×

Pénzen vett felmondás

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. december 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 12. számában (1998. december 15.)

 

Az Alkotmánybíróság a 4/1998. (III. 1.) AB határozatában alkotmányellenesség miatt 1999. február 28-i hatállyal megsemmisítette azokat a rendelkezéseket, amelyek lehetővé tették, hogy a dolgozó munkaviszonyát jogellenesen megszüntető munkáltató a kétszeres végkielégítés felajánlásával mentesüljön a munkavállaló visszahelyezésének kötelezettsége alól. Cikkünk a megsemmisítést követően kialakuló jogi-szociológiai helyzetet vizsgálja, kitérve arra is, hogy a munkáltató ezek után köteles-e alkalmazni olyan munkavállalót, akivel egyszer már meggyűlt a baja.

 

Mi kell a felmondáshoz?

A munkaviszony gyakori megszüntetési módja a rendes, illetve a rendkívüli felmondás. A rendes felmondást a Munka Törvénykönyvének (Mt.) 89. §-a szabályozza, amely szerint mind a munkáltató, mind a munkavállaló felmondással megszüntetheti a határozatlan idejű munkaviszonyt. A munkáltatói felmondás azonban nem egyszerű dolog. A munkáltató ugyanis köteles megindokolni a felmondását, az indokolásból világosan ki kell tűnnie a felmondás okának. A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A munkáltatót ezen túlmenően az Mt. 90. §-ában felsorolt tilalmak is korlátozzák a rendes felmondásban, amely azt jelenti, hogy a felmondási idő nem eshet a jogszabályban részletezett védettségi időszak tartamára (betegség miatti keresőképtelenség, a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés, vagy ilyen célból, illetőleg a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság ideje, terhességet, szülést követő 3 hónap, illetőleg szülési szabadság, valamint a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság ideje, sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított időtartama). Ehhez kapcsolódik, hogy a munkáltató csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg rendes felmondással a munkavállaló munkaviszonyát az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül. A munkavállalói rendes felmondáshoz ezzel szemben csak a felmondás írásba foglalása szükséges.

A munkáltató rendkívüli felmondással akkor szüntetheti meg a munkavállaló jogviszonyát, ha a munkavállaló szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását.

Jogellenesség

Jogszerűtlen tehát a felmondás azokban az esetekben, amikor nem tartják be a törvényi előírásokat, ha például a munkáltató akkor szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, amikor az felmondási tilalom alá esik, ha a felmondást nem foglalták írásba, a felmondást nem indokolták meg, a felmondás oka nem valós tényen vagy körülményen alapul, a felmondás oka nem függ össze a munkavállaló személyével vagy a munkáltató működésével, a felmondást nem az arra jogosított személy írja alá, a felmondás nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményeinek.

A rendkívüli felmondásnál szintén előfordulhat, hogy a bíróság megállapítja a jogellenességet (például bebizonyosodik, hogy a munkavállaló nem szegte meg a kötelezettségeit, a felmondás nem felelt meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményeinek, a felmondás oka nem valós tényen vagy körülményen alapul, illetőleg a felmondás alaki hiányosságok miatt volt jogszabályellenes, mert nem foglalták írásba, nem indokolták, nem az arra feljogosított személy írta alá).

Visszahelyezés

Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkavállaló munkaviszonyát, a dolgozót – kérelmére – az eredeti munkakörében kell tovább foglalkoztatni. A munkaadónak ezenfelül meg kell térítenie a munkavállaló elmaradt munkabérét, egyéb járandóságait és a jogellenes felmondással kapcsolatban felmerült kárát, annak késedelmi kamatával együtt.

Ez alól a szabály alól az Mt. 100. §-ának (2) bekezdése kivételt tartalmaz, amikor lehetővé teszi, hogy az elmarasztalt munkáltató kérelmére a bíróság mellőzze a munkavállaló eredeti munkakörbe való visszahelyezését, ha a munkáltató vállalja, hogy megfizeti a dolgozónak járó végkielégítés kétszeresét. Ha a munkavállaló rendes felmondás esetén végkielégítésre nem lenne jogosult, részére a legkisebb, törvény alapján járó (1 havi) végkielégítés kétszerese jár.

Amennyiben a felmondás azért jogellenes, mert a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe, a hátrányos megkülönböztetés tilalmába vagy felmondási tilalomba ütközik, illetve ha a munkáltató a választott szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyát szüntette meg, és a munkavállaló a visszahelyezését kéri, a munkaviszony helyreállítását a bíróságnak akkor is el kell rendelnie, ha a munkáltató – a dolgozótól való megszabadulás érdekében – hajlandó lenne az említett anyagi áldozatra. A fentieket természetesen nem kell figyelembe venni, ha a munkavállaló nem kéri a visszahelyezését [Mt. 100. § (3) bekezdés].

Alkotmányossági problémák

Az Alkotmánybírósághoz beérkezett indítvány szerint az emberi méltóságot sérti, hogy az említett szabály alapján a munkáltató – a kétszeres végkielégítés megfizetésével – akár jogellenesen is elküldheti a dolgozót. Az indítványozó álláspontja szerint e szabály alapján a munkavállaló kiszolgáltatott, megalázó helyzetbe kerül, a munkáltató-munkavállaló viszony ily módon való torzulása sérti az alkotmányt.

Az Alkotmánybíróság megalapozottnak találta az indítványt, és az erről szóló határozatának indokolásában kifejtette, hogy a polgári per rendelkezési jogra vonatkozó alapelvének sérelme egyben az önrendelkezés alkotmányos jogának sérelmét jelenti, amely a jogállamiság alkotmányos elvével is összeegyeztethetetlen. A munkaügyi pereknek is alapelve a felek rendelkezési jogának (cselekvési szabadságának) biztosítása, a bíróság pedig kötve van a kereseti kérelemhez. Az Alkotmánybíróság megítélése szerint az önrendelkezési jog sérelme azáltal is bekövetkezik, hogy a munkavállaló a munkáltatói jogsértés bírói megállapítása ellenére sem dönthet jogi sorsáról. A pernyertességből folyó rendelkezési jog azért nem érvényesül, mert a jogsértő munkáltató rendelkezhet a pernyertes munkavállaló továbbfoglalkoztatásának a kizárásáról.

Az Alkotmánybíróság szerint a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalmi viszony megromlása, vagy a foglalkoztató intézmény autonómiája, anyagi helyzete sem tekinthető olyan oknak, amely elégséges indokot szolgáltatna arra, hogy a jogszerű felmondás körén kívül – a munkáltatói jogellenes magatartás meghatározott eseteiben – a munkáltatói érdeket részesítse előnyben a munkavállaló terhére.

Az Mt. 100. §-ának (2) bekezdése – és a közalkalmazotti törvény (Kj.) ennek megfelelő szabályt tartalmazó 34. §-ának (2) bekezdése – mindezek miatt sértik az alkotmány 54. §-ának (1) bekezdését, mert szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a perbeli cselekvési szabadságot, illetve a rendelkezési jogot. A döntés értelmében, ha a munkavállaló kéri az eredeti munkakörében történő továbbfoglalkoztatást, a bíróság egyetlen esetben sem mellőzheti a dolgozó eredeti munkakörbe való visszahelyezését, még a munkáltató ez irányú kifejezett kérelmére sem.

Érdemes megemlíteni azt a körülményt is, hogy két alkotmánybíró különvéleményt fűzött az Alkotmánybíróság határozatához, amelyben kifejtik, hogy az említett törvényszöveg nem alkotmányellenes. Szerintük a megtámadott rendelkezések sokkal inkább hasonlítanak valamilyen érdekegyeztető szabályra, amelyek a munkavállaló számára akár éppen kedvezőek is lehetnek.

A döntés után

Az alkotmánybírói különvéleményektől függetlenül 1999. március 1. után a bíróság – erre vonatkozó irányú kérelmére – köteles eredeti munkaviszonyába visszahelyezni a munkavállalót, akkor is, ha a munkáltató inkább kétszeres végkielégítést fizetne, csak hogy ne kelljen a dolgozót tovább alkalmaznia. Természetesen, a munkaviszony rendes – illetve rendkívüli – felmondásának joga ezután is megilleti a munkáltatót. A rendes felmondásnál a munkavállalót végkielégítés illeti meg.

A kérdéses jogszabályok megsemmisítésével megszűnik annak a lehetősége, hogy a munkaadó pénzen megválthassa a jogellenes intézkedés következményeit. Más kérdés, hogy a dolgozó a történtek után vissza akar-e menni a munkahelyére.

Munkaadáshoz való jog

A munkajog sajátos jogterület, azonban legjobban talán a magánjoghoz hasonlít, különösen ami a jogviszonyban szereplő felek egymáshoz való viszonyát tekinti. Mit is értünk ezalatt?

A munkaviszony létesítése ma, a piacgazdaság kiépülése után egyértelműen mellérendeltségi jogviszony, a munkáltató a törvényben biztosított jogánál fogva – szerződéskötési autonómiájának megfelelően – azzal köt munkaszerződést, akivel akar, akit alkalmasnak talál a munkakör betöltésére, aki megfelel az elvárásainak (természetesen azért a törvény itt is felállít korlátozásokat, például a dolgozók közti hátrányos megkülönböztetés tilalmát).

A szerződéskötési szabadság a munkavállalóra is vonatkozik, ő is azzal a munkáltatóval szerződik, aki az ő elvárásainak megfelel, aki a legtöbbet fizeti, ahol a legjobb a munkahelyi közösség stb. Ez a – kezdetben mellérendeltségi – jogviszony később átfordul alárendeltségi jogviszonynyá, amelyben a munkavállaló a munkáltató utasításai szerint végzi a munkát a munkáltatói szervezetben, tehát alkalmazottá lesz.

Védtelen munkavállalók

A munkáltató nemcsak dolgoztat, hanem teljes felelősséggel tartozik a gazdaságosságért, a munka elvégzéséért, amely felelősséget akár meg is oszthatja a beosztottjaival, ezt azonban csak akkor teszi, ha megbízhat a munkavállalóiban. A munkaviszony minden esetben bizalmi viszony, a munkavállalók kiválasztásánál – főleg ha vezető beosztásba keresnek munkavállalót – ennek a szempontnak kell érvényesülnie. A bizalmi viszony főképp a kis cégeknél, a kevés embert foglalkoztató munkáltatóknál érvényesül igazán, ahol az alkalmazott nem egy csavar a gépezetben, hanem önálló, akár felelősségteljes munkát végző személy is egyben. Ha a bizalom megrendül, akkor már nem szívesen alkalmazzák a munkavállalót, még akkor sem, ha a bíróság azt állapítja meg, hogy a munkáltató jogszerűtlenül mondott fel a dolgozónak.

A munkavállaló oldaláról nézve ugyanerre a megállapításra kellene jutnunk: ki szeretne olyan helyen dolgozni – főleg évekig tartó pereskedés után -, ahol már egyszer – igaz, jogszerűtlenül – felmondtak neki, s így adták tudomására, hogy nincs szükség a munkájára?! A munkáltató a munkavállaló felvételénél elvárja, hogy a munkavállalója is érdekelt legyen a munka elvégzésében (már elmúlt a kapun belüli munkanélküliség ideje), illetőleg elvárja a vezető beosztású munkavállalótól, hogy lojális legyen a céghez. Ennek szélsőséges, de a viszonyt jól szemléltető példája az az eset, amikor egy nagy kólagyártó cég azért vált meg a munkavállalójától, mert rajtakapta, hogy a munkavállaló a rivális kólagyártó termékét fogyasztja. Ismert még a japánok nagyfokú lojalitása ahhoz a céghez (üzemi himnusz éneklése, az üzemi zászló felvonása a munkakezdéskor), amelynek munkavállalói, illetve ez fordítva is érvényesül: a cég szinte „atyáskodik" a dolgozói fellett (hétvégi üzemi partik, meetingek).

Mégis kinek az érdeke?

A felmondás jogszerűségét vitató keresettel induló, gyakran hosszú pereskedés tovább ront(hat)ja a felek közötti már amúgy is megromlott viszonyt, ami után az újraalkalmazás egyik fél számára sem kedvező.

A törvényhozó éppen ennek a bizalmi viszonynak a megromlása esetére rendeli alkalmazni az Mt.-nek az alkotmánybírósági szűrőn most fennakadt 100. §-ának (2) bekezdését, amely szerint a pervesztes munkáltató választhat az őt terhelő szankciók között: ha úgy érzi, hogy a munkavállalójában megrendült a bizalma, akkor elutasítja a továbbfoglalkoztatást, de a végkielégítés kétszeresét köteles megfizetni. A munkavállaló a jogellenes felmondásért, mintegy kárpótlásként tehát – többek között – megkapja a végkielégítés kétszeresét, a munkáltató pedig okulva az esetből talán jobban oda fog figyelni a felmondás törvényességére.

A felmondáshoz vezető törvényi okokat az Alkotmánybíróság nem vizsgálta a határozatában. A felmondás jogszerűtlenségének bírói megállapítását követően a pernyertes munkavállaló rendelkezési jogának alkotmányellenes csorbulását látta viszont abban, hogy a kereseti kérelmének pernyertessége ellenére sem adnak helyt a munkáltató kérelmének (már ami a viszszahelyezést illeti). Látnunk kell azonban – nem vitatva az Alkotmánybíróság határozatát -, hogy ha megvizsgáljuk ennek a döntésnek a következményeit, a munkavállaló-munkáltató közötti viszonynak nemcsak a jogi oldalát kell értelmeznünk.

A munkáltató – nem számítva az Mt. 100. §-ának (3) bekezdésében részletezett felmondási okokat – hibát követett el, amikor a munkavállalónak jogellenesen mondott fel, azonban ez a hiba lehet, hogy csak alaki (nem foglalta írásba, nem indokolta stb.), de az is lehet, hogy ennél „komolyabb" dologról van szó, például hogy nem állt fenn felmondási ok. Utóbbi esetben a jogellenes felmondás folytán visszahelyezett dolgozóval szemben a munkáltató csak az alkalomra vár majd, és abból a jogából fakadóan, hogy a munkaszerződést – bizonyos korlátok között – bármikor felmondhatja, idővel meg fogja szüntetni a „pereskedő" munkavállaló munkaviszonyát. Ezzel elérkezünk gondolatmenetünk kiindulópontjához, miszerint a munkáltató azt alkalmaz, akit akar, hiszen a jogszabályok betartásán túl neki kell felelősséget vállalnia a termelékenységért, a jó munkahelyi közösségért, a szakszerű munkavégzésért, és mindazért, amiért az adott munkavégzés jellege megkíván. Arról nem is beszélve, hogy a magánmunkáltatónak elemi érdeke – és szerintünk joga is -, hogy megválaszthassa, kire bízza a sok esetben milliós értékű gépeket vagy általában a cége működtetését.

Az alkotmánybírósági döntést követően kialakuló helyzetből kiindulva érdemes megnéznünk, milyen okok alapján lehet a munkavállalónak mégis – törvényesen – felmondani.

Felmondási okok

Az Mt. 89. §-ának (3) bekezdése szerint a munkáltatói felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet:

1. A munkáltató működésével összefüggő ok:

  • a munkáltató jogutód nélküli megszűnése,
  • a munkakör megszűnése,
  • az átszervezés,
  • a munka színvonalának emelését szolgáló személycsere.

Az átszervezés gyakori rendes felmondási ok. Indoka legtöbbször a munkaracionalizálása, amely során az adott munkavállaló munkahelye elvesztette a rendeltetését, tehát vagy összevonnak több munkakört, vagy létszámcsökkenést vagy minőségi cserét hajt végre a munkáltató, vagy teljesen megszünteti az adott munkakört, és a munkavállaló ezáltal veszti el a munkahelyét. A felmondással kapcsolatos perekben az átszervezés célszerűségét a bíróság nem vizsgálja, és így a munkáltató mérlegelési jogkörében azt is szabadon dönti el, hogy melyik munkavállalót tartja meg, illetve melyiknek mond fel. Az átszervezésre alapított felmondási perben közömbös, hogy az átszervezés utóbb nem minősült sikeresnek, és az elbocsátott munkavállaló helyébe más munkavállalót vettek fel, illetve a bíróság nem vizsgálhatja az átszervezés gazdasági célszerűségét sem, illetve azt sem, hogy az átszervezés megtörtént-e, vagy csak a jövőben kerül rá sor. Az utóbbi esetben azonban a munkáltatónak bizonyítania kell, hogy az átszervezésről már döntött.

A munka színvonalának emelését szolgáló személycserére alapozott felmondásnál a bíróság azt vizsgálja, hogy a régi dolgozó helyére kerülő munkavállaló felvétele ténylegesen minőségi csereként értelmezhető, tehát jelentősége van a perben az új dolgozó képesítésének, szakmai gyakorlatának, az adott munkakör betöltéséhez kapcsolódó képesítési feltételeknek. A bíróságnak ebben az esetben vizsgálnia kell a munkáltatói intézkedés okszerűségét is.

2. A munkavállaló személyével összefüggő ok:

  • az egészségi alkalmatlanság,
  • a munkakör betöltésére való alkalmatlanság,
  • a munkaköri kötelezettség megszegése,
  • a magatartásbeli kifogások.

A munkakör betöltésére való munkavállalói alkalmatlansággal kapcsolatban a bíróságnak vizsgálnia kell az adott munkakör konkrét betöltési feltételeit, illetve hogy a munkavállaló milyen indokok miatt nem alkalmas a munkakör ellátására. Ilyen ok lehet például a beilleszkedési képesség hiánya, az öszszeférhetetlen magatartás, a nem megfelelő munkahelyi légkör kialakítása.

Felmondást megalapozó munkavállalói kötelezettségszegés lehet például, ha a dolgozó ittasan érkezik a munkahelyére, ha sokszor késik, ha megtagadja a munkavégzést.

A felmondást a munkavállalóval írásban kell közölni, amelyet a munkáltató köteles megindokolni. Az indokolásnak nemcsak világosnak, konkrétnak, hanem okszerűnek és valóságosnak is kell lennie.

A munkavállaló nem megfelelő munkavégzésére vagy magatartására hivatkozó munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a dolgozó számára a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el [Mt. 89. § (4) bekezdés].

A felmondásnak ezenkívül meg kell felelnie a rendeltetésszerű joggyakorlás általános követelményeinek is.

A törvény – látszólag – szigorú követelményeket támaszt a munkáltató rendes felmondási jogának gyakorlására, de látható, hogy az Mt.-ben lefektetett szabályoknak megfelelően is meg lehet szabadulni a dolgozótól, akár már a visszahelyezést követő munkanapon, ráadásul csupán egyszeres végkielégítést fizetve.

Egy kis munkajogtörténet
Ókor: A munkajogviszony leggyakoribb keretét a rabszolga-rabszolgatartó viszony adta. A rabszolgát adták-vették, nem mint szerződő fél, hanem mint dolog szerepelt a szerződésben. A „munkáltatója" szabadon rendelkezett vele, ettől függetlenül a történelem feljegyzett sok szerencsés rabszolgát, akivel kivételesen jól bántak, akit megbecsülésben részesítettek. A mai munkaszerződés ókori előzményének a locatio conductio operarum tekinthető, amely szabad emberek saját munkájának, illetve munkaerejének bérbeadását jelentette, és amelyért a bérlő (munkáltató) bért, tehát díjazást fizetett. A római jog ismerte még a locatio conductio operist, amely a mai vállalkozáshoz áll a legközelebb, illetve a mandatumot, a mai megbízás történelmi előzményét is.

Középkor: A jobbágyság időszaka, amelyben a munkavégzés a hűbéri tulajdon keretében folyt, és ami jobban hasonlított az ókori rabszolgaságra, mint a modern munkajogviszonyra. A szerződési szabadság csíráját csak a céhviszonyok (mester-inas, gazda-cseléd) között találhatjuk meg.

Újkor: A szerződés szabadsága már a XVIII. században kialakult, azonban a munkaviszony területén ez egyáltalán nem érvényesült: a társadalmi és a vagyoni különbségek óriási egyenlőtlenségekhez vezettek, ami a munkavégzők kizsákmányolásában öltött testet. A XIX. században azután elkezdődött a kollektív fellépés a munkavállalók részéről (sztrájk, kollektív szerződés), illetve – először Angliában – az állam is beavatkozott a munkaviszonyba (női és gyermekmunka korlátozása, napi munkaidő lerövidítése stb.).

XX. század: A munkajog kialakulása ebben a században következett be, megalakult az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, amely szervezet megalakulásában a munkaadói és a munkavállalói érdekek egyaránt szerepet játszottak. Kialakult a kollektív munkajog, a munkavállalói érdekérvényesítés hatékonnyá vált.

Szocialista munkajog Magyarországon: Az első Munka Törvénykönyvét 1951-ben alkották meg (1951. évi 17. tvr.), amely a központosított állami irányításból fakadóan nem engedett teret a vállalati szintű szabályozásnak, az alkalmazottaknak csak formális jogokat biztosított, amelyen valamelyest csak a második, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1967. évi II. törvény javított.

A rendszerváltás után alkották meg a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényt.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. december 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8330 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8330 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4946 olvasói kérdésre 4946 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8330 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8330 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4946 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés - a lehetséges időtartam

Az Szkt. 83. §-ának (2) bekezdése szerint "szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel köthető
a) a...

Tovább a teljes cikkhez

Hallgatói munkaszerződés-kötés - nem a duális képzéstől függ

Az Nftv. 44. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a duális képzés képzési ideje alatt külső vagy belső gyakorlóhelyen,...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elszámolása hosszabb teljes munkaidőben

Portásokat alkalmazunk heti 45 órás bejelentéssel. A beosztás szerinti napokon 12 órát dolgoznak. A szabadságot a beosztás szerinti napokon a beosztás szerinti órában számoljuk el. Egy...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Törvényi mértéken felül adott szabadság megváltása

Ha a munkavállalónak jutalmul adunk plusz 1 nap fizetett szabadságot a törvényi mértéken felül (mert jól dolgozott), és nem használja fel, felmondás esetén kötelesek vagyunk pénzben...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaidő-beosztás nonstop vendéglátásban

32 éve működő nonstop vendéglátóegység vagyunk. Jó pár éve 24 órás váltásokban dolgoznak munkavállalóink, kéthavi munkaidőkerettel, a napi munkaidő minimum 4 óra, maximum 24...

Tovább a teljes cikkhez

Elszámolás a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkavállalót felmentettük a munkavégzés alól, mikor kell kiadni a kilépő dokumentumait és elutalni a fizetését? Az utolsó munkanapját vagy a felmondási idő leteltét követő...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaruha-ellenérték - bérből való levonása munkaviszony megszűnésekor

Társaságunk cafeteria keretében munkaruhát juttat dolgozóinak bizonyos összegben. A munkaruha kihordási idejét egy évben határozta meg. A cafeteriaszabályzat szerint időarányosan...

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusilletmény-megállapítás és a munkáltatói mérlegelés

Pedagógusok illetményének megállapításánál kötelező beépíteni a 3 évenkénti szakmai gyakorlati idő okán adható 2,5%-os emelést azoknál, akik 2023 decemberében a garantált...

Tovább a teljes cikkhez

Többlettanítási díj az átfedési időre

A Púétv. 130. §-a szerinti átfedési időre járó többlettanítási díj helyes értelmezéséhez szeretnénk segítséget kérni. Jár-e az átfedési időre díjazás azoknak az...

Tovább a teljes cikkhez

Polgármesteri és képviselő-testületi mandátum lejárta

2024 júniusában egy időben kerül sor az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, azonban a polgármester és a képviselő-testület mandátuma 2024 októberéig tart....

Tovább a teljes cikkhez

Pedagógusbér - sávok és csökkenthetőség

A 2024. évi tanárbéremelés érdekében az 1615/2023. Korm. határozat 6. pontja így rendelkezik: "a kormány felkéri a nem állami fenntartású köznevelési intézmények, valamint a Gyvt....

Tovább a teljes cikkhez

Rendszeres változás a délutáni műszakpótlékra jogosultságnál

A Gyvt. 15. §-ának (10) bekezdése szerinti, ún. "délutáni műszakpótlék" szabályának alkalmazása során a "rendszeres változás" meghatározásakor alkalmazható-e az Mt....

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4946 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 258-ik lapszám, amely az 4946-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem