Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott tartozás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkabérre vezetett végrehajtás szabályai

Kérdés: Cégünknél az egyik dolgozónk nevére több letiltás is érkezett az elmúlt időszakban. Az első egy végrehajtói letiltás - tartozás jogcímen - 2,9 millió forintos főkövetelésre, amit fizetésének 33%-áig terjedően vontunk le. Ezt követően érkezett még egy végrehajtói letiltás kölcsöntartozás jogcímen, és egy letiltás az önkormányzattól is, melyeket már nem tudtunk levonni, azokat sorrendben előjegyeztük. Ezek után a bíróság 45 000 Ft-os gyermektartásdíjat állapított meg 2011. április 1. napjától kezdődően. A kérdésem a levonási sorrendre és mértékére vonatkozik. A nettó 114 500 Ft-os átlagkeresetére függesszük-e fel az első 33%-os végrehajtói letiltást, és helyette vonjuk a 45 000 Ft-os gyermektartásdíjat, vagy a gyermektartásdíj mellett fizetését 50%-ig a végrehajtói letiltással is terheljük? Ez utóbbi 50%-os levonáshoz szükséges-e a munkavállaló hozzájárulása?
Részlet a válaszból: […]legalacsonyabb összegének ötszörösét (Vht. 63. §), mely jelenleg 142 500 Ft. A munkabérből tehát a végrehajtás során az általános szabály szerint legfeljebb 33%-ot lehet levonni, de tartásdíj, az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér-követelés, jogalap nélkül felvett munkabér és társadalombiztosítási ellátás érvényesítése során, továbbá több letiltás esetén a levonás a nettó munkabér legfeljebb 50%-áig terjedhet [Vht. 65. § (1)-(3) bek.]. Amennyiben a levonható összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést, akkor a végrehajtási költség kielégítését követően (Vht. 164. §) a következő kielégítési sorrendet kell felállítani a munkáltatóhoz érkezett letiltásoknál: - gyermektartásdíj, - egyéb tartásdíj, - munkavállalói munkabér és a vele egy tekintet alá eső járandóság, - a büntető- és a büntetés-végrehajtási, valamint a szabálysértési eljárásban az adóssal szemben megállapított, az állam javára fizetendő összeg, a vagyonelkobzásból eredő követelés a polgári jogi igény kivételével, - adó, társadalombiztosítási követelés és más köztartozás, - egyéb követelés, - a végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság, azzal, hogy a követelés érvényesítésével és behajtásával felmerült, a bíróság, illetve hatóságok által megállapított költséget és a követelés egyéb járulékait a követeléssel azonos sorrendben kell kielégíteni (Vht. 165-166. §). Mindezek alapján a sorrendben előbb álló követelés teljes kielégítése után lehet a sorrendben hátrább álló követelést kielégíteni (Vht. 167. §). Ha azonban a fenti kielégítési sorban ugyanazon jogcím alá több követelés tartozik, akkor azt a letiltást kell a munkáltatónak előbb érvényesítenie, amelyik letiltás - vagyis levonás alapjául szolgáló irat - előbb érkezett a munkáltatóhoz, kivéve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1010
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,