Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott hálapénz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Borravaló és hálapénz

Kérdés: Hét éve nyitottam egy vidéki nagyvárosban fodrászszalont, három alkalmazottal dolgozom. Úgy hallottam, hogy az új Munka Törvénykönyve a borravalóval kapcsolatosan is tartalmaz valamilyen szabályt, talán meg is tiltja azt? Jók az értesüléseim?
Részlet a válaszból: […]egyfelől, a munkavállaló - azaz a fodrász - harmadik személytől - azaz a vendégtől - csak a munkáltató előzetes hozzájárulása alapján fogadhat el díjazást azért a tevékenységért, amit egyébként a munkaviszonya alapján, munkaköri kötelezettségként, munkabérrel ellentételezve lát el. Vélhetően a fodrászat munkáltatóként nem tartozik kollektív szerződés hatálya alá, de a teljesség kedvéért megjegyezzük: e szabálytól a kollektív szerződés a munkavállaló javára és hátrányára is eltérhet, megengedheti a borravaló elfogadását, kifejezetten megtilthatja azt, illetve fegyelmi szankciókat (hátrányos jogkövetkezményeket) is kilátásba helyezhet a tiltás megsértése esetére. Ha a munkáltató a kérdésben nem nyilatkozik, akkor úgy kell tekinteni, hogy a borravaló elfogadása tiltott. Ha viszont a munkáltatónak tudomása van arról, hogy alkalmazottai között gyakorlat a borravaló, hálapénz elfogadása, de ezzel kapcsolatosan hosszabb időn keresztül nem nyilatkozik, "szemet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1324
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,