×

Bizottságok és hatóságok

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 24. számában (1999. december 15.)

 

A helyi önkormányzatok képviselő-testületének bizottságai és a polgármesteri hivatal közötti kapcsolat nem mindig felhőtlen, ami az esetleges aktuálpolitikai okokon túlmenően abból is ered, hogy nem mindenki számára egyértelmű az önkormányzaton belüli feladat- és hatásköri megoszlás. Az egymásra mutogatás és a bizonytalanság hosszabb távon egyik félnek sem jó.

 

A helyi önkormányzás lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége – helyi önkormányzatán keresztül – önállóan és demokratikusan intézze a helyi érdekű közügyeit. A jogalkotói szándék szerint ez a helyi közösségek önszervező önállóságának megvalósulását, az önkormányzáshoz szükséges feltételek megteremtését, valamint a közhatalom demokratikus decentralizációjának előmozdítását jelenti.

Az önkormányzati törvény hatálybalépése óta Magyarországon is kialakult a tényleges önkormányzatiság, a képviselő-testületek és szerveik többségükben megtalálták helyüket és tennivalóikat. Az önkormányzatiság megvalósításában a képviselő-testület két szervének, a képviselő-testület bizottságainak és hivatalának fontos szerepe van.

Az önkormányzatok szerveire vonatkozó szabályozás alapvetően kétszintű, egyrészt az állam legmagasabb törvényalkotó szerve, az Országgyűlés a törvényalkotással egyebek mellett meghatározza az önkormányzatok és szerveik helyét, szerepét, jogállását, feladatait és hatáskörüket, másrészt maguk az önkormányzatok határozzák meg rendeletalkotási tevékenységükkel azokat tennivalókat, amelyek nem tartoznak a központi állami vagy közigazgatási szervezeti rendszer feladat- és hatáskörébe.

Az önkormányzati rendszer egységei a helyi önkormányzat (a községi, a városi, illetve a fővárosi kerületi önkormányzat), valamint a területi önkormányzat (a megyei, illetve a fővárosi önkormányzat). Budapest Főváros Önkormányzata sajátos jogállású, olyan területi önkormányzat, amely egyben a legnagyobb helyi önkormányzat is. A fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatokról szóló 1991. évi XXIV. törvény kétszintű önkormányzati rendszerként definiálja a fővárosi önkormányzatot. Ennek megfelelően Budapest főváros kétszintű önkormányzata (a főváros önkormányzati rendszere) a fővárosi és a kerületi szintű önkormányzatokból áll. A fővárosi, valamint a fővárosi kerületi önkormányzatok önkormányzati alapjogaikat tekintve egyenlőek, azonban feladat- és hatásköreik egymástól eltérhetnek. A törvény ezzel összhangban a hatásköröket is megosztja azzal, hogy kimondja, a fővárosban a települési önkormányzatok feladat- és hatáskörét a kerületi önkormányzatok gyakorolják.

A képviselő-testület munkáját nemcsak segítik a bizottságok és saját hivatala, de jelentős részben meg is határozzák annak eredményességét. Az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályok – esetenkénti belső ellentmondásosságuk ellenére – megadják a megfelelő jogi kereteket a munkavégzéshez. A képviselő-testület tagjainak döntésük során a választók bizalmán, a szakértelmen, a morális tartáson, a politikai kultúrán túl az érdekegyeztetés körülményeit, lehetőségeit és eredményeit is figyelembe kell venniük. A szakértelmet elsősorban a képviselő-testület hivatala és a döntésekbe bevont külső szakértők biztosíthatják, a megfelelő elfogadottságot eredményező döntések meghozatalát pedig a bizottságok munkája teszi lehetővé.

Az önkormányzatok jogállása

Az önkormányzat jogállása határozza meg a feladatai ellátásához szükséges módszereket és eszközöket. Az önkormányzat jogállását a jogi szabályozás mellett számos informális tényező is befolyásolja. Adódik ez egyrészt abból, hogy a képviselő-testületet választott képviselők alkotják, akik nem hagyhatják figyelmen kívül választóik akaratát és véleményét, másrészt minden önkormányzat meghatározott társadalmi, gazdasági, pénzügyi környezetben dolgozik, amelyek – ha áttételesen is – hatnak a képviselő-testület döntéseire, befolyásolják azokat.

Az önkormányzat feladatainak megoldásában jelentős szerepe van a törvény által meghatározott jogállásának. Az önkormányzat a törvény értelmében jogi személy. Az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg. A képviselő-testületet pedig a polgármester képviseli.

Helyi közügyek

A helyi közügyek a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátását, a közhatalom önkormányzati típusú helyi gyakorlását, valamint mindezek szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek a helyi megteremtését jelentik. Ténylegesen azonban szélesebb körről van szó, mert helyi közügy lényegében az adott település (kerület) társadalmi-politikai élete is, emellett közügy a településen jelentkező gazdasági kérdésekben való közreműködés – és az ennek eredményekénti esetleges állásfoglalás.

Az önkormányzati feladatok ellátása

Az önkormányzati feladatokat a képviselő-testületek és szerveik látják el. A képviselő-testület szervei a polgármester, a képviselő-testületi bizottságok, a részönkormányzat testülete és a képviselő-testület hivatala. A polgármesterről és a részönkormányzat testületéről csak érintőlegesen lesz szó, a képviselő-testület bizottságaira és hivatalára vonatkozó szabályokat azonban részletesen bemutatjuk, tekintettel arra, hogy az önkormányzati munka minősége, sikeressége jelentős mértékben függ attól, hogy a bizottságok és a hivatal munkájuk során milyen formában tud együttműködni. Minden képviseleti demokrácia alapvető problémája a választott "laikus" képviselő és a professzionális hivatal együttműködése, illetőleg az együttműködés során keletkező konfliktusok kezelése.

Az önkormányzat feladat- és hatásköre

A helyi önkormányzat önállóan szabályozhatja, illetőleg egyedi ügyekben szabadon igazgathatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket. Fontos, hogy a döntését az Alkotmánybíróság, illetőleg bíróság kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül. A helyi önkormányzat – a választott helyi képviselő-testület által vagy a helyi népszavazás döntésével – önként vállalhatja minden olyan helyi közügy önálló megoldását, amelyet jogszabály nem utal más szerv hatáskörébe. Az önként vállalt helyi közügyekben az önkormányzat mindent megtehet, ami nem sért jogszabályt.

Kötelező feladatok

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) a helyi önkormányzat részére a következő kötelező feladatokat állapítja meg:

  • az ívóvízellátás megszervezése,
  • az óvodai, általános iskolai oktatás és nevelés biztosítása,
  • az egészségügyi és szociális alapellátás biztosítása,
  • a közvilágítás biztosítása,
  • a helyi közutak, valamint a köztemető fenntartása,
  • a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének a biztosítása.

A kötelezően ellátandó önkormányzati feladatkör meghatározásával egyidejűleg biztosítani kell a feladatok ellátásához szükséges anyagi, pénzügyi feltételeket is.

A helyi önkormányzat hatásköre

Az Ötv. a helyi önkormányzatoknak széles hatáskört biztosít, amelyen belül az önkormányzatok önállóan szervezhetik meg működésüket. Ennek megfelelően a helyi (települési) önkormányzat önállóan alakíthatja szervezetét és működési rendjét, önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat; önkormányzati tulajdonával önállóan rendelkezik, bevételeivel önállóan gazdálkodik, az önként vállalt és a kötelező önkormányzati feladatok ellátásáról egységes költségvetéséből gondoskodik; saját felelősségére vállalkozói tevékenységet is folytathat; szabadon társulhat más helyi önkormányzattal; érdekeinek képviselete és védelme céljából területi, valamint országos érdek-képviseleti szervezetbe tömörülhet, feladat- és hatáskörében együttműködhet külföldi helyi önkormányzattal, beléphet nemzetközi önkormányzati szervezetekbe.

A képviselő-testület szerveinek feladat- és hatásköre

Az Ötv. alapvető célja, hogy a hatáskörök a feladatokhoz igazodjanak. Ezért az adott település igényeinek, szükségleteinek és egyéb körülményeinek ismeretében saját szervei feladatait a képviselő-testület határozza meg.

Állandó feladatok

Az úgynevezett állandó jellegű feladatokat a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni.

Eseti feladatok

A helyi önkormányzatoknál vannak olyan feladatok is, amelyek például valamilyen adott eseményhez kapcsolódnak. Ezeket a feladatokat az önkormányzat eseti döntéssel határozza meg úgy, hogy a képviselő-testület folyamatosan bevonja a szerveit az önkormányzati feladatok ellátásába. A képviselő-testület szervei elsősorban a döntés-előkészítésben szervező-feltáró, ellenőrző és végrehajtási feladatokat látnak el. Segítik a képviselő-testületet a megalapozott döntéshozatalban.

A testületi hatáskörök gyakorlása

A testületi hatáskörök gyakorlásának módja általában minden demokráciában problematikus. Minél nagyobb létszámú a testület, a döntéshozó mechanizmusa annál nehézkesebb. Igaz azonban az is, hogy az érdekegyeztető mechanizmus igen fejlett, de sokszor a hatékonyság, az eredményesség rovására.

Hatáskör-átruházás

A demokratikus jogintézményeket fejleszteni kívánó jogalkotási törekvések és a szervezeti működési lehetőségek konfliktusának feloldását szolgálja a hatáskör-átruházás intézménye.

A jogalkotó számára ugyanis nyilvánvalóan az a legdemokratikusabb megoldás, ha a hatáskörök zömét a testületnek adja, ugyanakkor látnia kell, hogy az ügyek többségében a testület képtelen döntéseket hozni. Ez az ellentmondás szüntethető meg azzal, hogy a testület saját maga eldönti, mely hatáskörét, illetőleg hatásköreit ruházza át és melyik szervére.

A törvény lehetővé teszi a hatáskör-átruházást. Ennek megfelelően a képviselő-testület egyes hatásköreit a polgármesterre, a bizottságaira, a részönkormányzat testületére, a helyi kisebbségi önkormányzat testületére, valamint törvényben meghatározottak szerinti társulására ruházhatja át. Az átruházott hatáskör gyakorlásához utasítást adhat és a hatáskört visszavonhatja. Fontos szabály, hogy az átruházott hatáskör tovább nem ruházható át.

Az 1997. évi CXXXIV. törvény szerint a képviselő-testület az egyes hatásköreit egyebek mellett átruházhatja a polgármesterre, az önkormányzati bizottságokra, a részönkormányzat testületére és a helyi kisebbségi önkormányzat testületére. Ezek közül a polgármester, a bizottságok és a részönkormányzat testülete a képviselő-testület szervei, míg a kisebbségi önkormányzat testülete nem saját szerve a települési önkormányzatnak. A kisebbségi önkormányzat önálló jogi személy.

A képviselő-testület működése

A képviselő-testület működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg. A képviselő-testület működését pontos, részletes szabályok határozzák meg. Ez a munkatervek elkészítésétől a napirendek összeállításán át az előterjesztések rendjét, az interpellációkat, a kérdéseket, a tanácskozás rendjét, a vitavezetési szabályokat, a felszólalások és hozzászólások szabályait, a felszólalások típusait, a vita lezárását, a döntéshozatal szabályait, a szavazás módját szabják meg.

A képviselő-testület bizottságai

A képviselő-testület határozza meg a bizottságai szervezetét és választja meg a bizottságait. A képviselő-testület a kétezernél több lakosú településen pénzügyi bizottságot választ. Ez az egyetlen kötelezően megalakítandó bizottság, de törvény más bizottság megalakítását is elrendelheti, így például a képviselő-testület a kisebbségi jelöltként mandátumot nyert tagjai kezdeményezésére kisebbségek ügyeivel foglalkozó bizottságot hoz létre.

A bizottság időtartama, megalakítása

A bizottságot a képviselő-testület megbízatása teljes időtartamára hozza létre. A bizottságok megalakítása a képviselő-testület egyik legnehezebb feladata. Az összetételt egyrészt meghatározza a pártok választási eredménye és a bizottságokban való pozíció igénye, másrészt a szakmai felkészültség szerinti kiválasztásra való törekvés. A különböző ágazati feladatok, a pénzügy, a költségvetés, a kultúra, az oktatás, a környezetvédelem, a várostervezés, az egészségügy, a népjólét, a szociális ügyek mind-mind olyan sajátos szakmai feltételeket támasztanak a bizottság tagjaival szemben, amelyeknek valamennyi tényező figyelembevételével nagyon nehéz megfelelni. Ebből adódik a közgyűlés nehéz helyzete a bizottságai megalakításánál. Az egy ciklusra megválasztott bizottságok létrehozása mellett a törvény lehetőséget ad rövidebb időre is bizottság alakítására. A szabályozás nem differenciál az állandó, valamint az ideiglenes bizottság között, ezért az önkormányzati bizottságok létrehozására vonatkozó szabályok azonosak.

Munkacsoportok

Nincs akadálya annak sem, hogy a képviselő-testület a feladatai ellátása során a bizottságok mellett egy-egy munkacsoportot, előkészítő bizottságot hozzon létre meghatározott feladat elvégzésére. Ezek az ún. ad hoc bizottságok, amelyek nem rendelkeznek azokkal a jogosítványokkal, amelyekkel az "állandó" bizottságok. Ez azt jelenti, hogy ezekre az ad hoc bizottságokra önkormányzati hatáskör nem ruházható át, és tagjai tiszteletdíjban, juttatásban sem részesülnek.

A bizottság feladata, eljárási keretei

A képviselő-testület határozza meg azokat az előterjesztéseket, amelyeket bizottság nyújt be, továbbá amely előterjesztések a bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képviselő-testületnek.

Minden bizottság a képviselő-testület által a szervezeti és működési szabályzatban részére meghatározott feladatkörben jár el. A bizottságok legfontosabb feladatai közé tartozik a képviselő-testület döntéseinek előkészítése, valamint a döntések végrehajtásának szervezése és ellenőrzése.

A bizottságok feladatkörébe tartozó témákban az előterjesztéseket, javaslatokat a bizottságok előzetesen megtárgyalják, és véleményükről tájékoztatják a döntéshozatalt megelőzően a képviselő-testületet. A bizottságok kezdeményezhetik, hogy a testület tárgyaljon meg ügyeket, témákat és feladatokat. A képviselő-testület jogosult meghatározni a bizottságok szervező, ellenőrző feladatait is. (Ilyen jogosultság például a közterület felügyelete.)

A képviselő-testület jogosítványai

A képviselő-testület önkormányzati rendeletben hatósági hatáskört állapíthat meg, továbbá döntési jogot adhat bizottságainak. A bizottság döntését a képviselő-testület felülvizsgálhatja.

Hatósági ügyek

Az önkormányzati ügyek számottevő részét teszik ki az önkormányzati hatósági ügyek. A helyzet igen bonyolult, ugyanis a képviselő-testület a saját hatáskörébe tartozó önkormányzati hatósági ügyben is adhat döntési jogot a bizottságának a hatáskör átruházásával. A képviselő-testület emellett rendeletben is megállapíthat hatósági hatáskört a bizottság részére. Az előbbit hatáskör-átruházásnak, az utóbbit hatáskör-megállapításnak nevezik.

A bizottság összetétele

A bizottság elnökét és tagjainak több mint a felét a települési képviselők közül kell választani.

A bizottságba megválasztható tagokkal szemben a törvény kizárási okokat állapít meg. A polgármester, az alpolgármester, a képviselő-testület hivatalának dolgozója nem lehet a bizottság elnöke, tagja. A bizottság ennek megfelelően képviselő-testületi tagokból és hozzáértő kívülálló személyekből választható. A bizottságok szakszerű és eredményes munkáját segíti a bizottság ilyen, a "hozzáértő" nem képviselők bevonása eredményeképpen kialakult összetétele.

A bizottság elnöke

A bizottság elnöke kizárólag az adott település képviselője lehet. Ugyancsak települési képviselőkből kell megválasztani a bizottság tagjainak több mint a felét. A képviselő-testületi tagoknak az elnökkel együtt számolva kell a testület több mint felét alkotnia.

A bizottság tagjai

A bizottságba indokolt beválasztani a feladatköre szerinti területen szolgáltatást nyújtó jelentősebb szervezet képviselőjét, társadalmi szervezet küldöttjét, a szolgáltatást igénybe vevő más hozzáértőt. Célszerűnek tűnik a bizottság feladatköre szerinti szakterületen szolgáltatást nyújtó jelentősebb szervezet képviselőjét, társadalmi szervezet küldöttjét, a szolgáltatást igénybe vevő más választópolgárt a bizottságba beválasztani.

A bizottság összehívása

A bizottságot a polgármester indítványára össze kell hívni. A polgármesteri indítvány a bizottság elnökére kötelező. A bizottság összehívásának indoka lehet, hogy a bizottság hatáskörébe tartozó ügyben sürgősen dönteni kell, vagy a polgármester a bizottság állásfoglalására tart igényt, véleményére kíváncsi, továbbá ha a polgármester ellenőrzési jogosítványával kíván élni, vagy ha a bizottság nem tesz eleget kötelezettségeinek, nem ülésezik, nem vagy késlekedve dönt a hatáskörébe tartozó ügyekben, esetleg működése nem felel meg az SZMSZ eljárási szabályainak.

A polgármester és a bizottságok

A bizottságok és a polgármester viszonyának szabályozása meglehetősen bonyolult, tekintettel arra, hogy a polgármester illetményének emelését – a száznál kevesebb lakosú község kivételével – a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott bizottság javaslatára a képviselő-testület állapítja meg. Amíg egyik oldalon a polgármester ellenőrzési jogosítványokkal rendelkezik, saját illetményezése tekintetében az "illetékes" bizottság javaslata alapján dönt a képviselő-testület. Ez, a jogalkotásban jelentkező látszólagosnak tekintett, de valóságos konfliktus lehetőségét tartalmazó ellentmondás feloldása a gyakorlat feladata.

Fontos, hogy a polgármesternek együtt kell működnie a bizottságokkal. Gondoskodnia kell azonban arról is, hogy a bizottságok munkája a képviselő-testület tevékenységét segítse, azzal ne válhasson ellentétessé. Erre a polgármesternek megvan a megfelelő jogosítványa, amelynek keretében felfüggesztheti a bizottság döntésének a végrehajtását, ha az ellentétes a képviselő-testület határozatával, vagy sérti az önkormányzat érdekeit. A felfüggesztett döntést a képviselő-testület a következő ülésén határozattal bírálja el.

A bizottság a feladatkörében ellenőrzi a képviselő-testület hivatalának a képviselő-testület döntéseinek az előkészítésére, illetőleg végrehajtására irányuló munkáját. Ha a bizottság a hivatal tevékenységében a képviselő-testület álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdek sérelmét vagy a szükséges intézkedés elmulasztását észleli, kezdeményezheti a polgármester intézkedését.

Kizárás a döntéshozatalból

A bizottsági döntéshozatalból kizárható az, akit vagy akinek a hozzátartozóját személyesen érinti az ügy. A személyes érintettséget az érdekelt köteles bejelenteni. A kizárásról az elnök esetén a polgármester, bizottsági tag esetén a bizottság dönt. A kizárás vonatkozásában hozzátartozónak minősül az egyenes ágbeli rokon és ennek a házastársa, a testvér, a házastárs, valamint az élettárs.

A képviselő-testület hivatala

A bizottságok működésének ügyviteli feladatait a képviselő-testület hivatala látja el. Az úgynevezett településrészi önkormányzati testület munkájának segítésére a képviselő-testület hivatali kirendeltségeket hozhat létre, amelyek egyben a lakossági ügyintézésben ügyfélszolgálati teendőket is elláthatnak. A képviselő-testület egységes hivatalt hoz létre – polgármesteri hivatal elnevezéssel – az önkormányzat működésével, valamint az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására.

A polgármesteri hivatal irányítása

A polgármester az államigazgatási feladatait, hatásköreit a képviselő-testület hivatalának közreműködésével látja el. A polgármester a jegyző útján irányítja a képviselő-testület hivatalát.

A polgármester irányítási jogosítványai

A polgármester irányítási jogkörében meghatározza a hivatal feladatait az önkormányzat munkájának a szervezésében, a döntések előkészítésében és végrehajtásában; dönt a jogszabály által a hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, az egyes hatásköreinek a gyakorlását átruházhatja; javaslatot tesz a képviselő-testület hivatalának belső szervezeti tagozódására, a hivatal munkarendjére, az ügyfélfogadás rendjére; szabályozza a hivatalban a kiadmányozás rendjét; kinevezi a hivatal dolgozóit és gyakorolja a munkáltatói jogokat; továbbá gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat a jegyző vonatkozásában.

A jegyző

A hivatal vezetője a jegyző. A jegyző a polgármester irányításával gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról; vezeti a hivatalt, megszervezi a hivatal munkáját; a községi körjegyzőségnél a körjegyző a polgármesterek egyetértésével nevezi ki a hivatal dolgozóit, és gyakorolja a munkáltatói jogokat.

A polgármesteri hivatalok feladatköre

A polgármesteri hivatalok feladatai közé tartoznak általánosságban az önkormányzati, az önkormányzati hatósági, az államigazgatási hatósági és a közszolgáltatási feladatok. Ezen belül a polgármesteri hivatal végzi az önkormányzati testületi szervek – képviselő-testület, bizottságok – adminisztrációját, a képviselő-testület hivatalától igényelheti a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást, ügyviteli közreműködést; közérdekű ügyben intézkedést kezdeményezhet, továbbá ellátja a bizottságok működésének ügyviteli feladatait. A településrészi önkormányzati testület munkájának segítésére kirendeltségeket hozhat létre, amelyek egyben a lakossági ügyintézésben ügyfélszolgálati teendőket is elláthatnak.

A polgármesteri hivatalok egyebek mellett

  • informálják az önkormányzati képviselőket, segítik a vezetést;
  • közreműködnek a polgármester, az alpolgármester, a jegyző feladatainak ellátásában, ellátják a titkársági feladatokat;
  • előkészítik a testületi szervek döntéseit, végrehajtják azok határozatait;
  • ellátják a közigazgatási feladatokat, döntésre előkészítik az államigazgatási ügyeket és gondoskodnak a döntések végrehajtásának a megszervezéséről;
  • közigazgatási hatósági ügyekben illetékességi területükön belső szervezeti felépítésüknek megfelelően ügyosztályaik – főosztály, ügyosztály, osztály, csoport, iroda, referens – útján gyakorolják a jogszabályokban vagy az önkormányzati rendeletben megállapított hatáskörüket;
  • jogokat és kötelezettségeket állapítanak meg, ellenőriznek, köteleznek, engedélyeznek;
  • részt vesznek az önkormányzati gazdálkodási feladatok ellátásában (a helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő megyei önkormányzati hivatal, polgármesteri hivatal, körjegyzőség, illetőleg a társult képviselő-testület hivatala);
  • a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata során perbeli félként (alperesként) eljárnak;
  • közreműködnek az infrastruktúra kiépítésében, fejlesztésében, korszerűsítésében;
  • intézményirányítási feladatokat látnak el.

A polgármesteri hivatal szervezete

A polgármesteri hivatalok szervezete önkormányzati szintenként, helyzetüknek megfelelően eltérő. A polgármesteri hivatal szervezetileg tagolt. A szervezet kialakítását befolyásolja, hogy a polgármesteri hivatalnak kell megoldania az önkormányzat funkcionális feladatait, a költségvetés és a zárszámadás előkészítését és szakmai elkészítését, a külső kapcsolatok szervezését, az önkormányzati testületek működéséhez kapcsolódó tevékenységet, a vezetés munkáját közvetlenül segítő szervezőmunkát. Ugyanakkor el kell látni az ágazati feladatokat is, ezen belül a településfejlesztést, a környezetvédelmet, város- vagy községrendezést, a közszolgáltatások megszervezését, a kommunális ügyek szervezését, valamint részt kell vennie a hatósági ügyintézésben és intézményirányításban.

A polgármesteri hivatal gyűjti, elemzi, értékeli és munkájában hasznosítja az önkormányzat területére vonatkozó társadalmi információkat. Különösen a polgári szerveződések közéleti fórumok iránti igényeit, a lakosság véleményét, a népesség mozgását, a szociális viszonyokat meghatározó adatokat értékeli.

A polgármesteri hivatal ellenőrzése

A hivatal munkáját az önkormányzat tisztségviselőin túl a bizottságok is ellenőrzik. Mindegyik bizottság a feladatkörében ellenőrzi a képviselő-testület hivatalának a képviselő-testület döntései előkészítésére, illetőleg végrehajtására irányuló munkáját. Ha a bizottság a hivatal tevékenységében a képviselő-testület álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdek sérelmét vagy a szükséges intézkedés elmulasztását észleli, a polgármester intézkedését kezdeményezheti.

Alkalmazottak a polgármesteri hivatalban

A polgármesteri hivatal munkatársai, foglalkoztatottjai és alkalmazottai a törvény erejénél fogva köztisztviselők. Közszolgálati jogviszonyban állnak az önkormányzattal, amelyben mindkét felet egyenlő kötelezettségek terhelik és jogok illetik meg. A polgármesteri hivatal alkalmazottai és foglalkoztatottjai a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartoznak, a helyi önkormányzat által a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottakkal együtt.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem