Keresés eredménye

17 találat a megadott ügyelet tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Ügyelet és szabadság áthelyezett munkanapon
Kérdés: Cégünk a munkanapok áthelyezése kapcsán az október 22-i és december 24-i pihenőnaphoz kötött szombati munkanapokon (október 13. és december 15.) kötelező szabadságot rendelt el. Azonban a pihenőnapokon (október 22. és december 24.) ügyeletet szeretne elrendelni. Ezekben az esetekben szabályos-e az ügyelet elrendelése? Ezek a napok szabadságnak vagy munkaszüneti napoknak minősülnek? A másik kérdésem az ünnepnapokon elrendelt ügyeletre irányulnak, ilyen esetben milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak?
Részlet a válaszból: […]pihenőnap szabályait kell alkalmazni (Mt. 105. §).Nincs akadálya, hogy e napokra a munkáltató ügyeletet rendeljen el (Mt. 110-111. §). Ami a munkaszüneti napi ügyeletet illeti, abból kell kiindulni, hogy az ügyelet rendkívüli munkaidőnek minősül [Mt. 107. § d) pont]. Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidő csak a rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára, vagy baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében rendelhető el [Mt. 108. § (2)-(3) bek.]. Ha ezek a feltételek fennállnak, munkaszüneti napra is elrendelhető[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. november 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3433
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
2. találat: Munkaidő változó munkavégzési hely esetén
Kérdés: A férjem változó munkahelyen dolgozik, a munkaideje 7.30-16.30-ig tart. Le kell dolgozni a fél óra ebédidőt és további napi fél órát, mert pénteken csak 14.00-ig tart a munkaidő. Autóval járnak, egyik munkától a másikig, nincs állandó helyük, nincs öltöző, nincs ebédlő, az autóban esznek, egyik munkától a másik munkába menet. Jogos-e az ebédidő ledolgoztatása? A munkaidő kezdete és vége mikortól számítandó? Például, ha reggel a Belvárosban kezdenek egy épületben, majd az utolsó munka az egyik külső kerületben van, akkor ott kell lenni fél ötig? A munkaidőn kívül is telefonálhatnak, és akkor azonnal menni kell például egy csőtörés miatt, tehát állandó készenlét van, előfordul, hogy éjjel kell dolgozni! Azt az időt túlórában fizetik, de a készenléti időt nem! Szeretném tudni, hogy ezekre milyen jogszabály vonatkozik.
Részlet a válaszból: […]munkáltató rendelkezésére áll, és tevékenységét vagy feladatát végzi a nemzeti jogszabályoknak és/vagy gyakorlatnak megfelelően. Az Európai Bíróság a Tyco-esetben (C/266/14.) arra a következtetésre jutott, hogy e definíció alapján a konkrét munkahellyel nem rendelkező munkavállalók esetén az utazási idő is munkaidőnek minősíthető. Az Európai Bíróság szerint ugyanis a konkrét munkahellyel nem rendelkező munkavállalók utazásai - azért, hogy a munkáltatójuk által kijelölt ügyfelekhez utazzanak - az ahhoz szükséges eszközt jelentik, hogy e munkavállalók szolgáltatásaikat ezen ügyfeleknél elvégezzék. Emellett a munkavállalók ezen utazások alatt munkáltatójuk utasításaitól függnek, aki megváltoztathatja az ügyfelek sorrendjét, törölhet egy találkozót, vagy pedig újabb találkozót[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. november 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3411
3. találat: Ügyelet teljesítésének megtagadhatósága
Kérdés: Munkáltatóm a havi 36 órás túlórakereten fölül dolgoztat engem. Persze a munkalapon ezt nem könyvelik, csak a munkaidő-kiírásban. Erre jön még rá az ügyeletem, emiatt sok esetben még plusz 20-30 órát dolgozom. Közöltem a munkáltatómmal, hogy lemondom az ügyeletet, mert a havi 40-80 óra túlórát nem bírom. Erre ők kötelezőnek mondták az ügyelést, és elbocsátással fenyegetnek. Pedig már négy éve kivettek a karbantartók létszámából, azóta a termeléshez tartozom mint üzemi műszerész. De az ügyeletet továbbra is vinnem kell, éppúgy, mint a karbantartóknak. Mit tehetek, hogy megszabaduljak az ügyeléstől, de ne rúgjanak ki?
Részlet a válaszból: […]el [Mt. 110. § (1)-(2) bek.]. Az ügyelet teljes időtartama rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyet be kell számítani a rendkívüli munkaidő éves 250 órás (kollektív szerződés alapján 300 órás) korlátjába (Mt. 107. §). Emellett az ügyelet időtartama beszámít a beosztás szerinti heti munkaidő legmagasabb mértékére vonatkozó korlátokba is, tehát egy héten ügyelettel együtt sem lehet 48 óránál többet dolgozni. Ugyanakkor egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén ez a heti korlát nem minden héten, csak a munkaidőkeret heteinek átlagában tartandó be [Mt. 99. § (5) és (7) bek.].A kérdésben leírtak alapján az ügyelet (illetve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2872
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
4. találat: Szabadságkiadás - nem lehetséges a tárgyévet megelőzően
Kérdés: Amennyiben a munkavállaló részére több munkanap szabadság került kiadásra, mint amennyire a tárgyévben (2015) jogosult lenne, akkor köthető-e vele olyan megállapodás, hogy az így kivett többletszabadságot a tárgyévet követő év (2016) szabadságának a terhére számolja el a munkáltató, és azt csökkenti le?
Részlet a válaszból: […]munkáltató a megelőző naptári évben adjon ki akár egy napot is - a tárgyévet követő évre történő kiadás is csak korlátozottan engedélyezett [Mt. 123. § (2)-(7) bek.]. E szabályoktól eltérni pedig megállapodás útján csak a munkavállaló javára lehet [Mt. 43. § (4) bek.], amely feltétel nyilvánvalóan nem áll fenn. Ezen túlmenően a szabadság nyilvántartását egyértelműen a munkáltató kötelezettségévé teszi a törvény. Tehát[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2356
5. találat: Ügyelet - a rendelkezésre állás és a munkavégzés díjazása
Kérdés: Ügyelet alatt hogyan kell pótlékot fizetni? Az ügyelet teljes tartamára, ha jól gondolom, nem jár a munkavállaló alapbére, csak a pótlék. Mi a helyzet akkor, ha az ügyelet alatt munkavégzés történik? Kell alapbért kifizetni akkor, ha a nem mérhető munkavégzés alatt 50%-os pótlékot állapítunk meg, vagy itt is elég csak a pótlék megfizetése?
Részlet a válaszból: […]megfizetni.Ügyelet esetén, ha a munkavégzés tartama nem mérhető, ötven százalék bérpótlék jár [Mt. 144. § (3) bek.]. Ez a pótlék a korábban ismertetett (40%-os) pótlék helyett jár a munkavállalónak. Ha a munkavégzés tartama ténylegesen nem mérhető, akkor minderre tekintettel az alapbér mellett az ügyelet teljes időtartamára - mintegy átalányként - elegendő az 50%-os pótlék kifizetése.Mindez az Mt. 144. § (2)-(3) bekezdésének értelmezése alapján a munkáltatónak - adott esetekben - akár olcsóbbá teheti a foglalkoztatást. A 144. § (2) bekezdése szerint ügyelet alatti munkavégzés esetén az Mt. 140-143. §-aiban foglalt feltételek fennállásakor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2187
6. találat: Munkaszüneti napi pótlék ügyeleti időre
Kérdés: A munkáltató rendeltetésénél fogva munkaszüneti napon is működőnek minősül. Tevékenységünkből eredően rendszeresen teljesítenek ügyeletet is a kollégák, amely olykor munkaszüneti napra esik. Kérdésem, hogy a munkaszüneti napi pótlékot ki kell-e fizetni arra az időre is, amikor munkaszüneti napon ügyeletben van a munkavállaló, vagy csak a tényleges munkavégzés idejére? Mi a teendő akkor, ha a munka jellege miatt a munkavégzéssel töltött idő nem különíthető el?
Részlet a válaszból: […][Mt. 107. § d) pont], ám annak tartama alatt nincs feltétlenül munkavégzés. Ezért az ügyeleti időre nem jár a munkaszüneti napi pótlék, csak arra a részére, amit ténylegesen munkavégzéssel is tölt a munkavállaló [Mt. 144. § (2) bek.].Ha az ügyelet alatti munkavégzés tartama nem mérhető, a munkavállalónak ötven százalék[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2126
7. találat: Ügyelet - nem teljesíthető szabadság alatt
Kérdés: Végezhet-e a dolgozó az általa kiírt szabadságnapon ügyeleti tevékenységet, ha ezt ő kéri?
Részlet a válaszból: […]kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása, valamint baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, illetőleg az általa alkalmazott technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása érdekében.A napi munkaidőn kívüli rendelkezésre állásba a törvényszöveg nyelvtani értelmezése alapján beleérthető a szabadság alatti ügyelet is. Amennyiben viszont az ügyelet alatt munkavégzésre kerül sor, alkalmazni kell az Mt. 123. §-a (5) bekezdésének b) pontját is, amely szerint ez a munkavállaló már megkezdett szabadsága megszakításának minősül, és erre csak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2020
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
8. találat: Kollégiumi nevelőtanárok munkaideje, ügyelete és annak díjazása
Kérdés: Hogyan kell megállapítani a kollégiumi nevelőtanárok munkaidejét, mennyi a kötelező órájuk, az esti, éjszakai ügyeletük milyen óradíjjal számolandó, része-e a kötelező órájuknak? Ha igen, milyen szorzóval számítjuk, ha nem, akkor milyen bér fizetendő rá?
Részlet a válaszból: […]egyéni törődést biztosító foglalkozások [Nkt. 28. § (2) bek.]. Ezeket az 59/2013. EMMI rendelet 3. §-ának (2) bekezdése részletezi.A 326/2013. Korm. rendelet szerint továbbá a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő teljesíthető az iskolai vagy kollégiumi foglalkozáson részt nem vevő tanulók - étkezési, alvási és a heti pihenőnapon, munkaszüneti napon teljesített ügyeleti időn kívüli - folyamatos pedagógiai felügyeletének ellátásával is. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő a rendes munkaidő része, annak díjazására tehát az illetmény szolgál. Ha ilyen időben kerül sor ügyeleti feladatok ellátására, azért semmiféle további díjazás nem illeti meg a kollégiumi nevelőtanárt.A 326/2013. Korm. rendelet 33. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében a köznevelési intézmény[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. december 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1823
Kapcsolódó tárgyszavak: , , , ,
9. találat: Rendelőintézeti orvos kórházi ügyelete
Kérdés: Egy budapesti kórház és rendelőintézet a munkáltatóm, én azonban a rendelőintézeti részben dolgozom közalkalmazott jogviszonyban nőgyógyászként. Kérdésem, hogy ennek ellenére kórházi ügyeletre kötelezhető vagyok-e?
Részlet a válaszból: […](egészségügyi szolgáltató) által nyújtott ügyeleti ellátás keretében végzett tényleges egészségügyi tevékenység, valamint rendelkezésre állás, az egészségügyi szolgáltató által meghatározott helyen és időben; az ún. egészségügyi ügyelet pedig ezen ügyeleti feladatellátást jelenti munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban.Az Eütev. tv. 12/C. §-a kimondja, hogy ügyeleti feladatellátásra - munkaidő-beosztás szempontjából - rendes munkaidőben, vagy a munkáltató által egyoldalúan elrendelten a rendes munkaidőn felüli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1663
10. találat: Bérpótlékok, ügyelet, beosztás szerinti munkaidő
Kérdés: Üzemanyagkút-kezelők munkaidő-beosztásához és a pótlékok megállapításához kérem a segítségüket. Eddig két hónapos munkaidőkeretben dolgoztak, kölcsönös megállapodás szerint 24/48 órás rendben (18 óra munkaidő + 5 óra ügyelet + 1 óra étkezési idő). Ez egy hónapban maximum 10 munkanapot jelentett (240 óra). Az ügyeleti és éjszakai pótlék lett megfizetve. Ügyeleti időben a pihenés biztosítva van, de vagyon- és életvédelem miatt mindig legalább két fő tartózkodik az üzemanyagtöltő állomáson. Az új Mt. szerint hogyan tudjuk ezt a beosztást fenntartani, milyen mértékű a kötelező pótlékfizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]általános szabályok szerint bérpótlékra is jogosult lesz (új Mt. 144. §). Például ha éjszakai ügyelet alatt végez munkát, erre az időre az éjszakai pótlékát is ki kell fizetni. Ugyanígy, az ügyelet alatt végzett munkára, mint a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőre, további 50 százalék bérpótlék vagy - a munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján - szabadidő jár.Az új Mt. szerint nemcsak az ügyelet alatti tényleges munkavégzés, hanem az ügyelet teljes tartama rendkívüli munkaidőnek minősül [új Mt. 107. § d) pont]. Így az ügyelet idejét egészében be kell számítani a rendkívüli munkaidő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1447
| 1 - 10 | 11 - 17 | >>>>>>

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés