Keresés eredménye

45 találat a megadott vasárnapi munkavégzés tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Megszakítás nélküli munkarend bevezetése egy munkaadói egységre
Kérdés: Jelenleg cégünk két, illetve három műszakban végzi a termelési tevékenységét, vasárnapokon és munkaszüneti napokon a gyár leáll. A gyár egyik egysége egy nagy teljesítményű hőkötő gépet kezel, amely gazdaságosan úgy üzemeltethető, ha nem kell minden hétvégén leállítani, és az alapanyag-ellátás is csak így biztosítható. Lehetséges-e, hogy ezt az egyetlen egységet megszakítás nélküli tevékenységnek minősítsük, és a munkavállalókat a törvényi előírások betartásával megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztassuk?
Részlet a válaszból: […]bizonyos tevékenységei vagy csak egyes egységei vonatkozásában állnak fenn. Ilyenkor a megszakítás nélküli munkarend jogkövetkezményei is csak azon munkavállalók tekintetében alkalmazandók, akiket a munkáltató az adott tevékenység (egység) keretében foglalkoztat.Vita esetén a munkáltatónak kell alátámasztania, hogy a gépet valóban nem lehet gazdaságosan máshogy működtetni, illetve hogy a gép valóban folyamatosan működik, és napi hat órát meg nem haladó tartamban, illetve évente csak a technológiai előírásban foglaltak szerint áll le. Ehhez érdemes lehet beszerezni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3090
2. találat: Vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés a kiskereskedelemben
Kérdés: Végezhet-e munkát a kft. alkalmazottja élelmiszer-, illetve vegyes kiskereskedelmi üzletben munkaszüneti napon és vasárnap?
Részlet a válaszból: […]tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be [Mt. 101. § (1) bek.]. A kérdésb ő l megállapíthatóan, a munkáltató biztosan hivatkozhat arra, hogy vasárnapra, mint a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozó munkáltató oszt be munkaid ő t, de a konkrét tevékenység és munkaid ő -szervezés alapján más jogcímek is alkalmazhatók.A munkaszüneti napi munkavégzés esetei már jóval korlátozottabbak. E napra munkaid ő beosztható a rendeltetése folytán e napon is m ű köd ő munkáltatónál vagy munkakörben, az idényjelleg ű , a megszakítás nélküli tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló, a társadalmi közszükségletet kielégít ő , vagy külföldre történ ő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéb ő l ered ő en […] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. július 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3001
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
3. találat: Múzeumpedagógus foglalkoztatása vasárnap és osztott munkaidőben
Kérdés: Önkormányzatunknál múzeumpedagógus közalkalmazottat a nyári szezon ideje alatt munkaidőkeretben (kéthavi, majd négyhavi) szeretnénk foglalkoztatni. A múzeum a balatoni idegenforgalmi szezonban a látogatói igényeknek és a bevált gyakorlatnak megfelelően a hét minden napján nyitva tart. Kérdésünk, hogy a közalkalmazottat az Mt. 101. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján be lehet-e osztani vasárnapra rendes munkaidőbe? Természetesen figyelembe véve a pihenőnapok kiadására vonatkozó egyéb szabályokat. Amennyiben adott héten vasárnap dolgozott, akkor az előtte lévő szombati munkavégzésre vonatkozik-e valamilyen korlátozás? Továbbá lehetséges-e a rendes munkaidő beosztása oly módon, hogy a közalkalmazott a munkaidőkeretben adott napon nem folyamatosan dolgozik 8-10 órát, hanem az egyes napokon belül az osztott munkaidőhöz hasonlóan alakul a beosztása? Például hetente több napon 10.00-12.00-ig és 14.00-20.00-ig dolgozna, amely összesen napi 8 óra. A két munkavégzés közötti szünetben a munkahelyét elhagyhatja, a szabadidejével maga rendelkezik.
Részlet a válaszból: […]sor [Mt. 101. § (1) bek. a) pont és (2) bek.]. A turisztikai látványosságként látogatott múzeum véleményünk szerint joggal tekinthető ez alapján olyan munkáltatónak, amely rendeltetésére tekintettel vasárnapra is beoszthat rendes munkaidőt.A vasárnapra beosztott munkaidő nem zárja ki a szombati napi munkavégzést, így nincs akadálya, hogy akár mindkét napon beosztása szerint dolgozzon a közalkalmazott. Megjegyezzük, hogy egyedül a készenléti jellegű munkakörökben volt tilos szombatra munkaidőt beosztani, ha a rá következő vasárnapra volt munkaidő beosztva. Ám ez a tilalom is hatályon[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2976
4. találat: Megszakítás nélküli tevékenységre vonatkozó munkarend bevezetése egy szervezeti egységre
Kérdés: Jelenleg cégünk két, illetve három műszakban végzi a termelési tevékenységét, vasárnapokon és munkaszüneti napokon a gyár leáll. A gyár egyik egysége egy nagy teljesítményű hőkötőgépet kezel, amely gazdaságosan úgy üzemeltethető, ha nem kell minden hétvégén leállítani, és az alapanyag-ellátás is csak így biztosítható. Lehetséges-e hogy ezt az egyetlen egységet megszakítás nélküli tevékenységnek minősítsük, és a munkavállalókat a törvényi előírások betartásával megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztassuk?
Részlet a válaszból: […]tevékenységei, vagy csak egyes egységei vonatkozásában állnak fenn. Ilyenkor a megszakítás nélküli munkarend jogkövetkezményei is csak azon munkavállalók tekintetében alkalmazandók, akiket a munkáltató az adott tevékenység (egység) keretében foglalkoztat. Vita esetén a munkáltatónak kell alátámasztania, hogy a gépet valóban nem lehet gazdaságosan máshogy működtetni, illetve hogy a gép valóban folyamatosan működik, és napi hat órát meg nem haladó tartamban, illetve évente csak a technológiai előírásban foglaltak szerint áll le. Ehhez érdemes lehet beszerezni egy kompetens[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2958
5. találat: Pihenőnapi pótlék vasárnapra
Kérdés: Takarítócég szombaton és vasárnap is nyitva tartó plázában végez takarítást. A takarítók részére mely esetben jár pihenőnapi pótlék a vasárnap végzett munkájuk után?
Részlet a válaszból: […](legalább) egyszer essen vasárnapra [Mt. 105. § (4) bek.]. A vasárnapi munkavégzés emellett vasárnapi pótlékra jogosíthatja a munkavállalót. A vasárnapi pótlék akkor illeti meg a munkavállalót, ha vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, vagy a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. december 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2807
6. találat: Vasárnapi műszak elcserélése
Kérdés: Munkavállalóink esetenként vasárnapi munkavégzésre is be vannak osztva. Azonban vannak olyanok, akik mindig egymás között cserélnek, hogy ne kelljen vasárnap dolgozniuk. Lehet-e kötelezni a munkavállalót arra, hogy esetenként szombaton vagy vasárnap dolgozzon, és ha ezt továbbra is visszautasítja, akkor ezt szankcionálni?
Részlet a válaszból: […]és ennek megfelelően szankcionálható is. Mivel ez a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettség jelentős mértékű megszegését jelenti, akár az azonnali hatályú felmondás is alkalmazható (Mt. 78. §).A munkavállalónak nincs arra lehetősége, hogy a munkáltató beleegyezése nélkül elcserélje a műszakját egy kollégájával. A munkaviszonyból eredő munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettséget ugyanis az előírt helyen és időben, személyesen kell teljesíteni [Mt. 52. § (1) bek.]. A munkáltató által előre közölt munkaidő-beosztástól ezért a munkavállaló egyoldalúan nem térhet el. Munkáltatói szempontból már csak azért sem közömbös, hogy az adott műszakban ki teljesít, mert a beosztástól való eltérés könnyen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2715
7. találat: Vasárnapi pótlék piacon történő vasárnapi munkavégzés esetén
Kérdés: Van egy üzlethelyiségünk, ami olyan területen van, ami piaccá lesz nyilvánítva. Ezáltal vasárnap is nyitva lehet az üzletünk. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e a vasárnapi pótlék és milyen mértékben?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló rendes munkaidőben történő munkavégzésre vasárnap kizárólag azért kötelezhető, mert- a több műszakos tevékenység keretében,- a készenléti jellegű munkakörben,- a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál,történik a foglalkoztatása. Ezenfelül rendkívüli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2482
8. találat: Munkaidő-beosztás munkaszüneti napra
Kérdés: Egy termelő, csomagoló cég (rendeltetése folytán nem működik munkaszüneti napon) több műszakos munkarendben foglalkoztat munkavállalókat. Szombat, vasárnap mindig pihenőnap. A héten éjszakás műszakunk is van, mely 22 órától másnap reggel 6 óráig tart. Október 23-a munkaszüneti nap. Ezen a napon dolgozhat-e a műszak reggel hatig, vagy csütörtökön éjfélig be kell fejezni a műszakot, így csak 2 órát dolgoznának? Ilyen esetben megteheti-e a cég, hogy a műszakot vasárnap este 10-kor indítja, és nem a hétfői napon?
Részlet a válaszból: […]határozhatja meg.A kérdés szerinti esetben a leírtak alapján a munkáltató feltételezhetően reggel 6 órában határozta meg a munkanap kezdetét. Ebből következően az a "műszak", amelyik október 22-én este 22 órára ment dolgozni, és október 23-án reggel 6 órakor fejezte be a munkát, az október 22-i munkanapot teljesíti, mivel az a munkanap október 22-én reggel 6 órától október 23-án reggel 6 óráig tart. Ilyenkor nincs munkaszüneti napi munkavégzés - mivel a munkajogi munkaszüneti nap ebben az esetben október 23-án reggel 6-tól október 24-én reggel 6-ig tart -, ebből következően sem a munkaszüneti napra, sem a rendkívüli munka­időre vonatkozó különös beosztási, illetve bérfizetési szabályokat nem kell alkalmazni.Lényeges,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2464
9. találat: Munkaszüneti nap vasárnapon
Kérdés: November 1-je munkaszüneti nap, amely idén vasárnapra esik. Folyamatos műszakrendben dolgozó kollégáinkat beoszthatjuk-e erre a napra? Ha igen, akkor milyen bérpótlékokat kell elszámolni nekik? A vasárnapi és az ünnepnapi pótlékot is?
Részlet a válaszból: […]esetben foglalkoztatható: a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, az idényjelleggel vagy a megszakítás nélkül tevékenység keretében történő munkavégzés, társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően - e napon szükséges munkavégzés esetén, illetve külföldön történő munkavégzés során [Mt. 102. § (2) bek.]. A kérdés alapján a munkavállalók megszakítás nélküli tevékenység keretében dolgoznak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2430
10. találat: Munkavállaló szívrohama vezetés közben - a hozzátartozói kárigény
Kérdés: Fuvarozó vállalkozás vagyunk, és néhány héttel ezelőtt az egyik munkavállalónk rosszul lett, miközben az árut szállította. A rosszullét miatt lehajtott az útról, és összetörte a teherautót, valamint ő maga is súlyosan megsérült. Az orvosi szakvélemény alapján kiderült, hogy kisebb szívrohama volt, és emiatt elvesztette az irányítást a jármű felett. A korábbi orvosi alkalmassági vizsgálatok során nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a munkavállalónak bármilyen egészségügyi problémája lenne. A munkáltató ilyen esetben felel a munkavállalót a balesettel összefüggésben ért károkért?
Részlet a válaszból: […]magatartása okozta [Mt. 166. § (1)-(2) bek.].A leírt eset alapján a kár egyértelműen a munkaviszonnyal összefüggésben érte a munkavállalót, tehát e tekintetben a munkáltató kártérítési felelőssége fennáll. A munkavállaló a munkáltató által biztosított járművel utazott a kár bekövetkezésekor, amely a munkáltató ellenőrzési körébe tartozik, így az a) pont szerinti kimentési oknak nincs helye.A kár[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2359
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 | 41 - 45 | >>>>>>

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés