×

Üdülési csekk

     

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. április 15.) vegye figyelembe!

Megjelent A Munkaadó Lapja 51. számában (2002. április 15.)
Valaha csaknem másfél millió ember üdült szervezetten és kedvezményesen. Bár a vállalati üdültetés mára jelentősen háttérbe szorult, a cégek egyre gyakrabban élnek a lehetőséggel, hogy adó- és járulékmentesen üdülési csekket juttassanak dolgozóiknak. A megkérdezett munkáltatók, szakszervezeti vezetők egyetértenek abban: jó lenne, ha a csekkek adómentes határa emelkedne.

Ha a munkáltató hosszú távon gondolkodik, ráébred, hogy céljait a jó fizikai és szellemi állapotban lévő dolgozókkal tudja a leginkább elérni. Ehhez hozzátartozik az évi legalább egy (de jobb helyeken egy nyári és egy téli) üdülés is.

A szocializmus évtizedeiben tömegek üdülhettek kedvezményesen és szervezetten. A bizonyos szempontból visszavágyott, egyébként meg nem túlságosan jó emlékű SZOT-üdültetésben 1980 és 1987 között – évente – csaknem másfél millió ember vehetett részt; egy statisztika szerint 1986-ban például 1 millió 411 ezer ember üdülhetett a fenti módon. Ehhez képest a rendszerváltás után drámaian kiürült az e célra fordítható vállalati, illetve családi kassza.

Jelentős megtakarítás

Az üdülési csekk 1998 óta létezik. Réti Ágnes, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) ügyvezető igazgatója szerint a cégek többsége tudja, hogy az szja-törvény szerint az üdülési csekk személyenkénti értékének 50 százalékáig, de legfeljebb évi 20 ezer forintig adómentes. Ez annyit jelent, hogy a munkáltató, amennyiben üdülési csekket vásárol dolgozójának, rendkívül sokat megtakaríthat. A NÜSZ számításai szerint nettó negyvenezer forintos bérjellegű juttatás a vállalatnak – ha figyelembe vesszük a személyi jövedelemadót, a tb-járulékot, a munkaadói járulékot, a szakképzési hozzájárulást és a kezelési díjat – 92 870 forintjába kerül. Ha azonban a munkavállaló nettó negyvenezer forintos értékben üdülési csekkhez jut, úgy az a cégnek csak 57 200 forintos megterhelés. A megtakarítás tehát jelentős, pedig ebben az esetben a cég a dolgozó részét is magára vállalja és kifizeti. Ha a munkáltató csak az adó- és járulékmentes 50 százalék, azaz húszezer forint megfizetését vállalja fel (a cégek 70 százaléka ezt a megoldást választja), és a csekk értékének másik felét megtérítteti a munkavállalókkal, akkor húszezer forint megfizetésével juttatja 40 ezer forint értékű üdülési csekkhez dolgozóit.

Az ügyvezető igazgató adatai szerint az utóbbi időben egyre több csekket igényelnek. 1998-ban, a bevezetés évében a vállalatok vásárlása nem érte el az 500 millió forintot sem, tavaly viszont összesen 1,3 milliárd forintnyi csekket vettek a cégek dolgozóik és családtagjaik részére. A legtöbbet, 743 millió forintot a részvénytársaságok fordítottak erre a célra, a kft.-k 416 millió forintot, a betéti társaságok csupán 26 millió forintot szántak csekkvásárlásra.

Jutalomként is adják

Abban szinte valamennyi megkérdezett munkáltató egyetért, miszerint jó lenne, ha az üdülési csekk adómentes határa emelkedne. Érdeklődésünkre Vér László, az Allianz Hungária Biztosító Rt. személyzeti és személyzetfejlesztési főosztályának vezetője elmondta: a társaságnál a béren kívüli juttatások fontos eleme a vállalati üdültetés. A korábbi saját tulajdonú üdülőket gazdasági okokból eladták, hiszen nem volt rentábilis a fenntartásuk, az üdültetést most bérelt üdülőkkel oldják meg. A lehetőségek szerint szezonbérlésről csak olyan üdülőkkel állapodnak meg, amelyek elfogadják a csekket. A főosztályvezető hozzátette: 1998 óta vásárolnak üdülési csekket, elsősorban az adózási kedvezmény miatt, hiszen a csekk felhasználása egy pénzügyi évben összességében 20 százalékos megtakarítást jelent a cégnek, és az így megtakarított összeget az üdülési férőhelyek növelésére fordítják. "Amennyiben a jelenlegi 20 ezer forintos járulékmentes felső határ 30 vagy 40 ezer forintra emelkedne, az még nagyobb mozgásteret biztosítana a vállalkozásoknak" – fogalmazott Vér László.

Más cégek is a megtakarítás miatt élnek ezzel a lehetőséggel. A Monor és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke, Boris Jánosné elmondta: a takarékszövetkezet két éve él az üdülési csekk vásárlásának lehetőségével, adókímélő volta miatt. "Örülünk, hogy rátaláltunk erre a lehetőségre, és azt is elhatároztuk, hogy a cégen belül, a dolgozók közti verseny jutalmaként is üdülési csekket fogunk adni" – mondta az elnök.

Belföldi felhasználás

A tatabányai Komtávhőnél is több éve élnek ezzel a juttatási lehetőséggel – tudtuk meg Szépfi Jánosné HR-vezetőtől. Kezdetben fejenként húszezer, ma már negyvenezer forint értékű csekket adnak a munkavállalóknak, így segíteni tudják az emberek regenerálódását. Mint kérdésünkre a HR-vezető elmondta: a dolgozóknak nem okoz problémát, hogy a csekk rájuk eső részét kifizessék. A Komtávhőnél a fizikai állományban dolgozók éppúgy igénylik ezt a juttatási formát, mint a szellemi foglalkozásúak.

Réti Ágnes úgy látja: több szempontból is célszerű lenne növelni a csekk adómentes felső határát. Ugrásszerű emelkedést jelenthetne – ahogyan például az étkezési utalvány és más természetbeni juttatási formák esetében is -, ha a csekk százszázalékos adómentességet élvezne, vagy ha az adómentes határ 40-50 ezer forintra, az üdülési csekk értékének 70-80 százalékára emelkedne.

Kérdés, hogy negyvenezer forintból (jó esetben 80 ezerből, ha a munkavállaló olyan szerencsés, hogy házastársa is hozzájut üdülési csekkhez) hová lehet ma menni Magyarországon – hiszen a csekk csak belföldön használható fel. Elfogadóhely van elég (összesen 1300 az országban, ebből 200 utazási iroda), köztük akad 2-3 csillagos szálloda, panzió és kemping is. Réti Ágnes szerint mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő helyet. Érdekes, hogy a legkedveltebb üdülési célpont Budapest, ezt követi Somogy és Veszprém megye (nyilván a Balaton miatt), majd a hegyvidékek.

Nem ritka a nyugdíjas

Tapasztalatok szerint azonban negyvenezer forint egy családnak legföljebb egy hétvégére elég. Például a soproni Hotel Sziesztában (ez a volt KPVDSZ-üdülő) egy kétágyas szoba reggelivel együtt 2 főnek 11 ezer forintba kerül, a szálló éttermében egy háromfogásos, bőséges menü ára 1900 forint. A főportás lapunknak elmondta, sokan fizetnek náluk üdülési csekkel, elsősorban persze az aktív dolgozók jönnek, de nem ritka a nyugdíjas vendég sem.

És mit szólnak mindehhez a szakszervezetek? Általában helyeslik, ha a munkáltató üdülési csekket vásárol a dolgozónak. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) alelnöke elmondta: többnyire a nagyobb, jobb anyagi helyzetben lévő cégek tudnak erre a célra pénzt áldozni. Ma már nem ritka, hogy ágazati kollektív szerződésben is szerepel a szociális juttatás e formája: a ruhaipari megállapodásban például rögzítették, hogy a munkavállalók négy különböző juttatási forma (étkezési hozzájárulás, segély, önkéntes biztosítópénztári támogatás, üdülési csekk) közül választhatnak.

Wittich szerint az alacsony keresetű dolgozók, akik a rosszabb helyzetű cégeknél tevékenykednek, hátrányos helyzetben vannak: teljes egészében kiesnek ebből a juttatási rendszerből. "Olyan megoldást kellene tehát találni, hogy a minimálbér környékén kereső dolgozók is hozzáférhessenek ehhez a lehetőséghez" – tette hozzá.

Választható rendszer

Érdeklődésünkre a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének szakértője, Baloghné Pataki Irén elmondta: a VDSZ-hez tartozó 51 ezer munkavállaló (összesen 170 különböző cégnél dolgoznak) 98 százalékára vonatkozik kollektív szerződés, mely megállapodások többségében szerepel, hogy a cég valamilyen formában támogatja az üdülést. Vagy úgynevezett szabadságpénzzel – ez lehet fix összeg, de előfordul, hogy a havi bér 50 vagy 100 százaléka -, vagy saját, illetve bérelt üdülővel, esetleg üdülési csekkel. A szakértő elmondása szerint évente a szakszervezet és az üzemi tanács állapodik meg az úgynevezett jóléti keretről, amely milliós nagyságrendet képvisel. Egyre több üdülési csekk fogy: a nagy vegyipari, gyógyszeripari cégek élenjárnak ebben. Gyakori a választható juttatás rendszere is: a munkavállaló egy meghatározott összeg erejéig eldöntheti, hogy a béren kívüli juttatások közül melyiket igényli.

Az biztos, hogy a közszféra e tekintetben is hátrányos helyzetben van. Kérdésünkre Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint minél kisebb egy közintézmény, annál valószínűbb, hogy fenntartójának nincs egy fillérje sem arra, hogy üdülési csekket vásároljon a közalkalmazottaknak. A nagyobb intézményeknek (APEH, Széchényi Könyvtár) van saját üdülőjük. Köztudott, hogy a rekreáció hiánya hosszabb távon súlyos következményekkel járhat – véli a szakszervezeti vezető.

Az üdülési csekk adómentes határának emelése egyébként nemcsak a munkáltatók és a munkavállalók érdekeit szolgálná, de az államkassza bevételeit is növelhetné. A NÜSZ számítása szerint a csekkforgalom 1 milliárd forintos növekedése félmilliárd forintos bevételi többletet jelenthetne a büdzsének, és 1100 munkahelyet teremthetne az érintett (idegenforgalom, vendéglátóipar) ágazatokban.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. április 15.) vegye figyelembe!

dr. Horváth István
tanszékvezető, habilitált egyetemi docens, ügyvéd
ELTE ÁJK
dr. Bérces Kamilla
munkajogász
 
Dr. Petrovics Zoltán
egyetemi adjunktus
ELTE ÁJK és NKE
dr. Kártyás Gábor
habilitált egyetemi docens
PPKE JAK
dr. Takács Gábor
ügyvezető
Opus Simplex
dr. Monzák-Magyar Éva
munkajogász
 

Olvasócentrikus tartalom

„Az olvasó kérdez, a szerkesztő válaszol” évszázados műfaját mi kizárólagossá tettük. A honlapon fellelhető tartalmat a Google-hoz hasonló egyszerűen használható keresőrendszerrel láttunk el.

8360 oldalnyi terjedelem

A honlap mögött több mint 8360 A4-es oldalnyi munkaügyi „okosság” van. 2008 óta 4964 olvasói kérdésre 4964 választ adtak szakértőink.

Sokoldalú keresőrendszer

8360 oldalnyi terjedelmet csak „okos” keresővel lehet feltárni. Szerkesztőink a jellemző tartalom alapján címkézik a cikkeket – e láthatatlan címkék is segítik olvasóinkat a megfelelő tartalom megtalálásában.

7 napos válaszadási garancia

Még a 8360 oldalnyi terjedelem sem garancia arra, hogy egy egyedi munkaügyi problémára választ találjanak előfizetőink – viszont a honlap főoldalán feltett kérdéseikre 7 napon belül választ adnak szerkesztőink e-mailben.

Nem csak munkaügy – adózás és társadalombiztosítás is

Szerzőink a válaszadásnál a munkaügyi vonatkozásokon túl kitérnek a kérdések adózási vonatkozásaira is (ha vannak), azért, mert meggyőződésünk, hogy ezzel is az előfizetőink pénzügyi eredményességét szolgáljuk.

Szerkesztőink vezető munkaügyi szakemberek

17 éve főszerkesztője a lapnak dr. Horváth István, aki kiemelkedő képességű szerkesztői-szerzői csapattal küzdött meg eddig a 4964 olvasói kérdéssel.

Szakképzési munkaszerződés saját munkavállalóval

Társaságunk duális képzőhely, 2023 őszén saját munkavállalóinkat beiskoláztuk munkakörükhöz tartozó technikusi képzésre (1,5 éves felnőttképzés keretében), a féléves...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzati költségvetési szerv - a foglalkoztatás jogviszonya

Gazdasági, működtetési és közétkeztetési tevékenységgel foglalkozó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv esetén kötelező-e közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni...

Tovább a teljes cikkhez

Munkaviszony után megbízási jogviszony

Köthet megbízási szerződést egy magyarországi cég egy olyan magánszeméllyel, aki korábban a cég munkavállalója volt? A kolléga munkaviszony keretében HR manager munkakörben...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Végzettségi előírás a vendéglátásban

Nonstop vendéglátóipari egységben az üzemeltetőnek van szakirányú végzettsége, mellette két munkavállaló dolgozik, és egy alkalmi munkás, akiknek nincs végzettségük, "9235"...

Tovább a teljes cikkhez

Szakszervezeti reprezentativitás változása kollektív szerződés módosításánál

Hét évvel ezelőtt kötöttünk kollektív szerződést a nálunk működő egyetlen szakszervezettel, amelyet azóta is rendszeresen felülvizsgálunk és módosítunk. Tavaly létrejött egy...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom összege

2024-ben jogosult lesz 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalomra az óvónőnk. E jutalom meghatározásakor (illetmény) az esélyteremtési illetményrészt is figyelembe kell-e venni?...

Tovább a teljes cikkhez

Köznevelési jubileumi jutalom jogszerző ideje

Állásfoglalásukat szeretnénk kérni a Púétv. 105. §-ának (7) bekezdésében megjelölt szakmai gyakorlat munkavégzési kötelezettséggel nem járó szüneteltetésének időszakáról....

Tovább a teljes cikkhez

Mentő-gépkocsivezető munkaideje

Mentő-gépkocsivezetőként teljesítek szolgálatot. Van-e szabályozás arra, hogy mennyit tölthetek szolgálatban, ha nem írtam alá a 24 órás szolgálatot? Úgy tűnik, hogy Budapestre is...

Tovább a teljes cikkhez

Szabadság elévülése

A munkáltató nem adta ki, a sok munka miatt a munkavállaló nem vette ki az adott évi szabadságait. Az előző évről így a munkavállalónak 18 munkanap szabadsága maradt (ebből 4...

Tovább a teljes cikkhez

Hétvégi feladatok megszervezése hétköznapra beosztott munkavállalókkal

Intézményünk munkatársai háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, hétköznapokon. Előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon rendezvényeket tartunk, melyek lebonyolításához...

Tovább a teljes cikkhez

Vasárnapi pótlékra való jogosultság strandfürdőkben

Önkormányzati fenntartású termálstrandfürdőben jogosultak-e vasárnapi pótlékra a munkavállalók? Ha igen, minden munkavállalót megillet a vasárnapi pótlék, vagy csak bizonyos...

Tovább a teljes cikkhez

Munkába járás költségtérítésének belső szabályozása

A munkáltató a napi munkába járás költségtérítéseként 30 Ft/km összeget fizet. Sajnos több munkavállaló nem ott lakik, ahonnan kéri a napi utazás elszámolását. Belső...

Tovább a teljes cikkhez

Online változat

Nyomtatott változat

Egyedi adathordozó

7 napon belüli válaszadás

Plusz kreditpontok díjmentesen

Tematikus videók

Céginformáció (feketelista.hu)

Online változat

A Munkaügyi Levelek jelen online változata (előfizetés) két alapfunkciót lát el: a főoldalon található kereső segítségével kereshetővé teszi a honlap 2008 óta megjelent teljes tartalmát; az ugyanott található kérdezőmező segítségével pedig kérdés intézhető a szerkesztőséghez. Az online változat tartalma 2-3 hetente bővül a nyomtatott lapként megjelenő – azzal teljesen egyező – tartalommal. Az online változatban is kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol szerkezetben találhatók a cikkek, jelenleg összesen 4964 cikk (kérdés-válasz). A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Nyomtatott változat

A Munkaügyi Leveleket a hatályos munkaügyi szabályozásnak megfelelő igény hívta életre. A 2-3 hetente ma is megjelenő nyomtatott változat tartalma kizárólagosan az olvasó kérdez – a szerkesztőség válaszol logikára épül fel. Tartalomjegyzékét az olvasói kérdések képezik, melyek rövid címmel vannak ellátva – így a lap tartalma akár egy perc alatt áttekinthető. A nyomtatott változat (előfizetés) tartalmával folyamatosan bővül az azzal tartalmilag egyező jelen online változat. A lap első száma 2008. május 19-én jelent meg, legfrissebb lapszáma az 259-ik lapszám, amely az 4964-ik cikkel zárul. A szerkesztőség tagjait lásd itt. A nyomtatott változat
címlapja itt 
Munkaügyi Levelek legfrissebb szám
látható.
A Munkaügyi Levelek előfizetői (igénylés esetén) egyedi adathordozón is megkapják a lap teljes tartalmát a tárgyévet követő első negyedévben.

Egyedi adathordozó

A Munkaügyi Levelek teljes tartalma megjelenik minden naptári évet követő első negyedévben, melyet a lap előfizetői az előfizetés jogán (igénylés esetén) kapnak meg egyedi adathordozón lévő alkalmazás formájában.
Az alkalmazás mindig a 2008. május 19-én megjelent első lapszámtól a legutolsó naptári év decemberéig bezárólag tartalmazza valamennyi cikket, amely ebben az időintervallumban megjelent. Az alkalmazás tartalma így mindig az utolsó hozzáfűzött naptári év tartalmával bővül. Az alkalmazás egyszerű keresővel van ellátva, amelynek segítségével ugyanúgy kereshető a Munkaügyi Levelek tartalma, mint annak online változatáé. .
Az alkalmazás futtatásához szükséges rendszerkövetelmények:
minimális hardverigény: optikai meghajtóval rendelkező számítógép, minimum 500 MB szabad tárhely, az operációs rendszer Windows 7 vagy annál magasabb verzió. Az alkalmazás indítása után csak a képernyőn megjelenő utasításokat kell követni.

7 napon belüli válaszadás

Előfizetőink számára nyújtott személyi szolgáltatás, amely során egyedi munkaügyi kérdéseikre, problémáikra 7 naptári napon belül e-mailben írásos választ kapnak szerkesztőinktől. A szolgáltatás igénybevételéhez lásd: Tudnivalók kérdezőknek.

Plusz kreditpontok díjmentesen

A könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő és mérlegképes könyvelő előfizetőink társhonlapunkon, a kotelezotovabbkepzes.hu-n díjmentesen szerezhetnek újabb kreditpontokat a honlap tananyagainak megtekintésével. A kotelezotovabbkepzes.hu használata előzetes regisztrációhoz kötött, amely a személyes e-mail-cím megadásával elvégezhető a https://kotelezotovabbkepzes.hu/ regisztracio/ oldalon a tananyagok megtekintése előtt.

Tematikus videók

Így működik az eÁFA-rendszer 2024-től Megnézem

Számviteli változások 2024 Megnézem

Az adótörvények 2024. évi változásai Megnézem

Összes korábbi konferenciánk videón Megnézem

Céginformáció (feketelista.hu)

A feketelista.hu 10 közhiteles állami nyilvántartás összevonásával létrejött cégnyilvántartás, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti az utolsó öt évben nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
Megnézem