Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott órában történő elszámolás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Szabadság és betegszabadság elszámolása órákban

Kérdés: Munkavállalóink munkaszerződésük szerint napi 8 órás munkaviszonyban állnak. Kéthavi munkaidőkeretben dolgoznak, órabérben, naponta 11 órát három napon keresztül, majd három nap pihenő következik. Így április hónapban 15 napot és 165 órát dolgoztak. Ilyen egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság idejére 11 órára jutó távolléti díjat kell kifizetni, a szabadságot órában kell nyilvántartani? A betegszabadságot szintén órában kell kiadni, ebben az esetben 1 nap 11 óra a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra? Hétköznapra eső munkaszüneti napra 8 órára jutó távolléti díjat kell fizetni? Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén pedig a 11 órára jutó munkadíjon felül 11 óra alapbérre 100%-os bérpótlékot kell fizetni? A munkaidőkereten felüli 5 óra rendkívüli munkaidőre 100%-os pótlékot kell fizetni az alapbér figyelembevételével?
Részlet a válaszból: […]betegszabadságra ugyanez a szabály vonatkozik, a munkáltató ott is választhat a napban és az órában történő kiadás és elszámolás között [Mt. 126. § (4) bek.]. Ha a munkáltató az órában történő kiadást választja, a 11 órás munkaidő-beosztás esetén 11 órányi szabadságot, illetve betegszabadságot kell elszámolni, 11 órára kell megfizetni a távolléti díjat (betegszabadság esetén annak 70%-át). Ez nem egy napnak felel meg, mivel ilyen esetben a szabadság és a betegszabadság napjainak éves mértékét át kell számítani órára (pl. 15 nap betegszabadság a kérdés szerinti esetben 120 órának felel meg), és az így kapott óraszámot kell csökkenteni az elszámolt órákkal.Amennyiben a hétköznapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő, úgy arra az órabéres munkavállalót a távolléti díja illeti meg [Mt. 146. § (3) bek. d) pont]. A díjazást a kiesett munkaidőre - a kérdés szerinti esetben 8 órára - kell elszámolni. Ha munkaszüneti napon munkavégzés is történik, arra 100%-os mértékű munkaszüneti napi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. június 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3909

2. találat: Szabadságelszámolás pénteki rövidebb munkaidő esetén

Kérdés: Az Mt. 124. §-ára hivatkozva kérdésem a következő: a munkavállalók hétfőtől csütörtökig 07.30-tól 16.00-ig, pénteken 07.30-tól 13.30-ig dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy aki hétfőn akar szabadságra menni, annak 8,5 órát, aki pénteken, annak 6 órát kell kivennie?
Részlet a válaszból: […]kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani. Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni (új Mt. 124. §). Ez valóban azt jelenti, hogy a napi munkaidőt és az adott napra érvényes beosztás szerinti óraszámot kell összevetni, és ez alapján órában elszámolni és nyilvántartani a szabadságot. Így helyes a kérdésben leírt számítás, azaz ha a 8 órás teljes munkaidős munkavállaló a szabadság napján[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1559

3. találat: Szabadságelszámolás órában

Kérdés: Az Mt. 124. §-a alapján a szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén, a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól, és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani. A munkavállalónak 22 nap (22 x 8 óra = 176 óra) szabadság jár. A munka­vállaló vagy 12 órára van beosztva, ami 1,5 nap szabadságnak felel meg, vagy 6 órára, ami pedig 0,75 nap szabadság. Változó munkaidő-beosztás esetén előfordulhat, hogy az év során 12 nap 12 órás (144 óra) és 5 nap 6 órás (30 óra) beosztás szerinti munkanap megy el szabadságra, vagyis 174 órányi szabadságot kap a munkavállaló. Mi a teendő a maradék 2 óra tárgyévi szabadsággal?
Részlet a válaszból: […]órában elszámolni és nyilvántartani a szabadságot. Így helyes a kérdésben leírt számítás, azaz ha a 8 órás teljes munkaidős munkavállaló a szabadság napján 12 órára volt beosztva, ez nem egy nappal, hanem az órákban történő elszámolás alapján 12 órával csökkenti majd az éves szabadsága mértékét. Hasonlóan, ha a távollét idejére 6 órára volt beosztva, ezt 6 óra szabadságként kell elszámolni.Ha az órában való elszámolás miatt 2013 végére a munkavállalónak még ki nem adott szabadsága marad, akkor ezt is a tárgyévben kell kiadni (új Mt. 123. §). Ez azt jelenti, hogy a szabadság órákban történő elszámolása és nyilvántartása esetén sem maradhat - az új Mt. általános szabályai szerint - kiadatlan szabadság.A szabálynak való megfelelés akkor okozhat problémát, ha a töredékidő olyan kevés, hogy azt egy napra beosztani nem lehet. Továbbra is szabály ugyanis, hogy a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje - a részmunkaidőt kivéve - négy óránál rövidebb nem lehet [új Mt. 99. § (1) bek.]. Ezeket a helyzeteket elsősorban megelőzni lehet, azaz úgy alakítani a szabadság kiadását, hogy négy óránál rövidebb töredékidő ne maradjon az év végére. Megoldás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1554