Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott fizetési meghagyás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkavállalói felmondás és a ki nem fizetett bér

Kérdés: Felmondtam a cégnél, el is fogadták a felmondásomat, de nem hajlandók kifizetni az október hónapban ledolgozott egyheti munkabéremet, és a szeptemberi havi jutalékomat, aminek kifizetése október 10-én lett volna esedékes (kb. 200 000 forint). Mi a teendőm?
Részlet a válaszból: […]Az, hogy Ön a kifizetés idején már a felmondási idejét tölti, vagy ebben az időpontban felmondás folytán a munkaviszonya nem áll fenn, nem jelenthet jogalapot arra, hogy a munkáltató megtagadja a munkabér kifizetését. A felmondás csak a jövőre nézve szüntetheti meg a munkaviszonyt, így nem állhat elő jogszerűen olyan helyzet, hogy ennek folytán Ön visszamenőlegesen elessen a ledolgozott munkabérétől. Az Mt. értelmében a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat [Mt. 80. § (2) bek.].Mivel a leírtak alapján úgy tűnik, hogy a munkáltató jogellenesen járt el, Ön alappal követelheti az elmulasztott kifizetés teljesítését, az esedékesség időpontját követő időszakra pedig késedelmi kamat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. november 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3439

2. találat: Bérigény érvényesítése fizetési meghagyás és végrehajtás esetén

Kérdés: 2011. augusztus-december közötti munkabéremet nem fizette ki a munkáltató. A helyileg illetékes közjegyzőnél fizetési meghagyást küldtem neki, amire nem is reagált, ezért 2012. február 2-án jogerőre emelkedett. Szeretném megtudni, hogy körülbelül mikor számíthatok az elmaradt munkabéremre?
Részlet a válaszból: […]utalással érdemes lehet a teljesítésre írásban felhívni a figyelmét. Ha a munkáltatója önként nem tenne eleget a jogerős fizetési meghagyásban foglaltaknak, akkor Önnek kell a követelés végrehajtása iránt intézkednie. Az Fmhtv. szerint a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőnél kell végrehajtási kérelmet előterjeszteni. A kérelem előterjesztésekor közölni kell az adós nevét (cégnevét) és az azonosításához szükséges adatokat (cégjegyzékszámát), továbbá az adós székhelyét (Vht. 11. §). A végrehajtási kérelem elő­terjesztéséért végrehajtási díjat kell fizetni, amely a díjalap 1%-a, de legalább 5000 forint. A díjat Önnek mint végrehajtást kérőnek kell előlegezni, de a végrehajtás elrendelése esetén az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1313
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,