Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott tévedés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Közös megegyezés megtámadása várandósság miatt

Kérdés: A munkavállalónkról kiderült, hogy egy ideje van egy másik állása is. Az ezt követő időszakban többször került keresőképtelen állományba, mi pedig kezdeményeztük a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. A közös megegyezésbe belement, de azt követően egy héttel levélben jelentkezett, és tévedésre hivatkozva megtámadta a közös megegyezést, mivel időközben kiderült, hogy várandós, és ha ezt tudta volna, akkor nem ment volna bele a közös megegyezésbe. Valóban sikeresen megtámadhatja a közös megegyezést?
Részlet a válaszból: […]igazolása: amellett, hogy a tévedésnek lényeges körülményre kell vonatkoznia, azt a másik félnek (jelen esetben Önöknek mint munkáltatónak) kell okoznia, vagy legalább azt felismernie. Ez esetben azonban nyilvánvalóan nem erről volt szó.Ugyancsak fontos szabály, miszerint az nem támadhatja meg a szerződést, aki a tévedését felismerhette, vagy a tévedés kockázatát vállalta [Mt. 28. § (2) bek.]. Azt, hogy a munkavállaló várandós volt, Önöknek nem, a munkavállalónak azonban elképzelhető, hogy fel kellett volna ismernie. Ezen túlmenően a munkavállalónak a tévedés kockázatát a közös megegyezés aláírása alkalmával ebben a vonatkozásban is vállalnia kell. Az, hogy időközben a körülményei megváltoznak, és már másként ítéli meg a helyzetét, nem befolyásolja a közös megegyezés érvényességét. Megjegyzendő, a közös megegyezés jogszerűségét, illetve érvényességét önmagában a munkavállaló várandóssága nem érinti, az csupán a munkáltató általi felmondás vonatkozásában tekinthető[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3566