Ügyelet - a rendelkezésre állás és a munkavégzés díjazása
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Munkaügyi Levelek 112. számában (2015. február 2.), 2187. kérdésszám alatt

Kérdés: Ügyelet alatt hogyan kell pótlékot fizetni? Az ügyelet teljes tartamára, ha jól gondolom, nem jár a munkavállaló alapbére, csak a pótlék. Mi a helyzet akkor, ha az ügyelet alatt munkavégzés történik? Kell alapbért kifizetni akkor, ha a nem mérhető munkavégzés alatt 50%-os pótlékot állapítunk meg, vagy itt is elég csak a pótlék megfizetése?
Részlet a válaszból: […]megfizetni.Ügyelet esetén, ha a munkavégzés tartama nem mérhető, ötven százalék bérpótlék jár [Mt. 144. § (3) bek.]. Ez a pótlék a korábban ismertetett (40%-os) pótlék helyett jár a munkavállalónak. Ha a munkavégzés tartama ténylegesen nem mérhető, akkor minderre tekintettel az alapbér mellett az ügyelet teljes időtartamára - mintegy átalányként - elegendő az 50%-os pótlék kifizetése.Mindez az Mt. 144. § (2)-(3) bekezdésének értelmezése alapján a munkáltatónak - adott esetekben - akár olcsóbbá teheti a foglalkoztatást. A 144. § (2) bekezdése szerint ügyelet alatti munkavégzés esetén az Mt. 140-143. §-aiban foglalt feltételek fennállásakor[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére