Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szervizdíj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szervizdíj az alapbér részeként

Kérdés: Az étteremben, ahol dolgozom, a vendégek részére szervizdíj kerül felszámításra, amelyet az esetleges borravalóval együtt a munkáltató feloszt a műszak között. Az így felosztott összeget a zárás során levonja a havi nettó alapbéremből (ha többet kapok a béremnél, akkor azt persze megtarthatom). Jogosan teszi ezt a munkáltató?
Részlet a válaszból: […]adni. Az elszámolásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló a kiszámítás helyességét, valamint a munkabérb ő l való levonások jogcímét és összegét ellen ő rizni tudja [Mt. 155. § (1) - (3) bek.].A felszolgálási díj (szervizdíj) felosztása jogszabály alapján egyébként is kötelez ő ; azt havonta kell a vendéglátásban közvetlenül - az üzletben - közrem ű köd ő knek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének - külön jogszabályokban meghatározott - adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával. A felszolgálási díj közrem ű köd ő k közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltet ő nek - ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet m ű ködik - az érdekképviseleti szervezettel kell írásban megállapodnia. Ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet nem m ű ködik, a felszolgálási díj felosztásának arányáról az üzemeltet ő nek a közrem ű köd ő kkel kell írásban megállapodnia [71/2005. GKM rendelet 1. § (4) - (5) bek.].A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. július 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3002
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,