Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott készpénzben történő kifizetés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bérfizetés - átutalással vagy készpénzben

Kérdés: Cégünknél hosszú évek óta az a gyakorlat, hogy a munkavállalók bérét átutalással fizetjük. Ennek érdekében az új belépőktől számlaszámot kérünk. Most, tekintettel arra, hogy a bankok a készpénzfelvétel költségeit jelentősen megemelték, több munkavállalónk jelezte (és a szakszervezet is támogatja őket ebben), hogy kérik a munkabérük számlára való átutalás helyett készpénzben történő kifizetését. Álláspontjuk szerint ugyanis a munkáltató egyoldalúan nem kötelezheti a munkavállalókat arra, hogy bérüket átutalással fizesse. Kötelesek vagyunk eleget tenni a kérésüknek?
Részlet a válaszból: […]szerint ugyanis, egyoldalú jognyilatkozatból csak a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott esetben származhatnak jogok vagy kötelezettségek. Maga az Mt. 158. §-a pedig nem tartalmaz olyan szabályt, amely a munkáltatót feljogosítaná arra, hogy a munkabér kifizetésének módját egyoldalúan meghatározza. Ugyanez fordítva is igaz: a törvény a munkavállalónak sem biztosít erre lehetőséget, a munkavállaló kéréséhez tehát a munkáltató nincs kötve. Mindebből az következik, hogy átutalással csak akkor lehet fizetni a munkabért, ha ezt munkaviszonyra vonatkozó szabály (pl. kollektív szerződés) írja elő, vagy a felek erről megállapodtak.Ha a munkáltatónál kollektív szerződés írja elő az átutalással való bérfizetést, akkor ez a munkaviszony létesítésétől kezdve minden munkavállalóra kötelező, külön beleegyezése nélkül is. Ilyen esetben a munkavállaló ugyan kérheti, hogy esetében inkább készpénzes kifizetést alkalmazzon a munkáltató, de a kérés teljesítésére a munkáltató nem köteles. A kollektív szerződés rendelkezésétől a munkavállaló javára ugyanis csak megállapodással lehet eltérni [Mt. 43. § (1) bek.]. Amennyiben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1799