Keresés eredménye

3 találat a megadott kollektív szerződés megszűnése tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Kollektív szerződés megszűnése a munkáltató személyében történő változáskor
Kérdés: A munkáltató, ahol dolgozom, beolvad egy másik munkáltatóba, és így jogutódlás következik be. A jogutódnál és a jogelődnél is van kollektív szerződés, amit egy-egy szakszervezettel kötöttek. Előfordulhat az, hogy a létszám növekedése miatt a szakszervezetek elveszítik a reprezentativitásukat, és így ezek a kollektív szerződések megszűnnek?
Részlet a válaszból: […]kell alapul venni [Mt. 276. § (6) bek.]. Amennyiben a munkáltató személyében bekövetkező változás (jogutódlás) miatt a jogutód munkáltatónál megnő a munkavállalók létszáma, ugyanakkor egyik szakszervezet sem rendelkezik a munkavállalók 10%-ával tagként, mindkét kollektív szerződés megszűnik - a jogutódlás időpontjában viszont ez nem valószínű, mivel a munkáltatói statisztikai létszámot a megelőző fél évre kell számítani, de akár egy nappal utána is, a statisztikai létszám változásával már előfordulhat.A jogutódlás során a jogutód munkáltató nem köteles alkalmazni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3085
2. találat: Szakszervezeti tagok átlépése - kollektív szerződés megszűnése
Kérdés: Az egyik szakszervezetben a tagság nagyon elégedetlen, és gyakorlatilag a teljes alapszervezetük egy másik, nemrég alakult szakszervezetbe kíván átlépni. A régebbi szakszervezettel kötöttünk kollektív szerződést, de ha az alapszervezet tagsága onnan átlép az új szakszervezetbe, akkor nem lesz meg a 10%-os létszámarányuk - az új szakszervezetnek viszont már igen. Sem mi, sem a munkavállalók nem szeretnénk, hogy ez a változás érintse a kollektív szerződést. Mit lehet tenni, hogy változatlan formában fennmaradjon?
Részlet a válaszból: […]bek.]. A kollektív szerződés hatályát veszti, ha a kollektív szerződést kötő szakszervezet az Mt. 276. §-ának (2)-(3) bekezdése alapján nem jogosult kollektív szerződés kötésére [Mt. 281. § (4) bek.]. E szakasz alapján közvetett módon levezethető, hogy ha a szakszervezeti taglétszám egy adott napon nem éri el az adott napon érvényes, megelőző fél évre számított átlagos statisztikai létszám 10%-át, akkor ettől a naptól számított 6. hónap végével a kollektív szerződés megszűnik.A kérdés szerinti esetben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1701
3. találat: Kollektív szerződés megszűnése
Kérdés: A cégünknél működő szakszervezettel szeretnénk kollektív szerződést kötni. A taglétszámuk alapján reprezentatívak, bár nem sokkal vannak 10% felett. Mi történik akkor, ha a taglétszám 10% alá kerül? Megszűnik a kollektív szerződés? Ha igen, mikor?
Részlet a válaszból: […]munkavállalóknak a szerződéskötést megelőző fél évre számított átlagos statisztikai létszámát kell alapul venni [Mt. 276. § (6) bekezdés].A kollektív szerződés hatályát veszti, ha a kollektív szerződést kötő szakszervezet az Mt. 276. § (2)-(3) bekezdés alapján nem jogosult kollektív szerződés kötésére [Mt. 281. § (4) bekezdés]. E szakasz alapján közvetett módon levezethető,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1630