Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott visszatérítési kötelezettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Időarányosnál több szabadság igénybevételének problémája

Kérdés: Egyik munkavállalónknak a távolléte a harminc napot meghaladta, és emiatt "szabadság-visszavonásra" kerülne sor, de erre már nincs lehetőségünk, mert a munkavállaló a 2013. évre járó összes szabadságát kivette. Mit tehetünk ebben a helyzetben? Szabályszerű-e, ha a túlvett szabadságot pénzben váltatjuk meg, vagy van-e arra lehetőség, hogy a következő év szabadságát a túlvett szabadság napjaival csökkentsük?
Részlet a válaszból: […]keresőképtelenség folytán van távol, valóban előfordulhat, hogy utólag a korábban igénybe vett szabadsága egy része "túlvett" szabadságnak fog minősülni.A "túlvett" vagy "túladott" szabadság kapcsán a pénzbeli megváltás problémaköre tekintetében visszautalunk a Munkaügyi Levelek 92. számában az 1786. kérdésszám alatt kifejtett álláspontunkra, melyben rámutattunk, hogy "e körben - a Szerkesztőségünk által ismert szakirodalmi vélemények közül - jelenleg két eltérő álláspont létezik". Az egyik szerint lehetőség van arra, hogy a munkáltató követelje a munkavállalótól a "túlvett" szabadságnapok pénzbeli megváltását. Ezen vélemény alapján ugyanis a "túlvett" szabadságnapok, illetve az ezen napok után járó díjazás jogalap nélkül kifizetett munkabérnek tekinthető, így visszakövetelésére az általános szabályok alkalmazandók, vagy­is azt a munkáltató 60 napon belül visszakövetelheti a munkavállalótól. Másrészről pedig a kifizetett többletet akár az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok szerint levonhatja a munkáltató abban az esetben, ha törvényi feltételek fennállnak. A másik szakirodalmi álláspont szerint azonban ebben az esetben nem beszélhetünk jogalap nélkül kifizetett munkabérről, egyrészt azért, mert a kifizetés szabályosan történt, másrészt azért, mert a kérdéses szabadságnapok szabályosan kerültek ki­adásra a munkavállalónak. "Az álláspont szerint, ha a munkavállalónak szabályosan szabadságot adtak ki, akkor azon szabadságnap jogcíme végleges. Arra a napra, mint szabályosan kiadott szabadságnapra, távolléti díj jár. Ezt utólag megváltoztatni nem lehet." A fentiek vonatkozásában, amint azt korábban is kifejtettük, ezúttal is rögzítjük,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. december 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1825

2. találat: Tanulmányi szerződés munkavállalói felmondása

Kérdés: Mi történik, ha a munkavállaló felmondja a tanulmányi szerződést, és azt 30 napon belül nem támadja meg a munkáltató a munkaügyi bíróságon? Ez esetben elfogadja a szerződés felmondását?
Részlet a válaszból: […]felmondással nem szünteti meg [Mt. 229. § (1) bek.]. A munkáltató elállhat a tanulmányi szerződéstől, és a nyújtott támogatást visszakövetelheti, ha a munkavállaló a tanulmányi szerződésben foglaltakat megszegi. Szerződésszegésnek minősül az is, ha a munkaviszony megszüntetésének indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása. A visszatérítési kötelezettség arányos, ha a munkavállaló a szerződésben kikötött tartamnak csak egy részét nem tölti le [Mt. 229. § (6) bek.].A munkajogi igény három év alatt évül el [Mt. 286. § (1) bek.]. A törvény nem határoz meg az általánosnál rövidebb elévülési időt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1472