Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott osztályfőnöki pótlék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Osztályfőnöki pótlék mértéke

Kérdés: Az osztályfőnöki pótlék összege fix havonta, vagy a ledolgozott napok számától, szabadságtól, táppénztől, fizetett ünnepektől függ-e? Én már több mint 30 éve vagyok a pályán, de az önkormányzat idejében minden hónapban ez az összeg fix volt, mindentől függetlenül, még a nyári hónapokban is. Felvetésünkre a tankerülettől azt a választ kaptuk, hogy a pótlék összegét minden hónapban a fent említett tényezők befolyásolják, így ennek a pótléknak az összege havonta változó.
Részlet a válaszból: […]adott hónapban csak munkanapok és pihenőnapok vannak, és nincs távolléti díjjal fizetendő időszak. Ha viszont van - ilyennek minősülnek például a szabadság igénybevételének ideje vagy a munkaszüneti napok -, akkor ezekre a napokra a munkavállalót távolléti díj illeti meg. A távolléti díj célja, hogy a munkavállalót munkavégzés hiányában is olyan díjazás illesse meg, mintha aznap dolgozott volna.Ezért a távolléti díj kiszámításakor a távolléti díj alapbér (illetmény) részének összege az egy napra eső alapbérrel (illetménnyel) egyezik meg (időbér esetén). A pótlékoknak a távolléti díjba történő beszámítására az Mt., a Kjt. és az Nkt. sajátos szabályokat tartalmaz. Az Nkt. 65. §-ának (8a) bekezdése kimondja, hogy a pedagógus-előmenetel hatálya alá tartozó foglalkoztatottak tekintetében a távolléti díj megállapításakor az Nkt. szerinti illetménypótlékot (tehát többek között az osztályfőnöki pótlékot) is figyelembe kell venni. A távolléti díj megállapításakor az illetménypótlékok közül azokat, amelyek a foglalkoztatottat a munkavégzés esetén folyamatosan megilletik, az Mt. 149. §-ának megfelelően az alapbérre vonatkozó szabályok szerint kell figyelembe venni. Tekintettel arra, hogy az osztályfőnöki feladat folyamatosan látandó el, az osztályfőnöki pótlék ebbe a körbe sorolandó (ellentétben pl. az esetleges éjszakai munkavégzésért fizetendő pótlékkal).Az Mt. 149. §-a kimondja, hogy havibér esetén a távolléti díj alapbérrészének meghatározásakor a 136. § (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni; a 136. § (3) bekezdése alapján a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3496