Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Összes tárgyszó megjelenítése

ügyelet
ügyelet díjazása
ügyleti kamat Törvényes késedelmi kamat számítása
Az Mt. 160. §-a értelmében a Ptk. 6:47. §-a szerinti kamat a felek megállapodása alapján jár. A Ptk. 6:47. §-a azonban a pénztartozások utáni kamatokra vonatkozó szabályokat rögzíti, késedelmi kamatról szóló rendelkezést nem találtunk. 2014. március 15. napját követően van-e lehetőség munkaviszonnyal összefüggő pénztartozás után jogszabályi rendelkezés alapján késedelmi kamatot felszámítani, vagy kamat felszámítására kizárólag a felek megállapodása esetén kerülhet sor?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 101. számában (2014. május 19.), 1978. kérdésszám alatt
ügyvezetői megbízás
üres álláshely bejelentése Üres álláshely bejelentése
Be kell-e jelentenie a munkáltatónak minden esetben a nála bármely okból megürült álláshelyet a munkaügyi központnak? Ha ezt nem teszi meg, érheti-e emiatt valamilyen szankció?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 28. számában (2009. december 21.), 553. kérdésszám alatt
üzemi baleset
üzemi megállapodás
üzemi megbízott Központi üzemi tanács és üzemi megbízott
A tavaszi üzemi tanácsi választások során a következő problémával szembesültünk. Társaságunknak négy telephelye van, ezek egyikén azonban csak 22 fő dolgozik. Itt üzemi megbízott választására került sor. Kérdésem, hogy ez az üzemi megbízott mindenképpen tagja lesz a központi üzemi tanácsnak is? Jogszerű-e, ha a központi üzemi tanács úgy állapodik meg a munkáltatóval, hogy az üzemi megbízott csak tanácskozási joggal vehet részt a központi üzemi tanács ülésein, tekintve hogy arányaiban nagyon kevés munkavállalót képvisel?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 119. számában (2015. július 13.), 2343. kérdésszám alatt
üzemi tanács
üzemi tanács elnöke
üzemi tanács jogai
üzemi tanács tagja
üzemitanács-választás
üzemorvos
üzleti titok Üzleti titok kiszivárogtatása - híváslista lekérdezése a munkáltató által
Azt gyanítjuk, hogy egyik munkavállalónk üzleti titkokat szivárogtat ki egy, a konkurenciánál dolgozó ismerősének. Mivel a munkavállalónak csak egy telefonja van, és azt használja céges és magáncélra is, feltételezzük, hogy ezen intézi az információk átadását. Azt szeretnénk tudni, hogy a bizonyítékszerzéshez lekérhetjük-e a szolgáltatótól a telefonja híváslistáját, hogy kiderítsük, hogy kivel beszélt az elmúlt időszakban?
Megjelent a Munkaügyi Levelek 125. számában (2015. november 23.), 2465. kérdésszám alatt