Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott öltözködési szabályok tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Műköröm és gyűrű viselésének tilalma a munkahelyen

Kérdés: Egészségügyi intézményben dolgozom titkárnőként, nem belgyógyászaton és nem is sebészeten, de még a műtéti részlegen sem. Tudomásunkra jutott, hogy a munkáltató szeptember 1-jétől bevezeti a műköröm, lakkozott köröm és gyűrű viselésének tilalmát. Nem gondolom, hogy a jegygyűrű viselését megtilthatja. De egyébként is az ápolt és jól kinéző köröm megtiltásával korlátozza személyiségi jogainkat. A műköröm tiltását értem, de a többit nem. A nővéreknek talán elfogadható a korlátozás. Viszont a nővérek és az orvosok a betegekkel gumikesztyű használatával érintkeznek.
Részlet a válaszból: […]változó elvárást jelent. Például egy ápolónak a munkára képes állapotot kizáró körülmény lehet a hosszú műköröm, ami akadályozza a betegápolással kapcsolatos manuális teendőket. A munkavédelmi követelményeknek is meg kell felelni, ezért a munkavállaló köteles a munkavégzéshez az egészséget és a testi épséget nem veszélyeztető ruházatot viselni, vagy az ékszereket mellőzni.Ugyanakkor fontos, hogy a munkáltatónak tiszteletben kell tartania a munkavállaló személyiségi jogait, amelyek csak a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükségesek, és a cél elérésével arányos mértékben korlátozhatók [Mt. 9. § (2) bek.].A munkahelyi megjelenésre vonatkozó korlátozások is érintik a munkavállaló említett személyiségi jogait, tehát az erre vonatkozó szabályok nem jelenthetnek indokolatlan beavatkozást a magánszférájába. A kérdésben leírtak alapján nem világos, hogy a jelen esetben mi lenne a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő azon érdek, amely a kórházban dolgozó titkárnő gyűrűviselésére és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2714
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,