Keresés eredménye

30 találat a megadott készenlét tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Diszpécserek munkaideje
Kérdés: A munkáltató vezetése a telephelyünkön működő folyamatos diszpécseri szolgálatot át akarja alakítani, ami a diszpécserek munkaidő-beosztását és bérezését is érinti. Ezentúl a 24 órás diszpécseri szolgálat jönne létre, amely úgy oszlana meg, hogy 10 órát ténylegesen a telephelyen, és a többi 14 órát az otthonában, készenlétben töltené a munkavállaló. A következő nap szabadnap lenne. Munkajogilag kivitelezhető-e a 24/24 órás munkaidő? Ebben az esetben milyen bérpótlékokkal kell számolni, és a diszpécser munkaidejét hogyan lehet meghatározni?
Részlet a válaszból: […]fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, továbbác) a technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása érdekében rendelhető el.Be kell tartani az egyéb korlátokat is: havonta (munkaidőkeret esetén átlagosan) legfeljebb 168 óra pihenőidőre rendelhető el készenlét [Mt. 112. § (1) bek.]; heti pihenőidő terhére pedig legfeljebb havonta 4-szer (a többinek a két munkanap közötti napi pihenőidőre kell esnie) [Mt. 112. § (2) bek.]. A napi munkaidő készenléti jellegű munkakörben 10 órában megállapítható, ez egyenlőtlen munkaidő-beosztásnak minősül, feltétele a munkaidőkeret. Ekkor természetesen figyelemmel kell lenni a heti munkaidő maximumára és a pihenőidő beosztásának korlátjaira is, hetente legalább 40 órát biztosítani kell az Mt. 106. §-ának (3) bekezdése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. szeptember 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3378
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
2. találat: Készenléti pótlék - nem jár készenlét alatti munkavégzéskor
Kérdés: Hogyan kell kiszámítani a készenléti díj összegét? A 20%-os készenléti díjat az alapbér után kell kiszámítani és milyen időszakra? A munkavállaló nem teljesítménybért kap, hanem havibéres dolgozó. Arra az időszakra, amikor a készenlét ideje alatt ténylegesen munkavégzés történik, jár-e a készenléti díj összege, vagy ezt le kell vonni a készenléti díjból? A készenlét ideje alatt végzett munkára jár az 50 vagy 100% pótlék a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó előírások szerint, és még ezenfelül a dolgozó alapbére is?
Részlet a válaszból: […]pótlékot annyi óra után kell megfizetni, amennyit a munkavállaló készenlétben töltött.Figyelemmel a törvényi megfogalmazásra, amely kifejezetten kiemeli, hogy készenlét alatti munkavégzés esetén eltérő szabályok szerint jár bérpótlék, a tényleges munkavégzés tartamára a készenléti (20%-os) pótlékot nem kell megfizetni, arra az időre a rendkívüli munkavégzés bérpótlékára jogosult a munkavállaló. Utóbbi minden[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3219
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
3. találat: Készenlét teljesítése napi pihenőidő alatt
Kérdés: Általános munkarendben dolgozó munkavállaló (7.00-15.20-ig) rendes munkaidejében munkát végez, majd másnap reggel 7.00-ig készenlétes. 20.00-tól 24.00-ig rendkívüli munkát végez. 24.00-kor hazamegy, majd másnap hajnalban (de a készenlét alatt) ismét rendkívüli munkát rendelnek el neki 3.00-tól 4.00 óráig. Mivel a törvény úgy rendelkezik, hogy pihenőidőt a napi munka befejezése és a másnapi munkakezdés között kell biztosítani, ez a készenlétre is vonatkozik? Tehát ha ő 24.00-ig dolgozott, akkor behívhatom-e (másnap) hajnali 3.00-kor? Továbbá, mivel előző napon ledolgozta a 8 órát, és pluszban még 4 órát rendkívüli munkaként (összesen 12 óra), foglalkoztathatom-e még a készenlétben, ami (naptár szerint) másnapra esik, azaz a törvény által meghatározott maximális 12 órát már ledolgozta, de a következő túlóra ideje már másnapra esne?
Részlet a válaszból: […]146. § (1) bek.]. A két rendkívüli munkavégzés között eltelt időtartamnak csak annyiban van jelentősége, hogy ha ez elérné a 11 órát, akkor a napi egybefüggő pihenőidő biztosítása megvalósulna, így nem lenne akadálya a másnap 7 órai munkakezdésnek, beosztás szerint (pl. ha a két rendkívüli munkavégzés 16-17 óra és másnap 4-5 óra között történne).A törvény szerint a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra lehet, amelybe a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőt is be kell számítani [Mt. 99. § (2) és (5) bek.]. Mivel a készenlét alatt teljesített rendkívüli munkaidő fogalmilag a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzést jelent, annak tartamát a napi tizenkét órás korlát szempontjából figyelembe kell venni. E korlát[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. szeptember 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3051
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
4. találat: Napi pihenőidő számítása készenlét alatt
Kérdés: Ha a munkavállaló a készenlét alatt munkavégzést teljesít, akkor azt követően automatikusan elkezdődik a napi pihenőideje, vagy azt csak a készenlét alatti utolsó munkavégzés befejezésétől kell számítani?
Részlet a válaszból: […]munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt (napi pihenőidőt) kell biztosítani [Mt. 104. § (1) bek.]. A készenlétet követően nem kell napi pihenőidőt beosztani, ha a munkavállaló munkát nem végzett [Mt. 105. § (5) bek.].A Kúria egy eseti döntésében kifejtette, hogy nincs olyan törvényi rendelkezés, amely szerint a készenlét alatt csak egy alkalommal kell munkát végezni, további munkavégzési kötelezettség a munkavállalót nem terheli. A napi pihenőidőre vonatkozó szabályokból következően a munka[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2978
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
5. találat: Fizetett ünnepi készenlét - rendkívüli munkavégzéssel
Kérdés: Normál munkarendben hétköznap 9-től 18-ig dolgozom. Néha készenlétben kell lennünk, amiért 20%-ot fizet a munkáltató. Ha ünnepnapon készenlétben vagyok, és ténylegesen munkát kell végezni, milyen további pótlékok illetnek meg? Igaz-e, hogy ilyenkor 50% pótlék jár a túlóráért, további 100%, mert pihenőnap, és további 100%, mert munkaszüneti nap, tehát összesen 250% pótlék az alapbéren felül?
Részlet a válaszból: […]felül további két jogcímen 100-100%, azaz összesen 200% bérpótlékra jogosult. A munkaidő-beosztástól eltérő időben teljesített rendkívüli munkavégzésért járó 50%-os pótlék [Mt. 143. § (2) bek.] nem jár, ahelyett - és nem amellett - jár a 100%-os bérpótlék a munkaszüneti nap miatti rendkívüli munkavégzésért.A munkaszüneti napra tekintettel további díjazás is jár abban az esetben, ha a munkaszüneti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2945
6. találat: Készenlét alatti munkavégzés elszámolása
Kérdés: Munkavállalóink készenlétet teljesítenek beosztás szerint. Riasztás esetén be kell menniük a munkavégzés helyére. A riasztás időpontjától a munkavégzés helyére történő utazási idő túlmunkának minősül-e? Például 8 órakor történik a riasztás, 9 órakor érnek a munkavégzési helyre, 9-10-ig végeznek munkát. Mely időtartamokra és milyen pótlékokat kell elszámolnunk?
Részlet a válaszból: […]bérpótlékkal kell elszámolni (Mt. 143. §). Ha a készenlét alatti munkavégzés olyan időszakra esik, amely valamilyen másik pótlékra is jogosít (pl. éjszaka), akkor azt is ki kell fizetni [Mt. 144. § (2) bek.]. A törvény szerint a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama nem minősül munkaidőnek [Mt. 86. § (3) bek.].[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2735
7. találat: Készenlét díjazása átalánnyal
Kérdés: Egyik munkavállalónknak készenléti átalány került megállapításra. A szabadság idejére a készenléti átalány összege csökken, és a fizetett szabadság összege a készenléti átalány arányos részével nő? Tulajdonképpen csak arányaiban változik meg a havibér összetétele, vagy a készenléti átalány összege fix, és nem változik a távollétek függvényében? Hogyan alakul az átalány összege betegszabadság idején? A készenlétre járó átalány összegét kötelező belefoglalni a munkaszerződésbe?
Részlet a válaszból: […]időtartamától tehát független a fizetendő átalány mértéke, ám a távollétektől nem. A készenlétre járó, illetve bármely más bérpótlék helyett fizetett átalány ugyanis mindig része a távolléti díjnak, az alapbér mellett az ún. alapbérrészben [Mt. 148. § (1) bek. a) pont]. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a távolléti díjjal fizetett időszakra a munkavállaló kétszeresen kapná meg a készenléti átalányt. A törvény szerint ugyanis a pótlékátalány arányos részének meghatározásakor az Mt. 136. §-ának (3) bekezdését kell megfelelően alkalmazni [Mt. 145. § (3) bek.]. Azaz a havi pótlékátalány ledolgozott időre járó részét ugyanúgy kell kiszámítani, mint a havi alapbér arányos részét: a hónapban irányadó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2562
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
8. találat: Készenlét alatti munkavégzés otthonról
Kérdés: A munkavállalók hétvégenként készenlétet teljesítenek. A készenlét ideje alatt, ha bejönnek a munkatársak a munkahelyre, és ott munkát végeznek, akkor azt túlmunkaként elszámoljuk. Ha otthonról, számítógép segítségével a készenlét ideje alatt avatkozik be a termelési folyamatokba, akkor is túlmunkaként kell elszámolnunk ezt az időszakot? Olyan eset is felmerült, amikor megtudtuk, hogy a munkavállaló a készenlét ideje alatt a saját vállalkozásában dolgozott másodállásban. Bár mindig rendelkezésünkre állt, amikor szükséges volt, de megtiltható-e, hogy a munkavállaló a készenlét alatt más jogviszonyban munkát végezzen?
Részlet a válaszból: […]munkavégzésért járó bérpótlékra is (Mt. 107. §, 143. §). Az említett díjazási szabályok függetlenek attól, hogy a munkavégzés a munkavállaló otthonában vagy a munkáltató székhelyén, telephelyén történik. Így a készenlét alatti munkavégzés idejére akkor is megilletik a munkavállalót alapbére és pótlékai, ha a feladatot otthonról (a készenlét alatti tartózkodás helyéről) látta el.Az idézett definíció alapján, a készenlét ideje alatt a munkavállaló arra köteles, hogy rendelkezésre álljon, munkára képes állapotát megőrizze, és szükség esetén a munkáltató részére munkát végezzen. Azaz a készenlét alatt a munkavállaló bármilyen tevékenységet folytathat, amely mellett a munkáltató utasítására[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. február 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2525
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
9. találat: Szabadságkiadás - nem lehetséges a tárgyévet megelőzően
Kérdés: Amennyiben a munkavállaló részére több munkanap szabadság került kiadásra, mint amennyire a tárgyévben (2015) jogosult lenne, akkor köthető-e vele olyan megállapodás, hogy az így kivett többletszabadságot a tárgyévet követő év (2016) szabadságának a terhére számolja el a munkáltató, és azt csökkenti le?
Részlet a válaszból: […]munkáltató a megelőző naptári évben adjon ki akár egy napot is - a tárgyévet követő évre történő kiadás is csak korlátozottan engedélyezett [Mt. 123. § (2)-(7) bek.]. E szabályoktól eltérni pedig megállapodás útján csak a munkavállaló javára lehet [Mt. 43. § (4) bek.], amely feltétel nyilvánvalóan nem áll fenn. Ezen túlmenően a szabadság nyilvántartását egyértelműen a munkáltató kötelezettségévé teszi a törvény. Tehát[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2356
10. találat: Készenlét alatti munkavégzés
Kérdés: A munkavállalónkat normál munkaidő-beosztásban hétfőtől péntekig 6-14 óráig foglalkoztatjuk, a 20 perc munkaközi szünet része a munkaidőnek. Készenlétet rendelünk el a munkavállalónak. Ha a készenlét alatt munkát végez, az Mt. 99. §-ában meghatározott napi 12 órás, heti 48 órás munkaidő-maximumot be kell tartani? A készenlét idejét az éves rendkívüli munkaidő 250 órás keretébe bele kell számítani? Munkavégzés esetén megkapja a ledolgozott időre járó munkabérét és a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlékot. A munkavégzés időtartamára csak a 20%, vagy a munkavégzés időpontjától függő bérpótlék is jár? Például éjszakai pótlék esetén 20+15% bérpótlékot kell fizetni? Ha egy hétközi napon 18-21 óráig munkát végez, akkor a 30% bérpótlék nem jár, mert az Mt. 141. §-ában foglal­taknak nem felel meg?
Részlet a válaszból: […]amelyet az éves maximumba be kell számítani - lásd erről az Mt. 107. §-át!).A díjazás is a fentieknek megfelelően alakul. A készenlét idejére az alapbér 20%-a jár a munkavállalónak, ezenfelül más bérpótlék nem, a készenlét teljesítésének idejétől függetlenül. Amikor viszont tényleges munkavégzésre kerül sor, a munkavállaló jogosult a teljes alapbérére, a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzésre tekintettel további 50% túlórapótlékra (pihenőnapi vagy munkaszüneti napi munkavégzés esetén ez 100% - Mt. 143. §), és ezenfelül a teljesítés ideje alapján további bérpótlékok is szóba jöhetnek, ha annak törvényi feltételei fennállnak (pl. éjszakai pótlék,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. június 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2316
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>>>>>

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés