Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

25 találat a megadott hétvégi munkavégzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Pótlékok hétvégére - alkalmi munka esetén

Kérdés: Társaságunk hétfőtől péntekig alkalmaz munkavállalókat (szombat és vasárnap pihenőnap). Alkalmi munkavállalókat is szoktak alkalmazni, például kiállításokra. Egy mostani kiállításra is felveszünk alkalmi munkavállalót öt napra, szerdától vasárnapig (amíg a kiállítás tart), nyolcórás munkaidőre. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben szombatra és vasárnapra kell-e valamilyen pótlékot fizetni az alkalmi munkavállalónak? A munkaidő napi nyolc óra, 10-18 óra között.
Részlet a válaszból: […]napot dolgoznak, szerdától vasárnapig, napi nyolc órát, 10-18 óra között. Ez alapján megállapítható, hogy rendkívüli munkavégzés nem merül fel, éjszakai- és műszakpótlék a munkaidő-beosztás alapján szintén nem jár. Amennyiben a vasárnapi munkavégzésre kizárólag a több műszakos tevékenység, készenléti jellegű munkakör vagy a kereskedelmi ágazatba való tartozás miatt kerül sor, a munkavállalókat vasárnapi pótlék megilleti [Mt. 140. § (1) bek.]. A kérdés alapján a munkavállalók kiállításokon dolgoznak vasárnap. Ez azért fontos, mert ha a vasárnapra elrendelt rendes munkaidő indoka az, hogy a munkáltató olyan tevékenységet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3827

2. találat: Hétvégi munkavégzés díjazása munkaidőkeretben

Kérdés: A művelődési központ közalkalmazottjai napi 8 órában dolgoznak (hétfőtől péntekig). A munkáltató munkaidőkeretet szeretne bevezetni a dolgozók részére (mert a rendezvények mindig hétvégén kerülnek megrendezésre, és akár éjjel 2-ig is eltarthatnak). Ebben az esetben kell-e pótlékot fizetni a hétvégi, délutáni vagy éjszakai munkavégzésre, vagy pihenőnapban kiadható-e a hétvégi munkavégzés?
Részlet a válaszból: […]munkáltatónak lehetősége van a munkaidőt és a pihenőnapokat egyenlőtlenül beosztani, és így akár hétvégére is rendes munkaidőben munkavégzést elrendelni, mivel a művelődési központ rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónak minősül [Mt. 97. § (3) bek., 101. § (1) bek. a) pont]. Értelemszerűen, ilyenkor a hétvégi pihenőnapok helyett a munkaidőkeretben másikat kell kiadni, azzal, hogy hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot mindenképpen be kell osztani [Mt. 105. § (3) bek.].Önmagában a szombati munkavégzésnek külön pótléka nincs, ha arra rendes munkaidőben kerül sor, és a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltató esetében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3399

3. találat: Hétvégi rendkívüli munkaidő és a távolléti díj számítása

Kérdés: A munkavállaló havibéres, általános munkarendben, jelenlegi munkaviszonyában több mint hat hónapja dolgozik (irányadó időszak). A szombat-vasárnap végzett munkát a cég tevékenységéből adódóan a munkáltató rendeli el. Január hóban négy hétvége (nyolc nap) volt, és ebből a dolgozó öt napon végzett munkát. (Azt nem vizsgáljuk, hogy a heti pihenőnap, illetve a pihenőidő megvolt-e.) Az öt alkalomból különböző óraszámokat töltött munkával a munkavállaló: kétszer négy óra, hat óra, nyolc óra és tíz óra. Erre a dolgozó 100%-os pótlékot kapott a szombatra és vasárnapra jutó munkabéren felül. A rendkívüli munkavégzés egyébként jellemző, de arányaiban változó (előfordul, hogy egy hónapban csak szombatonként kell dolgozni, de van, hogy szombat-vasárnap is, illetve egyáltalán nincs szükség rendkívüli munkavégzésre az irányadó időszakon belül). Sajnos a bérprogram nem kezeli külön a szombaton vagy vasárnap végzett munkát, valamint a távolléti díj számításánál "kötelezően figyelembe vett" jogcímként jelöli meg a pihenőnapon (szombaton és/vagy vasárnapon) végzett rendkívüli munkáért járó pótlékot (figyelmen kívül hagyva - szerintem helytelenül - az Mt. 151. §-ában foglaltakat, hiszen így előfordulhat, hogy az irányadó időszakon belül nem lesz meg a legalább egyharmados munkavégzés). Helyesen alkalmazza-e a bérprogram a szabályt, amikor a szombati és vasárnapi pihenőnapokon végzett munkáért járó pótlékot "kötelezően" beszámítja a távolléti díj alapjába, függetlenül attól, hogy nem valósultak meg az Mt. 151. §-ának (2) bekezdésében leírtak? A hivatkozott jogszabályhely csak a vasárnapról rendelkezik. Jól értelmezem, hogy a szombaton végzett rendkívüli munkáért járó díjazás (bér) minden esetben alapja lesz a távolléti díjnak?
Részlet a válaszból: […]bérpótlékok. E három elemet külön-külön kell kiszámítani, és ezek összege jelenti a távolléti díjat. Ha az irányadó időszakban munkabér-kifizetés nem történt, távolléti díjként az alapbért kell figyelembe venni [Mt. 152. § (1) bek.].Az idézett szabályból megállapítható: a rendkívüli munkaidőért járó díjazást csak akkor kell figyelembe venni, ha azt pótlékátalány (Mt. 145. §) formájában határozta meg a munkáltató, egyéb esetekben nem. A kérdése szerinti távolléti díj részeként csak a vasárnapi pótlékot kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett. Ekkor nem a vasárnapra elrendelt rendkívüli munkaidő pótlékáról, hanem egy másik jogcímről, a vasárnapi pótlékról van szó [Mt. 140. § (1) bek.], és e pótléknál is csak a beosztás szerinti vasárnapi munkát lehet figyelembe venni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3357

4. találat: Bérpótlék fizetése egyszerűsített foglalkoztatásban

Kérdés: Egyszerűsített foglalkoztatás esetén szombati vagy vasárnapi munkavégzéskor pótlékot kell-e a munkavállalónak fizetni? Ha igen, milyen mértékűt?
Részlet a válaszból: […]- amennyiben arra rendes munkaidőben kerül sor - bérpótlék nem jár. A vasárnap, rendes munkaidőben teljesített munkavégzésért vasárnapi pótlék akkor jár, ha arra kizárólaga) a több műszakos tevékenység keretében,b) a készenléti jellegű munkakörben,c) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónáltörténő foglalkoztatása miatt kerül sor [Mt. 140. § (1) bek. a) pont]. Mivel az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó munkavállalóra a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó különös szabályokat nem kell alkalmazni, ennek folytán az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3218

5. találat: Munkaidő-beosztás hétvégére

Kérdés: Üzemi dolgozóink hétfőtől péntekig heti 40, napi 8 órában dolgoznak. Egyik hétvégén szombatra és vasárnapra szeretnénk elrendelni rendkívüli munkavégzést megnövekedett rendelés miatt. Ebben az esetben milyen pótlékot kell a dolgozóknak megfizetni szombatra és vasárnapra, mivel a heti 40 órát meg fogja haladni a munkaidejük?
Részlet a válaszból: […]munkáltató másik pihenőnapot ad ki [Mt. 143. § (4) bek.]. Hasonló szabály érvényesül a vasárnapi munkavégzés esetében is, azzal, hogy ilyen esetben a munkavállaló - ha egyébként rendes munkaidőben vasárnapra nem lenne beosztható - 50%-os mértékű vasárnapi pótlékra is jogosulttá válik [Mt. 140. § (1) bek. b) bb) pont]. Bár a kérdésből nem egyértelmű, de feltételezhetően a munkavállalók nem több műszakos, készenléti jellegű vagy kereskedelmi jellegű munkakörben dolgoznak, és vasárnapi munkavégzésre rendes munkaidőben nem is oszthatók be. E körülmények alapozzák meg a vasárnapi pótlékra való jogosultságot.Ki kell viszont emelni, hogy a munkavállalók a kérdés szerinti esetben ugyanazon a héten szombaton és vasárnap 8-8 órában munkaidőkeret vagy elszámolási időszak alkalmazásának hiányában nem oszthatók be, mivel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2956

6. találat: Hétvégi munkavégzés pótléka

Kérdés: Felszolgálóként dolgozom egy kórházban. Mivel sokszor hétvégén is dolgoznom kell, az lenne a kérdésem, hogy ezekre a napokra jár-e valamilyen pótlék?
Részlet a válaszból: […]jellegére, a munkáltató e tevékenysége, illetve a munkakör rendeltetése folytán vasárnap is működőnek minősül, azaz a rendes munkaidő nem csak szombatra, de akár vasárnapra is beosztható lehet [Mt. 101. § (1) bek. a) pont]. A hétvégi munkavégzés ezért nem feltétlenül jelent pihenőnapi munkavégzést, emiatt önmagában az rendkívüli munkavégzés miatti bérpótlékra [Mt. 143. § (4) bek.] nem jogosít. Tekintettel arra, hogy a munkavégzésre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2919

7. találat: Pihenőnapok elmaradása kötetlen munkarendben

Kérdés: Kötetlen munkaidőben dolgozom, az esetek elsöprő többségében szombaton és vasárnap is. Tudomásom szerint a pihenőnapon végzett munka miatt - ezt pótlandó - szabadnap járna, ám ilyet soha nem kaptam (2007 óta). Milyen követelésem lehet és mennyi időre visszamenőleg?
Részlet a válaszból: […]amelynél teljesül, hogy a munka önállóan szervezhető meg, azaz valóban a munkavállaló dönthet arról, hogy mikor, milyen ütemezésben teljesíti a feladatait. Az a munkarend is kötetlen, ahol egyes feladatokat (pl. értekezletek, továbbképzések) csak kötött időben lehet teljesíteni.A kötetlen munkarendben a munkaidő beosztására vonatkozó előírásokat, köztük a heti pihenőnapokra vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni [Mt. 96. § (2)-(3) bek.]. Ezért kötetlen munkarend mellett nem értelmezhető, hogy a munkavállaló a heti pihenőnapján dolgozott. Ugyanakkor, a munkaidő mértékére vonatkozó rendelkezések a kötetlen munkarendben is érvényesek. Ezért - általános teljes munkaidő esetén - a kötetlen munkarendű munkavállaló sem dolgozhat hetente 40 óránál többet. Ha a kérdéses esetben a rendszeres szombati és vasárnapi munkavégzés azzal jár, hogy a munkavállaló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2767

8. találat: Hétvégi munkavégzés három év alatti gyermek mellett

Kérdés: Ha négy órában dolgozom az anyasági támogatás mellett, beoszthatnak-e hétvégén is, vagy hivatkozhatok arra, hogy nem tudom elhelyezni a gyermekeimet sehova?
Részlet a válaszból: […]gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával (Cst. 31. §). Az anyasági támogatás megállapítása iránti kérelmet a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani (Cst. 32. §).A kérdés alapján feltételezzük, hogy Ön az anyasági támogatás alatt más, anyákat megillető juttatást ért, valószínűleg GYED-et vagy GYES-t. Mindazonáltal munkajogi szempontból irreleváns, hogy ezek közül mely juttatásban részesül a munkavállaló, mely juttatás mellett kíván munkát végezni. Az Mt. ugyanis egységes szabályokat állapít meg munka- és pihenőidőre vonatkozóan a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig [Mt. 113. § (1) bek. a) pont]. A vonatkozó különös törvényi rendelkezések értelmében egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható, de a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, és rendkívüli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2614

9. találat: Rendkívüli munkavégzés díjazása

Kérdés: Heti 40 órás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló mekkora összegű túlórás pótlékra jogosult, ha a munkáltatójánál esetenként szombaton vagy vasárnap is kell dolgoznia? Milyen összegű pótlékra számíthat, ha a 16.00 óráig tartó napi munkaidején felül még bent kell maradnia este 19.00-ig a munkahelyén?
Részlet a válaszból: […]bek.]. Az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló esetében ez a két nap a szombat és a vasárnap [Mt. 97. § (2) bek.].Amennyiben a munkavállaló foglalkoztatására általános munkarendben kerül sor, és hétvégén is dolgoznia kell, akkor a hétvégi munkavégzés pihenőnapi rendkívüli munkavégzésnek minősül, amelyre száz százalék bérpótlék, vagy a munkáltató döntése alapján ötven százalék bérpótlék és egy másik pihenőnap jár. Előfordulhat ugyanakkor, hogy a szombati, illetve vasárnapi munkavégzés rendes munkaidőben történik - ebben az esetben értelemszerűen rendkívüli munkavégzésre nem jár pótlék a munkavállalónak.Ha a munkaidő-beosztás szerint egy adott munkanapon 16 óráig kellett volna rendes munkaidőben dolgozni, de ehelyett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2561

10. találat: Foglalkoztatás hétvégén tanulószerződéssel

Kérdés: Tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő cukrász, szakács, pék tanulók képzésére kerülhet-e sor szombaton és vasárnap, ha a képzést biztosító hely egy kávézó-cukrászda, mely hétvégén is nyitva tart? Ha igen, változik-e a tanuló pénzbeli juttatása, jogosult-e pótlékra?
Részlet a válaszból: […]képzésére nem kerülhet sor olyan esetben, amikor a munkajogi szabályok szerint a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól [Szktv. 38. § (1)-(2) bek.]. A törvény eltérő rendelkezése hiányában a heti pihenőnap alatt azokat a napokat kell érteni, amelyek az adott képzési helyen pihenőnapnak vannak beosztva. Ha az adott képzési hely rendeltetéséből eredően hétvégén nyitva tart, akkor e napon a tanulószerződéses tanuló is foglalkoztatható. Értelemszerűen viszont az adott héten két pihenőnapot részére is biztosítani kell. Önmagában a hétvégi munkavégzésért pótlék nem jár, a vasárnapi pótlék sem illeti meg a munkavállalót, ha a munkáltató rendeltetésénél[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2553
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 25 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést