×

Új szabályok a felmondásra

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. szeptember 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 21. számában (1999. szeptember 15.)

 

A Munka Törvénykönyvének legutóbbi módosítása érintette a felmondásra vonatkozó szabályokat is, utat nyitva a konfliktuskezelő megoldások számára.

 

Tavaly az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Munka Törvénykönyvének (Mt.) azt a rendelkezését, amely szerint a munkáltató a kétszeres végkielégítés megfizetésével akár jogellenesen is elküldheti a dolgozót. Az Mt. 1999. augusztus 17-étől hatályos módosítása alapján most újra lehetőség nyílik a nemkívánatos munkaerőtől való megválásra akkor is, ha a munkáltatói felmondás jogellenesnek bizonyul.

A mostani Mt.-módosítás következtében kialakult helyzet jobb megértéséhez célszerű először áttekintenünk a munkáltatói jogellenes felmondás korábbi szabályozását, illetve az Alkotmánybíróság fent említett, sokat vitatott 4/1998. (III. 1.) AB határozatát.

A felmondás

A munkaviszony leggyakoribb megszüntetési módja a rendes – ritkábban rendkívüli – felmondás. A munkáltatónak a felmondás gyakorlása közben be kell tartania az Mt. rendelkezéseit, ami tartalmi és formai vonatkozású is lehet. A munkáltatói rendes felmondás szabályai az Mt. szerint igen szigorúak: nemcsak írásbeliséget ír elő, hanem arra is kötelezi a munkáltatót, hogy megindokolja a döntését, amelyből a felmondás indokának világosan ki kell tűnnie. Ezen túlmenően a felmondási oknak valósnak és okszerűnek kell lennie. Amennyiben a munkáltató nem tartja be az Mt. említett szabályait, akkor jogellenesen jár el.

A jogellenes felmondás legkézenfekvőbb esete, amikor a munkáltató alaki szabályokat sért, például nem foglalja írásba a felmondást. A munkáltatók ezenkívül még gyakran elkövetik azt a hibát, hogy olyan dolgozónak mondanak fel, aki valamilyen okból felmondási tilalom alá esik. Ez a két eset a jogellenes felmondás jogkövetkezményeit vonja maga után, azonban látható, hogy a jogsértés mértéke nem azonos.

Abban az esetben, ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató jogellenesen járt el a munkaviszony megszüntetésekor, főszabályként a dolgozót kérésére eredeti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni.

Kétszeres végkielégítés

E főszabály alól jelentett kivételt az Mt. 100. §-ának (2) bekezdése, amely lehetővé tette, hogy az elmarasztalt munkáltató kérelmére a bíróság mellőzze a munkavállaló eredeti munkakörbe való visszahelyezését, amennyiben a munkáltató megfizeti a dolgozónak járó végkielégítés kétszeresét. Ez a törvényhely tehát biztosította, hogy a munkáltató jogszabályba ütköző eljárása esetén is – jó pénzért – mintegy megválthassa a felmondás gyakorlásához való jogát.

Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy egy jogellenes munkáltatói intézkedést megállapító bírói eljárás végére a munkáltató és a munkáltatót perlő munkavállaló között annyira megromlik a viszony, hogy a munkáltatónak jobban megéri fizetni, mint a per után továbbfoglalkoztatni a munkavállalóját.

A piacgazdaság kiépülése után a munkaviszony olyan sajátos bizalmi viszonnyá vált, amelyben mindkét fél vár valamit a másiktól: a munkáltató jó munkavégzést, emellett munkavállalói lojalitást, elkötelezettséget a munkahely, a munkáltató iránt, a munkavállaló pedig azt, hogy képességei szerint foglalkoztassák, és a munkáját érdemei szerint honorálják.

A munkáltató legfőbb érdeke – a profit termelésén túl – a gazdaságos működtetés, legyen szó akár humánerőforrás-gazdálkodásról vagy eszköz-, illetve nyersanyag-felhasználásról, egyéb költségtényezőről. Könnyen előfordulhat, hogy a munkáltató az elvesztett per után csak azt fogja nézni, hogy mikor mondhat fel újra – most már jogszerűen – a munkavállalójának.

Említettük, hogy a munkáltatónak meg kell indokolnia a felmondást. Az Mt. keretszabályokat nyújt a felmondási okokra vonatkozóan: a 89. § (3) bekezdése alapján a felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével függhet össze.

Felmondási okok

A felmondási okok első csoportjába a munkáltató működésével összefüggő körülmények tartoznak. Ilyen például, ha megszűnik a munkavállaló munkaköre, ha a munka színvonalát szolgáló személycserére van szükség, de idesorolható az átszervezés is (a felmondással kapcsolatos perekben a bíróság nem vizsgálhatja az átszervezés célszerűségét, így ez megmarad a munkáltató mérlegelési jogkörében).

A felmondási okok másik csoportjához a munkavállaló személyével összefüggő tényezők sorolhatók. Idetartozik az egészségügyi alkalmatlanság, a magatartásbeli kifogások, a munkakör ellátására való alkalmatlanság, a munkaköri kötelezettség vétkes megszegése. Látható, hogy a munkáltatónak elég a jó alkalomra várnia, és talál okot arra, hogy jogszerűen megszabaduljon a munkavállalójától, ha már nem akar vagy nem tud vele együtt dolgozni.

A másik oldalról ugyanerre a következtetésre kell jutnunk: ebben a helyzetben a munkavállaló sem biztos, hogy szívesen dolgozik egy elrontott főnök-beosztott viszonyban, így ő is kompenzálva érezheti magát a neki duplán kifizetett végkielégítéssel.

Az Mt. azonban szabályoz olyan eseteket is, amikor a fent említett egyoldalú „üzletre" semmilyen körülmények között nem kerülhet sor. Így például kérésére mindenképp vissza kell helyezni korábbi munkakörébe a dolgozót, ha a felmondás azért jogellenes, mert a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik.

Alkotmányossági aggályok

Az Alkotmánybíróság a jogállamiság alkotmányos elvével összeegyeztethetlennek találta, hogy a munkáltató kétszeres végkielégítés megfizetésével a munkavállalót akár jogellenesen is elküldheti.

Az alkotmánybírósági döntésnek megfelelően 1999. március 1. után a bíróság köteles volt a munkavállalót kérelmére eredeti munkaviszonyába visszahelyezni abban az esetben is, ha a munkáltató szándéka ezzel ellentétes volt, és inkább a kétszeres végkielégítés kifizetését választotta volna azért, hogy a dolgozót ne kelljen továbbfoglalkoztatnia.

Ily módon nagyon vitatható és kényszerűségekkel teli, ámbár kétségtelenül a szó szoros értelmében jogszerű helyzet jött létre, amelynek eredményeképp sok esetben élesebb ellentét alakul ki a munkáltató és a munkavállaló között, mint amilyen a bírósági döntést megelőzően volt.

Ezt rendezi most újjá az 1999. évi LVI. törvény, a Munka Törvénykönyvének legújabb módosítása. A továbbiakban tekintsük át a megújult szabályozásnak a felmondás körét érintő kérdéseit!

Az Mt. módosítása a munkaviszony megszüntetése körében sok új szabályt iktatott be: többek között érintette a rendes felmondás szabályait, a végkielégítést, a csoportos létszámleépítésre vonatkozó rendelkezéseket, de a legnagyobb változásokat mégis a munkaviszony jogellenes megszüntetése és annak jogkövetkezménye vonatkozásában hajtotta végre.

Felmondás jogszerűen

A rendes felmondás lényege abban áll, hogy a munkáltató és a munkavállaló felmondással megszüntetheti a határozatlan idejű munkaviszonyt, az ezzel ellentétes kikötés semmis. A munkavállalói és munkáltatói rendes felmondást egyaránt írásban kell közölni a másik féllel.

A munkáltatót azonban a munkavállalóval szemben a rendes felmondásnál is indoklási kötelezettség terheli. A felmondás okát világosan meg kell jelölnie, amelyek továbbra is kizárólag a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével lehetnek összefüggésben. A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat a rendes felmondás indokául. A felmondásban közölni kell továbbá a felmondási időt, és tájékoztatni kell a dolgozót a felmondás ellen igénybe vehető jogorvoslati lehetőségekről is.

A munkavállaló érdekkörébe eső felmondási okok kapcsán azonban további nehézséget is támaszt az Mt. azzal, hogy ezekben az esetekben még a munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak, hogy a vele szemben felhozott kifogásokkal kapcsolatban védekezhessen. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

E szabályozás kötöttségét azzal oldja fel a módosítás, hogy bizonyos esetekben a rendes felmondásnál a munkáltató nem köteles indokolni a döntését. 1999. augusztus 17-től tehát nem köteles indokolni a munkaadó a rendes felmondást, amennyiben a munkavállaló öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot, előrehozott öregségi nyugdíjban vagy szolgálati nyugdíjban részesül. Ennek ellensúlyaként azonban a munkáltató változatlanul csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül.

Felmondási védelem

Változatlan maradt a szabályozás abban a tekintetben is, hogy bizonyos, privilegizált esetekben a törvény kizárja a munkáltató rendes felmondáshoz való jogát, így nem szüntethető meg rendes felmondással a munkavállaló munkaviszonya.

A munkavállaló felmondási védelem hatálya alá esik betegség miatti keresőképtelenség alatt, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő 1 évig; üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség esetén a táppénzre való jogosultság teljes ideje alatt; a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés alatt; a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság alatt; a terhesség, a szülést követő 3 hónap, illetve a szülési szabadság alatt; a gyermek ápolása vagy gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság alatt; valamint a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított időtartama alatt.

Nem esnek azonban a felmondási védelem körébe azok a munkavállalók, akik öregségi nyugdíjra szereztek jogosultságot, illetve előrehozott öregségi nyugdíjban vagy szolgálati nyugdíjban részesülnek.

A felmondási idő, amennyiben a fent megjelölt felmondási védelem időtartama a 15 napot meghaladja, az ezt követő 15 nap; ha 30 napot meghaladó, az ezt követő 30 nap elteltével kezdődhet csak meg.

A felmondási védelem fennállása szempontjából a felmondás közlése, illetve a csoportos létszámcsökkentés esetén a rendes felmondás közlését megelőzően legalább 30 nappal való tájékoztatás az irányadó.

Felmondási idő

Rendes felmondás esetén a felmondási idő legalább 30 nap és legfeljebb 1 év, az ezzel ellentétes megállapodás semmis. A felmondási idő felére a munkáltató köteles a munkavállalót – a kérésének megfelelő időben és részletekben – a munkavégzés alól felmenteni; erre az időszakra a munkavállalót átlagkeresete illeti meg.

Végkielégítés

A munkavállalót a munkáltató rendes felmondása esetén végkielégítés illeti meg, kivéve ha nyugdíjra válik jogosulttá a dolgozó. A végkielégítésre való jogosultság feltétele azonban, hogy a munkavállaló munkaviszonya a munkáltatónál legalább 3 éve fennálljon.

Rendkívüli felmondás

A rendkívüli felmondás a rendes felmondással ellentétben – ahogy elnevezéséből is kitűnik – a munkaviszony során esetlegesen felmerülő rendkívüli helyzetek megoldására szolgál. Ennek megfelelően mind a munkavállaló, mind a munkáltató rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyt, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Egyéb esetekben nem kerülhet sor rendkívüli felmondásra. A rendkívüli felmondás esetén is fennáll a munkáltató indokolási kötelezettsége, amelyben a felmondási oknak valósnak, okszerűnek kell lennie.

Leggyakrabban a következő kötelezettségszegések fordulnak elő, amelyek alapot adhatnak a rendkívüli felmondáshoz: (többszöri) igazolatlan hiányzás, alkoholos befolyásoltság, kárt okozó súlyos, gondatlan munkavégzés, bűncselekmény elkövetése stb.

A kifogások elleni védekezés

Fontos szabály, hogy a munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés okainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve azt az esetet, amikor az összes körülményből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

Határidők

A módosítás érintette a rendkívüli felmondás jogának gyakorlására megadott határidőket is. A korábban kollektív szerződésbe foglalható időtartamot törvényi szintre emelte, s ennek megfelelően a rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított eddigi 6 hónap helyett 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Amennyiben a rendkívüli felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt az időpontot kell tekinteni, amikor a rendkívüli felmondás okáról a testületet – mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet – tájékoztatják.

Abban az esetben, ha a munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet kifizetni neki, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmaznia kell a végkielégítésre vonatkozó előírásokat is.

A munkaviszony jogellenes megszüntetése

Az Alkotmánybíróság 4/1998. (III. 1.) AB határozatának 1999. március 1-jei hatálybalépése után az Mt. mostani módosításának hatálybalépéséig (1999. augusztus 17-ig) a jogellenes felmondás jogerős bírósági határozatban való kimondása a munkavállaló eredeti munkakörébe való visszahelyezését vonta maga után.

Az Mt. módosítása a munkáltató és a munkavállaló közti összeférhetetlenségre keresett megoldást, s a korábbi szabályozás szellemében, azonban pontosabb rendelkezésekkel, próbálja enyhíteni a jogellenes felmondás következményeit.

Leglényegesebb változás, hogy 1999. augusztus 17-e után a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe való visszahelyezését abban az esetben, ha a munkavállaló továbbfoglalkoztatása a munkáltatótól nem várható el. (A főszabály változatlanul az, hogy kérelmére a munkavállalót az eredeti munkakörébe kell visszahelyezni.)

A nem elvárhatóság okait a törvény nem szabályozza tételesen, ezért ezeket majd a bírói gyakorlatnak kell a jövőben kimunkálnia. Nem várható el a továbbfoglalkoztatás például, ha a munkáltatónak a per végére annyira megrendült a bizalma a munkavállalójában, hogy felelősségteljes munkát már nem tud rábízni a továbbiakban. Ez inkább a (közép)vezető beosztásokban és általában a kisebb cégeknél fordul elő, illetve ott, ahol a munkavállalónak módja van betekinteni a munkáltató üzletmenetébe, esetleg üzleti titkaiba is. Nagyobb termelőüzemekben, alacsony beosztásokban, fizikai munkakörökben természetesen ez ritkábban fordul elő.

Kötelező visszahelyezés

Minden körülmények között vissza kell helyezni a munkavállalót az eredeti munkakörébe, a munkáltató ezzel ellentétes kérelme ellenére is, ha a munkáltató intézkedése a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe (Mt. 4. §), a hátrányos megkülönböztetés tilalmába (Mt. 5. §), felmondási védelembe [Mt. 90. § (1) bekezdés] ütközik, vagy ha a munkáltató a választott szakszervezeti tisztségviselőre előírt munkajogi védelemben részesülő munkavállaló munkaviszonyát az Mt. 28. §-ának (1) bekezdésébe, illetve a 96. §-ába ütköző módon, tehát jogellenesen szüntette meg.

Rendeltetésszerű joggyakorlás

Az Mt. 4. §-ának (2) bekezdése szerint a jog gyakorlása különösen akkor nem rendeltetésszerű, amikor az mások jogos érdekének csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségének korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul vagy ahhoz vezet.

Hátrányos megkülönböztetés

Az Mt. 5. §-a szerint a munkaviszonnyal kapcsolatosan tilos hátrányos megkülönböztetést alkalmazni a munkavállalók között nemük, koruk, nemzetiségük, fajuk, származásuk, vallásuk, politikai meggyőződésük, munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozásuk vagy ezzel összefüggő tevékenységük, továbbá minden egyéb, a munkaviszonnyal össze nem függő körülmény miatt.

Nem minősül azonban hátrányosnak a munka jellegéből vagy természetéből egyértelműen következő megkülönböztetés. Amennyiben a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megszegésével kapcsolatban vita merül fel, mindig a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy eljárása az előbbiekben leírt szabályokat nem sértette.

Választott szakszervezeti tisztségviselő

Az Mt. 28. §-ának (1) bekezdése szerint a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaviszonyának a munkáltató által rendes felmondással történő megszüntetéséhez. Az ilyen tisztségviselővel szemben alkalmazandó rendkívüli felmondás előtt előzetesen ki kell kérni a megfelelő szakszervezeti szerv véleményét.

A felmondás ára

Az új szabályozás szerint abban az esetben, amikor a munkavállaló nem kéri vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, a bíróság a munkáltatót – az eset összes körülményeinek, így különösen a jogsértés és az abból származó következmények súlyának mérlegelésével – a munkavállaló legalább 2, legfeljebb 12 havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi.

A módosítás szerint tehát a munkáltató a kétszeres végkielégítés helyett a munkavállaló legalább 2 havi, legfeljebb 12 havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezhető. Az eset körülményeinek mérlegelésekor nyilván sokat nyom a latban, hogy a felmondás csupán formai vagy tartalmi okokból bizonyult jogellenesnek. Ez alapján a munkáltató nagyobb mozgástérrel rendelkezik, mint a korábbi szabályozás idején, hiszen most, ha kisebb a jogsértés, akkor a 2-12 havi átlagkereset alsóbb régiójában maradhat a fizetési kötelezettsége (természetesen a nagyobb jogsértésnél a bíróság magasabb összeget ítél meg).

Ezzel a rendelkezéssel az Mt. ismét lehetőséget teremt a munkaadók számára, hogy – a szélsőségesen jogsértő esetektől eltekintve – szabadon, üzleti és szakmai érdekeiknek megfelelően dönthessenek arról, kit kívánnak alkalmazni az adott munkakörben, természetesen a sérelmet szenvedett munkavállaló bizonyos kárpótlása mellett.

Átlagkereset

Az Mt. 152. §-a tartalmazza az átlagbér fogalmának, illetve kiszámításának szabályait. Eszerint, ha a munkavállalónak átlagkeresetet kell fizetni, részére az átlagszámítás alapjául szolgáló időszakra kifizetett munkabér időarányosan számított átlaga jár. Az átlagkereset-számítás alapjául az utolsó négy naptári negyedévre kifizetett munkabérek szolgálnak. Ha a munkavállaló munkaviszonya ennél rövidebb, az átlagkereset számításakor a nála számításba vehető naptári negyedév(ek)re, negyedév hiányában az utolsó naptári hónap(ok)ra kifizetett munkabért kell figyelembe venni.

Az egy órára, illetve egy munkanapra járó átlagkeresetet úgy kell kiszámítani, hogy a munkavállalóra irányadó időszak munkabérének együttes összegét osztani kell az adott időszakban munkában töltött, valamint a munkabérrel fizetett, de munkában nem töltött órák, illetve munkanapok számával.

Jelen esetben a fizetési kötelezettség megállapításánál az Mt. havi átlagkereset alkalmazását írja elő; ekkor egyhavi átlagkereseten a munkavállaló egynapi átlagkeresetének a huszonkétszerese értendő. Órabér esetén az egynapi átlagkereset az egy órára megállapított átlagkereset és a munkavállaló napi teljes munkaidejének szorzata.

Kártérítés

A munkaviszony jogellenes megszüntetésekor a fentieken túlmenően meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét és egyéb járandóságait, valamint esetlegesen felmerült kárát is. Mindezekből azonban nem kell megtéríteni azt a részt, amely máshonnan már megtérült. A vissza nem vett munkavállalót, ha munkaviszonya nem rendes felmondással szűnt meg, megilleti továbbá az Mt. 93. §-a szerinti felmondási időre járó átlagkeresete és a rendes felmondás esetén járó végkielégítés is.

Jogellenes munkavállalói felmondás

A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem az Mt.-ben előírtak [87. § (2) bekezdés, 92. §, 96. §, 97. § (1) bekezdés] szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni.

A munkavállaló abban az esetben, ha határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, szintén köteles a fent megjelölt összeget kifizetni azzal a kiegészítéssel, hogy ha a határozott időtartamból még hátralévő idő rövidebb, mint a fentiekben meghatározott időtartam, a munkáltató csak a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.

A munkáltató a fentiekben meghatározott összeget meghaladó kárának követelésére is jogosult. Ennek megtérítésére a munkavállaló által okozott károk megtérítésére vonatkozó, az Mt. 173. §-ában foglalt szabályok az irányadók.

Írásbeliség

Az Mt. 87. §-ának (2) bekezdése azt rögzíti, hogy a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodás nélkülözhetetlen alaki kelléke az írásbeliség, tehát minden ilyen nyilatkozatot írásba kell foglalni, mert ennek hiánya jogellenességhez vezet.

Ha a dolgozó saját felróható magatartása – például letartóztatása – miatt marad huzamos ideig távol a munkahelyétől, az jogellenes kilépésnek minősül. Ilyen esetben az utólagos kimentés alapjául szolgálhat azonban, ha utóbb bebizonyosodik, hogy a dolgozó nem követte el a terhére rótt bűncselekményt.

Ha a munkáltató a dolgozónak az általa állított, de nem bizonyított egészségromlására tekintettel több – az üzemorvos által is megfelelőnek minősített – munkakört ajánl fel, ám azokat a dolgozó nem fogadja el és a munkát huzamos ideig nem veszi fel, munkaviszonyát jogellenesen megszűntnek kell tekinteni.

Felmondási idő

Az Mt. felmondási időre vonatkozó szabályait a munkavállalónak szintén be kell tartania, a munkáltató rendes felmondásnál a felmondási idő felére köteles felmenteni a munkavállalót a munkavégzés alól. A fennmaradó időben az időarányos szabadság kivételével a munkavállalónak dolgoznia kell.

Fleischmann Edina
Eljárás a munkaviszony megszűnése, illetve megszüntetése esetén
Némiképp változtak az eljárási szabályok is, mivel korábban csak a munkáltatóra róttak kötelezettségeket, a jelenlegi szabályozás azonban a „szokásjogot", illetve a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben foglalt munkavállalói kötelezettségeket is törvényi szintre emelte.
Ennek alapján a munkavállaló a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

A munkabér elszámolása

Az utolsó munkában töltött napon a munkavállaló részére ki kell fizetni a

  • munkabérét,
  • egyéb járandóságait.

Igazolások

A munkáltató köteles a jogszabályban meghatározott igazolásokat a munkavállalónak kiadni. Az igazolásnak tartalmaznia kell:

  • a munkavállaló személyi adatait,
  • a munkavállaló társadalombiztosítási azonosító jelét,
  • a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát,
  • a munkabérből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultját,
  • a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát.

Ha a munkavállaló munkabérét tartozás nem terheli, akkor ezt is igazolni kell.

Működési bizonyítvány

A munkáltató a munkavállaló kérelmére a munkaviszonya megszűnésekor, illetve az azt követő 1 éven belül működési bizonyítványt köteles kiadni, amely tartalmazza a munkavállaló munkakörét és a munkavállaló munkájának értékelését.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. szeptember 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem