Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyoldalú kötelezettségvállalás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Egyoldalú munkáltatói juttatás (bónusz) felülvizsgálata

Kérdés: Termékmenedzser vagyok, értékesítéssel foglalkozom. Az alapbérem mellett minden hónapban a teljesítményemtől függően bónuszt is kapok, ami az alapbérem 50-70%-a is lehet. A bónuszhoz teljesítendő feltételeket a vezetőm határozza meg, amit két okból is igazságtalannak tartok. Egyrészt, nem mindenkinek azonosak a mutatószámai, vannak kollégák, akik jóval könnyebben teljesíthető elvárásokat kapnak (könnyebben eladható termékekkel dolgoznak). Másrészt, akit "termékszakértői" munkakörbe soroltak be, annak alapból magasabb bónusz jár, pedig ugyanazokkal a termékekkel dolgoznak, mint én is. Hova fordulhatok segítségért, hogy ezt a méltatlan rendszert meg lehessen változtatni?
Részlet a válaszból: […]irányadó szabályokat megsértette [Mt. 285. § (3) bek.]. Azaz, még ha következetlen is a rendszer, de a munkáltató betartja a saját szabályait (pl. az előírt feltételek teljesülése esetén mindenki megkapja a bónuszt, az előre meghatározott mértékben), akkor a probléma jogi úton nem orvosolható. A munkáltatónak továbbá figyelemmel kell lennie a munkajogi alapelvekre is, különösen a diszkrimináció és a joggal való visszaélés tilalmára (Mt. 7. §, 12. §). Önmagában azonban nem jelent jogellenes megkülönböztetést, ha egyes munkavállalók számára könnyebben elérhető vagy magasabb összegű a bónusz. Ez csak akkor minősül diszkriminációnak, ha a különbségtétel alapja kifejezetten valamilyen személyiségjegy (pl. nem, életkor, vallás stb.), a közvetlen hátrányos megkülönböztetésre alapot adó tulajdonság (lásd az Ebktv. 8. §-át!). A fentiek mellett persze humánpolitikai szempontból még vitatható, hogy miért[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3272

2. találat: Betegszabadság díjazásának egyoldalú módosítása

Kérdés: Egy munkaadónál a betegszabadság számításánál évek óta nem az Mt. által előírt 70%-os mértéket használják, hanem a betegszabadság díjazása a távolléti díj 80%-ában van megállapítva. Mit kell tennie a munkaadónak akkor, ha ezt a gyakorlatot meg szeretné szüntetni, és az Mt. szerinti 70%-ot szeretné alkalmazni? Ezt a döntését kell indokolnia? Megteheti ezt év közben is? Kell erről külön tájékoztatni a munkavállalókat? Vagy elég csak a bérszámfejtést informálni?
Részlet a válaszból: […]kialakított gyakorlat érvényesítésével (a továbbiakban együtt: munkáltatói szabályzattal) is tehet egyoldalú jognyilatkozatot, így egyoldalú kötelezettségvállalást is [Mt. 17. § (1) bek.]. Ilyen egyoldalúan kialakított gyakorlatnak (kötelezettségvállalásnak) minősülhet, ha a munkáltató következetesen a törvényi mértéknél magasabb díjazást fizet a betegszabadság idejére.Az egyoldalú kötelezettségvállalás a munkavállaló terhére akkor módosítható, vagy azonnali hatállyal akkor mondható fel, ha a munkáltató körülményeiben annak közlését követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné, vagy az számára aránytalan sérelemmel járna [Mt. 16. § (2) bek.]. Ha a munkáltató következetes gyakorlatot alakított ki a kérdésben, a betegszabadság tartamára járó juttatás megváltoztatására, a díjazás mértékének csökkentésére akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2986