Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott irányadó időszak tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Irányadó időszak meghatározása távolléti díjhoz

Kérdés: Munkavállalónk munkaviszonya 2018. június 18-án kezdődött, 2018. szeptember hónapban távolléti díj megállapítása vált szükségessé. Munkavállalónk havibéres, a távolléti díj számításának alapjául szolgáló bérelemeknél - a távolléti díj esedékességének időpontját megelőző utolsó 6 naptári hónapra kifizetett bérpótlékokat - lehet figyelembe venni. Ebben az esetben a 6. hónap nem teljes hónap. Figyelembe vehető-e a tört hónap is, vagy csak a teljes hónappal számolhatunk?
Részlet a válaszból: […]számításakor irányadó időszakként a naptári hónapokat vagy hónapot kell figyelembe venni. Teljes naptári hónap hiányában az alapbért vagy a havi átalányt kell figyelembe venni [Mt. 152. § (2) bek.]. A 152. § (2) bekezdésének második mondata alapján a munkaviszony kezdetén a tört naptári hónapot az első teljes naptári hónap elteltéig nem kell figyelembe venni, azaz nem része az irányadó időszaknak. Álláspontunk szerint ebből az következik, hogy később sem válik az irányadó időszak részévé, mivel nem lenne logikus, hogy az elején ugyanarra az időszakra kifizetett bérek (bérpótlékok, teljesítménybérek) nem korrigálják a távolléti díjat, de később már igen. Ha a jogalkotó - hat teljes naptári hónap hiányában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3575
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Távolléti díj számítása munkáltatói felmondás esetén

Kérdés: Egyik munkavállalónknak felmondtunk, 3 havi végkielégítés jár neki, és az elmúlt 6 hónap átlagában a teljesített készenléti órák száma meghaladta a 96 órát. A végkielégítésnél a távolléti díj esedékessége a felmondás dátuma. Ilyen esetben számolhatjuk a 6 hónapot a felmondás közlését megelőző hónap végétől, hogy ne tört hónapokat kapjunk? A végkielégítést hogyan számolom ki? Milyen óraszámmal, hány órára kell rászámolnom a bérpótlékot? Alkalmazható ilyen esetben a 174 óra?
Részlet a válaszból: […]tekintetében, munkáltatói felmondás esetén a felmondás közlésének az időpontja [Mt. 148. § (2) bek. ba) pont], azaz ettől az időponttól kell visszaszámítani az irány­adó időszak 6 hónapját.A törvény az irányadó időszak meghatározása során nem a naptári hónap kifejezést használja, ezért az időtartamokra vonatkozó általános szabályokat (Mt. 26. §) kell alkalmazni. Bár véleményünk szerint ez az előírás meglehetősen problematikus, és feltehetően jogalkotói pontatlanság eredménye, a törvényszöveg szigorú értelmezése alapján nem felel meg az Mt. előírásának az, ha a munkáltató ilyen esetben a felmondás közlését megelőző 6 naptári hónap adatai alapján számol távolléti díjat.A távolléti díj meghatározásánál először az egy órára járó távolléti díjat kell meghatározni. Ennek során az adott hónapban érvényes általános munkarend szerinti munkaórákat kell figyelembe venni [Mt. 136. § (3) bek.], azaz első lépésben a távolléti díj egy órára járó alapbérrészét kell kiszámolni a munkavállaló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2198