Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Harmadik országbeli egyetemi hallgató foglalkoztatása gyakornoki programban

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. november 2. (Munkaügyi Levelek (volt Munkaadói Levelek) 43. szám, 829. kérdés)

Kérdés: Pénzügyi tanácsadással foglalkozó cégünk külföldi egyetemi hallgatót alkalmazna gyakornoki program keretében, kell-e munkavállalási engedélyt kérni a külföldi foglalkoztatásához? Szükséges-e a külföldi gyakornok részére kötelezően munkabért fizetni, mennyi a minimálbér esetükben?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]Magyarországon nemzetközi diákszervezet által szervezett szakmai gyakorlat keretében foglalkoztatják. A második esetben [2. § (1) bekezdés 18. pont] a harmadik országbeli hallgató egyes nevesített felsőoktatási programok - így a Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci és Grundtvig program - keretében Magyarországon történő szakmai gyakorlaton való foglalkoztatása engedélymentes. Ha azonban a külföldi egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló a nemzetközi diákszervezet által szervezett szakmai gyakorlaton vesz részt, vagy nem a nevesített felsőoktatási programok keretében folytatja szakmai gyakorlatát Magyarországon, akkor a munkavállalása engedélyköteles. A harmadik esetben [2. § (1) bekezdés 12. pont] a Magyar Köztársaság területén működő felsőoktatási intézménnyel nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban álló harmadik országbeli személynek a jogviszony fennállása alatt történő munkavégzése engedélymentes. A 355/2009. Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja szerint a munkáltató köteles a munkavállalás helye szerinti illetékes munkaügyi központnak bejelenteni annak a harmadik országbeli állampolgárnak a foglalkoztatását, akinek ehhez a Magyar Köztársaság területén nincs szükség engedélyre. A bejelentés személyazonosításra alkalmatlan módon tartalmazza a foglalkoztatottak számát, életkorát, iskolai végzettségét, állampolgárságát, munkakörének FEOR-számát, a foglalkoztatási jogviszony formáját, hozzátartozó esetében a hozzátartozói jogállás megjelölését, a foglalkoztató statisztikai törzsszámát, továbbá arra vonatkozó adatot, hogy a foglalkoztatási jogviszony létrejött-e vagy megszűnt. A foglalkoztatás kezdő időpontját legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján kell bejelenteni. A munkaügyi központ igazolja a bejelentés teljesítését, és a bejelentett adatokról nyilvántartást vezet. Ugyanakkor a bejelentési kötelezettség teljesítése, illetőleg annak igazolása nem feltétele a foglalkoztatásra irányuló[…]

Figyelmébe ajánljuk

A sajtóból értesültünk róla, hogy a magas képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára egységesen EU-kékkártyát állítanak ki, akik e kártya birtokában jogosultak a tagállamokon belüli tartózkodásra és munkavállalásra. Magyarországon ez milyen...

Tovább a teljes cikkhez

Alkalmazhatunk-e olyan thaiföldi állampolgárt, akinek a tartózkodási engedélyét tanulmányi célra adták ki?

Tovább a teljes cikkhez

Jövőre szerb állampolgárt vennénk fel a strandon üzemelő fagyizónkba eladónak. Tekintettel az elvégzendő tevékenység idénymunka jellegére, lehetséges-e az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazni, és kell-e ebben az esetben munkavállalási engedély?

Tovább a teljes cikkhez

Mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedéllyel foglalkoztatunk egy ukrán állampolgárságú munkavállalót, akinek a munkavállalási engedélye lejár a jövő hónapban. Szeretnénk továbbra is foglalkoztatni ugyanabban a munkakörben, hogyan tehetjük meg ezt jogszerűen?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére