Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott jóhiszeműség és tisztességesség elve tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkahely megközelítése

Kérdés: Egy vidéki város ipartelepén dolgozom. A munkáltatóm úgy változtatta meg a műszakbeosztásomat, hogy akkor kellene felvennem a munkát, amikor még nem járnak a tömegközlekedési eszközök. Köteles vagyok-e erre? A munkáltatóm azt mondja, vegyek autót vagy motort, hogy be tudjak járni, de szerintem neki kellene inkább buszt biztosítania a munkavállalók részére.
Részlet a válaszból: […]alapelvi jellegű, az általános magatartási követelményekre irányadó szabály alapján ezt nem is teheti meg. Az Mt. 6. §-ának (2)-(3) bekezdése szerint ugyanis a jogok gyakorlása során a munkáltatónak is a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, együtt kell működnie a munkavállalóval, és nem tanúsíthat olyan magatartást, amely a munkavállaló jogát, jogos érdekét sérti. A munkáltató továbbá a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a munkavállaló munkaviszonyból származó kötelezettségei (pl. a munkavégzési kötelezettség) teljesítési módjának egyoldalú meghatározásával a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. Az autóvásárlás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2716

2. találat: Méltányos mérlegelés - munkáltatói kötelezettség a munkavállalóval szemben

Kérdés: Mit jelent az a kitétel a törvényben, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni?
Részlet a válaszból: […]általános magatartási követelmény a jóhiszeműség és tisztesség elve mellé egy harmadik szempontot is felsorakoztat a joggyakorlás módjára vonatkozóan. A munkáltatónak azt kell mérlegelnie, hogy az általa egyoldalúan meghozható intézkedések milyen hatást gyakorolhatnak a munkavállaló érdekeire. A cél tehát, hogy a munkáltató döntései, intézkedései lehetőleg ne okozzanak sérelmet a munkavállalónak, ha erre mégis sor kerül, az ne legyen aránytalan: vagyis a munkavállalónak ne okozzon aránytalanul nagyobb kárt, költséget, sérelmet a munkáltató intézkedése, mint annak elmaradása a munkáltatónak. A munkavállaló érdekei nem csak a munkaviszonnyal lehetnek kapcsolatosak (pl. a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló külföldi kiküldetésben való részvétele lehet, hogy családi körülményei miatt kifejezett hátrányt eredményezhet). Természetesen a munkáltató méltányos joggyakorlása munkavállalói oldalon is együttműködést feltételez, elsősorban azt, hogy az intézkedéssel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1334