben a logisztika, amely 84 elpazarolt munkanappal szintén a hatékonyabb divíziók közé tartozik. A logisztikában dolgozók idejük 63 százalékában tudnak termelékenyek lenni.

A kórkép és a gyógyítás

Ezek az adatok arra utalnak, hogy a magyar vállalati vezetőknek még komoly feladataik vannak annak érdekében, hogy cégeik képesek legyenek megmaradni a piaci versenyben. Ennek felismerése eredményezheti, hogy tanácsadóhoz fordulnak a vállalati munka hatékonyságának felmérése érdekében. Erre azért is szükség lehet, mert egy külső szakember könnyebben észleli a vállalati élet fogyatékosságait, ugyanakkor felfedezi a tartalékokat, amelyeket egy, a folyamatban benne élő vezető úgynevezett üzemi vaksággal szemlél.

Egy ilyen felmérés csak heteket vesz igénybe, azonban pontosan felrajzolhatja a „kórképet", ami kiindulási pontja lesz egy gyökeres szemléletváltásnak. A felmérés során a tanácsadók részletes tanulmányt készítenek arról, hogy miként működik a vezetőség. Kitelepülnek a céghez, és az egyes munkahelyeket egyenként vetik alá termelékenységi vizsgálatnak, tehát pontos kimutatást készítenek arról, hogy az adott dolgozó munkakörében hány percet, órát töltött el a számára kijelölt munka előkészítésével, megtervezésével, elvégzésével. Az első csoportban azt az időt vizsgálják, amelyben értéket adó tevékenység folyik, a második csoportban azt, amely ezzel ellenkező, tehát végső soron elpazarolt idő. Részletesen elemzik a különböző területeket is, feltárják, folyik-e párhuzamos munka. Tipikusan ilyen területek azok, ahol nyilvántartás folyik, hiszen – különféle okokból – még mindig tetten érhető a cégeknél, hogy párhuzamosan történik adatkezelés manuális és számítógépes úton is. Ezek nemcsak felesleges munkaórát kötnek le, de esélyt adnak a hibára, tévedésre is.

Magyarországon a termelékenység még mindig alacsony, noha a cégek folyamatos növekedéséről számolnak be. Ezt a rendszerváltás után még mindig némiképp a múlt örökségének lehet tekinteni. A Czipin hasonló felmérést készít Ausztriában és Németországban is, s ez a tény lehetőséget ad az összehasonlításra olyan országokkal, amelyekben fejlett a vezetésfilozófia. Ausztriában a cégek átlagosan 95 munkanapot veszítenek el azzal, hogy nincs tökéletesen megszervezve a munka a vállalati élet minden pontján. Németország még ennél is jobb eredményekről számol be: itt a cégek mindössze 78 napot vesztegetnek el egy évben, 28 nappal kevesebbet, mint a magyar vállalkozások. S noha a 100 százalékos termelékenység gyakorlatilag nem valósítható meg, mert elképzelhetetlen, hogy a munkaidő minden perce optimálisan kihasznált legyen, a 85 százalék már igen jónak mondható és reális cél.

Fél év türelem

A szaktanácsadók szerint vezetői elhatározás kérdése, hogy a termelékenység javuljon egy cégnél, de hozzá kell tenni: ehhez olyan vezetőre van szükség, aki elhivatott a cég vezetésére, és képes a szemléletváltásra. A Czipin and Partner programja arra helyezi a hangsúlyt, hogy részletekbe menően meg kell határozni a munkahelyek különböző szintjein a termelékeny tevékenységet. Pontosan körbe kell határolni, hogy az adott poszton dolgozótól mit várnak el, tehát ki kell tűzni a konkrét célokat. Ez a megközelítés megkönnyíti a későbbiekben a számonkérést, hiszen elvágja az egymásra mutogatás, a felelősség áthárításának lehetőségét. Arról nem beszélve, hogy megkönnyíti a jutalmazási rendszer hozzárendelését is.

A célok kitűzése a tapasztalatok szerint önmagában is nagy kezdeti lendületet ad a folyamatoknak, ám ezzel ellentétes erők is működésbe lépnek. A dolgozók részéről esetenként ellenállás jelenik meg, ami részint az újtól való félelemmel magyarázható, részint azzal, hogy egyesek nem veszik jó néven, ha a munkaadó részletekbe menően mindent szabályozni akar. Sajátos módon a szakszervezetek is barátságtalan lépésként értékelik ezt, hangoztatva, hogy csorbítja a munkavállalói érdekeket. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egy új rendszer bevezetése, mindig egyesek előtérbe kerülésével és mások háttérbe szorulásával jár, ami valóban egyéni érdekeket sért.

Az eredmény azonban megéri akkor is, ha nem jelentkezik azonnal. Egy ilyen program megvalósítása közepes méretű termelőcégnél legalább négy-öt hónapot vesz igénybe. Kihatása azonban évekre szól, hiszen megteremthető vele a termelékenység hosszú távon fenntartható növekedése.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. november 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem