Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott önkormányzati képviselő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Önkormányzati képviselő és karbantartó - nem feltétlenül összeférhetetlen

Kérdés: Önkormányzati képviselő karbantartó-gondnok munkakört lát el, ugyanazon önkormányzatnál. A munkáltatói jogkört a polgármester látja el. Bérezése az önkormányzat költségvetéséből történik. Fennáll-e az összeférhetetlenség? Megválasztása előtt is ezt a munkakört látta el a képviselő, testületi határozat nélkül.
Részlet a válaszból: […]önkormányzat által foglalkoztatottakra nem vonatkozik.Jellemző példa lehet az önkormányzattal fennálló foglalkoztatási jogviszony létesítésére a közfoglalkoztatási jogviszony. A Kftv. 1. §-a (3) bekezdésének a) pontja szerint közfoglalkoztató lehet a helyi és nemzetiségi önkormányzat is, valamint ugyanezen bekezdés b) pontja szerint közfoglalkoztató lehet költségvetési szerv (tehát például a polgármesteri hivatal) is. Ezért, ha a közfoglalkoztatott önkormányzati képviselőt ugyanazon helyi önkormányzat foglalkoztatja, úgy - általános szabályként - nem áll fenn az összeférhetetlenség. Ha viszont ugyanazon önkormányzat polgármesteri hivatala a közfoglalkoztatója az önkormányzati képviselőnek, akkor fennáll az összeférhetetlenség.A fentiekből következően - általános szabályként - önmagában nem összeférhetetlen, ha az önkormányzati képviselő munkáltatója ugyanaz az önkormányzat, mint amelynél az érintett képviselői megbízatást tölt be. Ugyanakkor szükséges egyedileg megvizsgálni az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3835

2. találat: Tartozás levonása képviselő tiszteletdíjából

Kérdés: Önkormányzati képviselő vagyok, a tiszteletdíjból vonhatnak le bíróság által megítélt tartozást? Ilyenkor hogyan látom el a képviselőséggel járó feladataimat, telefon, folyóiratok beszerzése, helyszínek megközelítése gépkocsival, írószerek beszerzése stb.?
Részlet a válaszból: […]tiszteletdíj is e munkabér-fogalom alá tartozik. Mivel pedig az e jogcímen kapott jövedelem nem mentes a végrehajtás (letiltás) alól (Vht. 74. §), ezért arra végrehajtás vezethető.A kérdésre adandó válaszhoz a teljeskörűség érdekében hozzátesszük: a képviselő az e jogviszonyból eredő feladatait nem a saját költségén köteles ellátni. Egyfelől, a képviselő-testület a képviselőt és a bizottság nem képviselő-testületi tagját a következő természetbeni juttatásban részesítheti:a) az önkormányzat közigazgatási területén a tömegközlekedési eszközök igénybevételére jogosító utazási bérlet, amely a képviselő választása szerint pénzben is kifizethető,b) önkormányzati intézmény által nyújtott szolgáltatás kedvezményes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3331