Emelt összegű illetményre jogosultság a köznevelésben


A Púétv. 157. §-ának (11) bekezdése szerint a (10) bekezdést 2023. november 1-jétől kell alkalmazni azzal, hogy a (10) bekezdés szerinti érintettel a kinevezési okmány módosítását vagy a munkaszerződés módosítását 2023. szeptember 15-ig közölni kell azzal, hogy a (10) bekezdésben meghatározott illetmény 2023. július 1-jéig visszamenőleg jár az érintettnek. Ezen bekezdés értelmezésével kapcsolatban kérdezzük:
1. Jár-e a Púétv. szerinti illetménykülönbözet azon érintettnek,
a) akinek közalkalmazotti jogviszonya (bármely okból) a július 1-től szeptember 14-ig terjedő időszakban szűnik meg?
b) Akinek közalkalmazotti jogviszonya (bármely okból) a szeptember 15-től október 31-ig terjedő időszakban szűnik meg?
2. Ha esetleg jár illetménykülönbözet az előző kérdés szerinti érintetteknek, akkor mely időpontban/időpontig kell azt kifizetni?


Megjelent a Munkaügyi Levelekben 2023. október 17-én (251. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4808

[…] esélyteremtési illetményrészre vonatkozó szabályokat 2023. november 1-jétől kell alkalmazni. Vagyis ebből levezethető, hogy az október 31-ig terjedő időszakban e szabályok nem alkalmazhatók. Így akinek legkésőbb 2023. október 31-én vagy az előtt szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya a munkáltatónál, esetében ezek az illetményszabályok előzetesen nem alkalmazhatók.Ha 2023. július 15. (a Púétv. hatálybalépése) és október 31. között létesül új közalkalmazotti vagy munkaviszony, az új munkáltató a jogviszony kezdetének időpontjától kezdődően köteles az emelt összegű illetményt, illetve az esélyteremtési illetményrészt kifizetni, tehát nem köteles helytállni a korábbi munkáltatónál eltöltött […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.