Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott álláskereső tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Gyermektartásdíj - levonása álláskeresők ellátásából

Kérdés: Januárban még kaptam fizetést, amelyből levonták a gyermektartásdíjat. Ezt követően álláskereső lettem, és pár napon belül már találtam is munkát, ezért a munkanélküli-járadékot egy összegben kiutalták nekem. Ebből az összegből is vonhatták még egyszer a gyermektartásdíjat? Ezek szerint kétszer is meg kellett fizettem ezt az összeget egy hónapban?
Részlet a válaszból: […]tartásdíj fejében (Vht. 72. §). A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál az ún. "nettósított munkabért" kell alapul venni, azaz azt az összeget, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíjpénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad [Vht. 61. § (1) bek.]. Az ilyen levonás után fennmaradó összegből azonban korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét (Vht. 63. §).Azt, hogy a gyermektartásdíj fejében pontosan milyen módon kell a letiltást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3829

2. találat: Nyugdíj előtti álláskeresési segély igénybevétele

Kérdés: A nyugdíj előtti álláskeresési segély iránti kérelmet ki indítja el, hogyan, és milyen okmányok kellenek hozzá?
Részlet a válaszból: […]folyósításának időtartamát kimerítette; és g) az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül betölti a megállapításhoz szükséges életkort; és h) rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel; és i) korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül [Flt. 30. § (1) bek.]. Álláskereső az a személy, aki munkaviszonyban nem áll, és az egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével egyéb keresőtevékenységet sem folytat, oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban, rehabilitációs ellátásban nem részesül, munkát akar és tud vállalni, a mielőbbi elhelyezkedés érdekében a munkaügyi kirendeltségen nyilvántartásba veteti magát, és a kirendeltséggel együttműködik [Flt. 58. § (5) bek. d) pont]. Az álláskeresési ellátás igénylését az álláskeresőnek kell kezdeményeznie a munkaügyi központ illetékes kirendeltségénél, ahol az alábbi dokumentumokra lesz szükség: a) Személyi igazolvány b) Lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya) c) Taj-kártya d) Adóigazolvány e) Iskolai, illetve szakképzettséget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1286

3. találat: Illetménykompenzáció egyedülállóknak is?

Kérdés: A 352/2010. Korm. rendelet szövegéből arra a következtetésre lehet jutni, hogy nem jogosult a kompenzáció igénybevételére az, aki egyedülálló, vagy akinek a házastársa, élettársa munkanélküli. Igaz ez?
Részlet a válaszból: […]említett összeghatárt. Tehát az, aki egyedülálló, illetve akinek a házastársa, élettársa álláskereső, szintén jogosult a kompenzációra, feltéve hogy családi kedvezményben nem részesül. A családi kedvezményben részesülők alapvetően azért nem jogosultak kompenzációra, mivel a gyermekek utáni család kedvezmény számukra az esetek döntő részében biztosítja a nettó kereset növekedését 2011-ben. Két esetkörben azonban a családi kedvezmény igénybevétele mellett is csökkenne a nettó kereset, és ezeket az eseteket kezeli a 352/2010. Korm. rendelet 2. §-ának (3)-(4) bekezdése. A (3) bekezdés azon esetet orvosolja, amikor az egy gyermek után járó 10 000 Ft-os családi kedvezmény nem teljesen elég a két szülő nettó keresetveszteségének ellensúlyozására. Ez nem fordulhat elő, ha az egyik szülő egyedül neveli a gyerme­ket, vagy házastárs, élettárs esetén legalább egyikük a 198 500 és a 267 000 Ft-os bérsávon kívül keres, vagy munkanélküli, mert akkor bizonyosan növekszik a családi nettó kereset a családi kedvezménnyel együtt. A (4) bekezdés azok számára biztosít 0,5%-os nyugdíjjárulék-növekedést ellentételező kompenzációt, akik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 949