Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

ölelkező műszak
öltözködési szabályok Műköröm és gyűrű viselésének tilalma a munkahelyen
Egészségügyi intézményben dolgozom titkárnőként, nem belgyógyászaton és nem is sebészeten, de még a műtéti részlegen sem. Tudomásunkra jutott, hogy a munkáltató szeptember 1-jétől bevezeti a műköröm, lakkozott köröm és gyűrű viselésének tilalmát. Nem gondolom, hogy a jegygyűrű viselését megtilthatja. De egyébként is az ápolt és jól kinéző köröm megtiltásával korlátozza személyiségi jogainkat. A műköröm tiltását értem, de a többit nem. A nővéreknek talán elfogadható a korlátozás. Viszont a nővérek és az orvosok a betegekkel gumikesztyű használatával érintkeznek.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 137. számában (2016. augusztus 29.), 2714. kérdésszám alatt
önként vállalt többletmunka Önként vállalt többletmunka az egészségügyben
Az egészségügyben vállalható önkéntes többletmunka óraszáma meghatározható-e tört óraszámban? Köthető a megállapodás határozatlan időtartalomra is?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 42. számában (2010. október 11.), 819. kérdésszám alatt
önkéntes nyugdíjpénztári támogatás Prémiuméves kiegészítő nyugdíjpénztári tagsága
Egyik közalkalmazottunk, aki 2009-ben lépett be a prémiumévek programba, azzal fordult hozzánk, hogy térítsük meg önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztári tagsági díját. Szerintünk ez nem szerepel a Péptv.-ben, és a kapcsolódó rendelet szerint sem kapunk erre költségvetési támogatást. A kollektív szerződésünk kizárja, hogy prémiumévesnek ilyen támogatást nyújtsunk. A kolléganő szerint ez sérti az egyenlő bánásmód elvét. Igaz ez?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 47. számában (2011. január 31.), 899. kérdésszám alatt
önkéntes segítségnyújtásból eredő kár Önkéntes segítségnyújtásból eredő kár
Munkavállalóként irodai adminisztrátor munkakörben dolgoztam. A munkahelyünkön folyamatos építkezés folyt. A törmelék elszállításakor egy kölcsönbe kapott traktor pótkocsijának oldalmagasítója rászorult a kerékre. Mivel hamarabb értem aznap a munkahelyemre, és láttam, hogy nem boldogulnak, segítettem eltávolítani az alkatrészt, de ekkor megroppant a hátam. Utóbb az orvos csigolyatörést állapított meg, és most rokkant vagyok. Követelhetek-e kártérítést a munkáltatómtól?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 12. számában (2009. január 12.), 218. kérdésszám alatt
önkormányzat
önkormányzati képviselő
öregségi nyugdíj
öregségi teljes nyugdíj
örökbefogadás Örökbefogadó - járnak-e a "vér szerinti" anya kedvezményei?
Egyik kolléganőnk örökbefogadási tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon vett részt. Ha férjével sikerül örökbe fogadniuk egy csecsemőt, megilletik majd az Mt.-ben meghatározott terhes és szülő nőkre vonatkozó kedvezmények?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 14. számában (2009. február 23.), 257. kérdésszám alatt
öröklés Munkavállaló halála - elszámolási határidő az örökösökkel
Hány nap áll a munkáltató rendelkezésére abban az esetben, ha az elhunyt munkavállaló törvényes örököse részére kell kifizetni az addig letétbe helyezett munkabér összegét? Az örökös nyilatkozott a számlaszámról. A jogerős végzést a munkáltató megkapta.
Megjelent a Munkaügyi Levelek 212. számában (2021. május 11.), 4141. kérdésszám alatt
összeférhetetlenség
őstermelői jogviszony Biztosításban töltött idő számítása a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjához
1955-ben született nő az általános szabályok alapján számított 40 év szolgálati idővel rendelkezik. A 40 évből 3 év nappali tagozaton végzett főiskola, a többi munkaviszony. Ugyanakkor jelenleg nincs munkaviszonya, 3 éve őstermelői tevékenységet folytat. A tárgyévet megelőző évben őstermelői bevétele 800 000 Ft. A bevétel 20%-ának 4%-át egészségbiztosítási járulékként, 10%-át nyugdíjjárulékként befizeti. A 37 év munkaviszonyban töltött jogosultsági idő és a 3 év őstermelői tevékenység után jogosult lesz-e a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára? A 40 éves jogosultsági időbe teljes mértékben beszámít-e az őstermelői jogviszony?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 81. számában (2013. február 25.), 1564. kérdésszám alatt
özvegyi nyugdíj Özvegyi nyugdíj és kártérítés
A férjem a munkaidő letelte után hóügyeletben volt. Minek minősül ez az idő? Sajnos a hazafelé történt balesetét nem minősítették munkahelyi, illetve úti balesetnek, ezért csak egy évig kaptam özvegyi nyugdíjat. Helyesen jártak el?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 138. számában (2016. szeptember 19.), 2719. kérdésszám alatt