Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott őstermelői jogviszony tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Biztosításban töltött idő számítása a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjához

Kérdés: 1955-ben született nő az általános szabályok alapján számított 40 év szolgálati idővel rendelkezik. A 40 évből 3 év nappali tagozaton végzett főiskola, a többi munkaviszony. Ugyanakkor jelenleg nincs munkaviszonya, 3 éve őstermelői tevékenységet folytat. A tárgyévet megelőző évben őstermelői bevétele 800 000 Ft. A bevétel 20%-ának 4%-át egészségbiztosítási járulékként, 10%-át nyugdíjjárulékként befizeti. A 37 év munkaviszonyban töltött jogosultsági idő és a 3 év őstermelői tevékenység után jogosult lesz-e a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára? A 40 éves jogosultsági időbe teljes mértékben beszámít-e az őstermelői jogviszony?
Részlet a válaszból: […]támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idő vehető igénybe jogosító időként. Az őstermelői jogviszony a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének i) pontja alapján akkor minősül biztosítottnak, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és az általa már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év.Jelen esetben az 1955-ben született nő 64 évesen, 2019-ben mehetne el a Tbj-tv. 18. §-a (1) bekezdésének e) pontja alapján öregségi nyugdíjba, ami 5 évet jelent, ehhez adandó hozzá a 37 év munkaviszonyban töltött idő. A fenti szabály szerint, mivel ez meghaladja összesen a 20 évet, az őstermelői jogviszony biztosítással járó jogviszonyként ismerendő el. Tehát mivel a 37 év munkaviszony mellett az őstermelői jogviszony ideje eléri a 3 évet, Ön megszerezte a 40 éves szolgálati idővel igénybe vehető[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1564