Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott éjszakai műszak tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Éjszakai műszak munkaszüneti napon

Kérdés: Három műszakos munkarendben dolgoznak munkatársaink, az éjszakai műszak 22-06 óráig tart. Milyen pótlékokat kell fizetnünk, ha a héten az utolsó éjszakai műszak november 1-jén vasárnap veszi fel a munkát? Ilyenkor a 22 óra és éjfél közötti két órára kell-e fizetnünk az alapbéren és a műszakpótlékon felül egyéb díjazást is?
Részlet a válaszból: […]munkaszüneti napnak kell tekinteni [Mt. 87. § (1)-(2) bek.]. Tehát a kérdés szerinti esetben a munkaszüneti nap nemcsak naptári napként értelmezhető, hanem 24 órás időszakként is.A munkaszüneti napon végzett munkáért járó pótlék (Mt. 140. §) csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha a munkaszüneti napnak megfelelő időszakban végez munkát. Ez egybeeshet a naptár szerinti munkaszüneti nappal. Ebben az esetben a 22 óra és éjfél közötti két órára a munkavállalót a 100%-os munkaszüneti napi pótlék is megilleti. Ugyanakkor a munkavállaló számára a november 1-jére járó munkaszüneti nap október 31. 22 órától november 1-jén 22 óráig tartó időszakként is meghatározható. Ezért a november 1-jén végzett két óra munkára munkaszüneti napi pótlék nem jár. A munkáltató jogosult eldönteni, hogy a fentiek szerint[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2429

2. találat: Műszakpótlék - percekre?

Kérdés: Vállalatunk két műszakos munkarendben üzemel (6-14 óra, illetve 14-22-ig tart a két műszak). A hétvége szabad. A munkaközi szünet ledolgozása miatt a műszakokat 6-tól 14 óra 20 percig, illetve 14 óra 20 perctől 22 óra 40 percig szeretnénk módosítani. A délutáni műszakpótlék mértéke 15%, kérdésünk, hogy az első műszak esetén a 14 óra utáni 20 percre jár-e ez? A második műszak esetén pedig a 22 óra utáni 40 percre 15%-os vagy 30%-os bérpótlék jár? Az Mt. változásai miatt 2012. július 1. után a felsorolt pótlékok hogyan fognak alakulni?
Részlet a válaszból: […]az éjszakai időszakra az egyszerű éjszakai pótlék helyett éjszakai műszakpótlékot kell fizetni.) Az Mt. 122. §-a szerint a pihenőidőt úgy kell biztosítani, hogy ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a 6 órát meghaladja, valamint minden további 3 óra munkavégzés után - a munkavégzés megszakításával - ezen a címen legalább 20 perc, legfeljebb 1 óra szabadidő jár a munkavállalóknak. A munkaközi szünet időtartamára - munkavégzés hiányában - természetesen a munkavállalókat munkabér, így pótlék sem illeti meg. A fenti szabályokból az következik, hogy a 14 óra utánra eső 20 perc, illetve a 22 óra utánra eső 40 percre az adott időszaknak megfelelő - délutáni, illetve éjszakai - műszakpótlékot kell fizetni. A munkaközi szünetet továbbá nem lehet a munkaidőnek a délutáni, illetve éjszakai műszak idejére "átlógó" időszakban kiadni, a fentebb idézett 122. § alapján annál korábban kell biztosítani. A munkaközi szünetre hivatkozással sem lehet a munkavállalókat megfosztani a műszakpótléktól. Az új Mt. 139-142. §-ai alapján a munkavállalóknak alapbérük, vagy a felek megállapodása alapján meghatározott egyéb összeg alapulvételével műszakpótlék csak akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1293

3. találat: Éjszakai és rendkívüli munkát végzők védelme

Kérdés: Munkavállalóink egy része éjszaka dolgozik. Egyik női munkavállalónknak féléves a gyermeke. Az Mt. megtiltja, hogy éjszakai munkára vegyük igénybe, ő mégis kéri, hogy osszuk be őt éjszakára, elsősorban a pótlékok miatt. Megtehetjük-e ezt jogszerűen, ha a munkavállaló egyértelműen beleegyezik, sőt, ezt kéri?
Részlet a válaszból: […]Az Mt. ezen rendelkezésétől tehát érvényesen nem lehet eltérni, azaz az említett kisgyermekes munkavállaló beleegyezésével sem lehet őt éjszakai munkára kötelezni. Ennek indoka, hogy az éjszakai munka az azt végző számára fokozott fizikai és pszichés megterheléssel jár, és ettől szükséges védeni a kisgyermekes kismamákat. Felhívjuk a figyelmet az Mt. 127. § (1) és (7) bekezdéseire is. Az Mt. 127. § (1) bekezdésének a) pontja szintén eltérést nem engedő rendelkezés: rendkívüli munkára sem vehető igénybe a nő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 610

4. találat: Várandós munkavállaló felmondási védelme és foglalkoztatása

Kérdés: Megszüntetheti-e a munkáltató a várandós kismama munkaviszonyát rendes felmondással? Foglalkoztatható-e éjszakai műszakban a várandós kismama?
Részlet a válaszból: […]támasztott alaki és tartalmi követelményeknek. A felmondási tilalom idején közölt rendes felmondás esetén a munkavállaló a munkaügyi perben az Mt. 100. §-a alapján kérheti a jogellenes munkaviszony-megszüntetés jogkövetkezményeinek alkalmazását. A terhesség miatt fennálló felmondási tilalom ugyanakkor nem terjed ki - többek között - a munkáltató vezetőjére, illetve helyettesére [Mt. 190. § (2) bek.], valamint a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalókra [Mt. 193/P. § (1) bek.]. Az Mt. 121. § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy a nő a terhessége megállapításától egészen a gyermeke egyéves koráig [Mt. 127. § (6) bek. a) pontja] éjszakai munkára - vagyis 22 óra és reggel 6 óra között [Mt. 117. § (1) bek. d) pont] - nem vehető igénybe. E szabálytól a felek egyező akarata ellenére sem lehet érvényesen eltérni. Mindebből következik, hogy éjszakai műszakban történő munkavégzésre (több műszakos munkarend alapján végzett éjszakai munkára) nem lehet jogszerűen igénybe venni a terhes munkavállalót. Az Mt. 85. §-a előírja, hogy a női munkavállalót a terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig a munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény bemutatása alapján az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. július 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 391