Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott építkezés magánerőből tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkáltatói kölcsön lakás- korszerűsítéshez

Kérdés: Munkahelyemen lehetőség van kamatmentes lakáscélú hitel felvételére. Ha férjemnek már van egy lakása, a közös lakásunk (Budapesten, 2,5 szoba, 26,5 M Ft, tulajdonjoga fele-fele arányban oszlik meg közöttünk, és nekem ez az első lakásom) korszerűsítéséhez igénybe vehetem-e a kamatmentes lakáscélú munkahelyi hitelt? A "méltányolható lakásméretet" akkor is figyelembe veszik, ha csak korszerűsítünk? Ha nem vehetem fel kamatmentesen a hitelt - egymillió forint kellene -, igénybe vehető-e úgy, hogy kamatot fizetek utána? Esetleg igénybe vehetem-e ezt a kamatmentes lakáscélú munkáltatói hitelt a férjem lakásának korszerűsítésére is? Jelenleg ott élünk. Ha kamatmentesen kapnám, akkor bizonylatokkal kell alátámasztanom a felhasználást. Ha nem kamatmentes, akkor is kellenek-e a számlák? Jól értelmezem-e, hogy nincs meghatározva, mennyi idő alatt kell törlesztenem, hanem a munkáltatómmal kell megegyezni?
Részlet a válaszból: […]költöző családtagok számától függően a következő: - ‑egy-két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba, - ‑három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba, - ‑négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig, felső határa pedig egy lakószobával nő. Két fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni [Lakásr. 3. § (2) bekezdés]. A fentiek szerint is csak akkor méltányolható a lakásigény, ha a lakás telekárat nem tartalmazó építési költsége (vételi ára) az ugyanolyan szobaszámú lakások építési átlagköltségét nem haladja meg [Lakásr. 3. § (4) bekezdés]. A 2,5 szobás, budapesti lakásra vonatkozóan ez az összeg 17 500 000 Ft [Lakásr. Melléklet]. A kamatkedvezményből származó jövedelem általános szabály szerint adóköteles [Szja-tv. 72. § (1)-(3) bekezdés]. Kivételt képez viszont a lakáscélú hitel, ha azt a munkáltató munkavállalójának hitelintézet útján, annak igazolása alapján olyan lakása építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, vagy bármely, az említett célra hitelintézettől, vagy bármely, az említett célra korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtotta, amely lakás nem haladja meg a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét. Lakás-korszerűsítésen a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. november 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 164

2. találat: Fizetés nélküli szabadság - magánerőből építkező részére

Kérdés: Új lakás építéséhez vissza nem térítendő lakásépítési kedvezményt igényeltünk feleségemmel. Néhány hónapra fizetés nélküli szabadságot akarok kivenni, hogy megkezdhessük az építkezést. Szeretném megtudni, hogy köteles-e elengedni a munkáltatóm 3-3 hónapra, és ennek milyen feltételei vannak.
Részlet a válaszból: […]építési engedély), vagy az engedély a felesége részére biztosítja az építkezés megkezdését. A törvény kötelező jellegű szabályt fogalmaz meg az engedélyezés körében, tehát a munkáltatónak helyt kell adnia az említett, jogszerű kérelemnek. A munkavállalónak legalább egy hónappal a szabadság tervezett kezdete előtt kérnie kell a szabadság kiadását. Tekintettel arra, hogy részletekben kívánja igénybe venni a szabadságot, a kiadás ütemezéséről előzetesen meg kell állapodnia munkáltatóval, szükséges beszereznie a hozzájárulását, mivel a munkáltató csak az egyhuzamban történő szabadságkiadásra köteles. A magánerőből történő lakásépítés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 135