Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott önkéntes segítségnyújtásból eredő kár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Önkéntes segítségnyújtásból eredő kár

Kérdés: Munkavállalóként irodai adminisztrátor munkakörben dolgoztam. A munkahelyünkön folyamatos építkezés folyt. A törmelék elszállításakor egy kölcsönbe kapott traktor pótkocsijának oldalmagasítója rászorult a kerékre. Mivel hamarabb értem aznap a munkahelyemre, és láttam, hogy nem boldogulnak, segítettem eltávolítani az alkatrészt, de ekkor megroppant a hátam. Utóbb az orvos csigolyatörést állapított meg, és most rokkant vagyok. Követelhetek-e kártérítést a munkáltatómtól?
Részlet a válaszból: […]megtéríteni. Meg kell térítenie a munkavállalónak azt a kárát is, amely nem vagyoni kár [Mt. 177. § (1)-(2) bekezdés]. A munkáltató működési körébe esnek különösen a munkáltató által feladatai során kifejtett tevékenységgel összefüggő magatartásból, a használt anyag, felszerelés, berendezés és energia tulajdonságából, állapotából, mozgatásából és működéséből eredő okok [Mt. 174. § (5) bekezdés.]. A bírói gyakorlat értelmében a munkáltató nem mentesülhet a kártérítési felelősség alól, ha a baleset a munkavállaló önkéntes segítségnyújtásával összefüggésben következett be, akkor sem, ha a segítséget nyújtó munkavállaló a segítségnyújtásnak nem a legmegfelelőbb módját választotta. A kérdésben is irányadó legfelsőbb bírósági álláspont szerint, ha a baleset a munkavállaló segítségnyújtásával összefüggésben, a munkáltató céljának megfelelő, és nem csak a munkaidőhöz kapcsolódó tevékenység ellátása során következett be, az a munkáltató működési körébe tartozónak minősül (BH 2005. 260). Ebből következően a munkáltató kártérítési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. január 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 218