Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott prémiumelőleg tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Prémiumelőleg levonása a munkabérből

Kérdés: Fix fizetésért dolgozom, amelyet értékesítési prémium egészít ki. A prémiumot 6 havonta kapjuk úgy, hogy minden időszakban lehet előleget igényelni. Én legutóbb 60 000 Ft prémiumelőleget kértem. A mostani zárásnál viszont a munkáltatóm szerint - mivel nem teljesültek az előírt mutatók - vissza kell fizetnem 36 000 Ft-ot. Jeleztem a vezetőmnek, hogy valami hiba lehet, mert míg a többi osztályon dolgozó, velem azonos tevékenységet végző asszisztensek 100 000 Ft körüli kifizetést kaptak, addig tőlem levonni akarnak, nem is keveset. A munkámat mindig pontosan elvégeztem, hibáról nem tudok, amivel befolyásoltam volna a tervek nem teljesülését. Kérem jogi segítségüket!
Részlet a válaszból: […]napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni (Mt. 164. §). Ez a visszakövetelés csak akkor jogos, ha a prémiumösszeg megállapítása, illetve a teljesítmény értékelése a munkáltató vonatkozó szabályzataiban foglaltaknak megfelelően történt. Erre törvényi szabály nincs, tehát a munkáltató szabadon határozhatja meg a premizálás feltételeit. Ezért nem is lehet egyértelműen állást foglalni a konkrét ügyben. A helyzet jogi megítélése attól függ, hogy a munkáltató betartotta-e a saját prémiumszabályzatában, utasításában foglaltakat.A kérdező azt is sérelmezi, hogy azonos munkakörben dolgozók között nagy különbségek voltak a kifizetésekben. Hangsúlyozni kell, hogy az Mt. szerint az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét minden, a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni (szociális) juttatás esetén érvényre kell juttatni (Mt. 12. §). Tehát e rendelkezést alkalmazni kell a prémium és a prémiumelőleg esetén[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. január 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1879

2. találat: Prémiumelőleg keresőképtelenség esetén

Kérdés: Munkatársaink a márciusi fizetésükkel együtt prémiumelőleget is kaptak. Ennek azonban feltétele, hogy munkaviszonyuk az utolsó 8 hónapban fennálljon. Erről az érdekeltségi szabályzatunk rendelkezik. Egyik kollégánk az elmúlt 4 hónapban, 2012. október vége óta keresőképtelenség miatt nem dolgozott. Az említett szabályra hivatkozva nem utaltunk neki prémiumelőleget. Jogosan jártunk el?
Részlet a válaszból: […]követelményét, vagy a méltányos mérlegelés elvét [Mt. 12. §, 6. § (2) és (3) bek.]. A konkrét esetben - a kérdés alapján - a prémiumelőleget a munkáltató csak egyetlen jogosultsági feltételhez kötötte, nevezetesen, hogy a munkaviszony a kifizetéskor legalább 8 hónapja fennálljon. A kérdésben szereplő, hosszan keresőképtelen munkavállaló esetében ez a feltétel teljesül, hiszen munkaviszonya a keresőképtelenség alatt is fennáll, bár munkavégzési kötelezettség nem terheli [Mt. 55. § (1) bekezdés a) pont].Az előre meghatározott prémiumfeltételeket a munkáltató a munkavállaló terhére csak akkor módosíthatja, ha a körülményeiben a feltételek közlését követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné, vagy aránytalan[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1647