Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott ügyelet díjazása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Szabadságkiadás - nem lehetséges a tárgyévet megelőzően

Kérdés: Amennyiben a munkavállaló részére több munkanap szabadság került kiadásra, mint amennyire a tárgyévben (2015) jogosult lenne, akkor köthető-e vele olyan megállapodás, hogy az így kivett többletszabadságot a tárgyévet követő év (2016) szabadságának a terhére számolja el a munkáltató, és azt csökkenti le?
Részlet a válaszból: […]kell kiadni [Mt. 123. § (1) bek.], nincs arra lehetőség, hogy a következő naptári évre járó szabadságokból a munkáltató a megelőző naptári évben adjon ki akár egy napot is - a tárgyévet követő évre történő kiadás is csak korlátozottan engedélyezett [Mt. 123. § (2)-(7) bek.]. E szabályoktól eltérni pedig megállapodás útján csak a munkavállaló javára lehet [Mt. 43. § (4) bek.], amely feltétel nyilvánvalóan nem áll fenn. Ezen túlmenően a szabadság nyilvántartását egyértelműen a munkáltató kötelezettségévé teszi a törvény. Tehát az, hogy a munkavállaló az előző évben egy nappal több szabadságban részesült, mint amennyire a törvény[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2356

2. találat: Munkaszüneti napi pótlék ügyeleti időre

Kérdés: A munkáltató rendeltetésénél fogva munkaszüneti napon is működőnek minősül. Tevékenységünkből eredően rendszeresen teljesítenek ügyeletet is a kollégák, amely olykor munkaszüneti napra esik. Kérdésem, hogy a munkaszüneti napi pótlékot ki kell-e fizetni arra az időre is, amikor munkaszüneti napon ügyeletben van a munkavállaló, vagy csak a tényleges munkavégzés idejére? Mi a teendő akkor, ha a munka jellege miatt a munkavégzéssel töltött idő nem különíthető el?
Részlet a válaszból: […]kerül-e sor. Az ügyelet ideje teljes egészében rendkívüli munkaidőnek minősül ugyan [Mt. 107. § d) pont], ám annak tartama alatt nincs feltétlenül munkavégzés. Ezért az ügyeleti időre nem jár a munkaszüneti napi pótlék, csak arra a részére, amit ténylegesen munkavégzéssel is tölt a munkavállaló [Mt. 144. § (2) bek.].Ha az ügyelet alatti munkavégzés tartama nem mérhető, a munkavállalónak ötven százalék bérpótlék jár, amely magában foglalja a munkavégzéssel járó és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2126

3. találat: Ügyelet - beszámít a heti munkaidőbe

Kérdés: Cégünknél rendszeresen ügyeletet rendelnek el, melynek időtartamát egy idén január 1-jétől életbe lépett Mt.-módosítás alapján munkaidőnek kell tekinteni. Kérdésünk: minden vonatkozásban munkaidővé változott-e az ügyelet, és amikor munkaidőnek minősül, úgy kell-e díjazni, mintha a munkavállaló beosztása szerinti munkaideje alatt állna rendelkezésre munkahelyén?
Részlet a válaszból: […]alatt munkát kell végeznie, ez a munka a rendkívüli munkavégzés éves keretébe, azaz az évi 200, illetve kollektív szerződés rendelkezése alapján évi 300 óra rendkívüli munkavégzésbe beleszámít [Mt. 127. § (4) bekezdés]. Az ügyeletet a hetitől eltérő módon ugyan, de a napi maximális ledolgozható óraszám tekintetében is figyelembe kell venni. Az Mt. értelmében a nem készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók napi munkaideje - a munkavállaló által teljesített ügyelet, vagyis rendelkezésre állás időtartamának kivételével - továbbra sem haladhatja meg a napi 12 órát. Ebből következően a tényleges napi munkavégzés, vagyis a rendes munkaidő és a rendkívüli munkavégzés együttesen is legfeljebb 12 óra lehet. Ugyanakkor a napi munkaidő az ügyelet elrendelése miatt meghaladhatja a 12 órát, és tartama legfeljebb 24 óra lehet, ha a 24 órából legalább 12 órában kizárólag ügyelnek. Azaz a munkavégzésre a munkáltató által kijelölt helyen rendelkezésre állnak, de nem dolgoznak. Ha elrendelik a munkavégzést, ez túlmunkának minősül, és tartama beszámít a napi 12 órás korlátba, ugyanakkor - mint fentebb írtuk - a heti 48 órába ekkor már nem lehet beszámítani[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. június 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 29