Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott jogellenes foglalkoztatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Bejelentési kötelezettség utólagos teljesítése

Kérdés: Egy kft. négy és fél éven át bejelentés és írásba foglalt munkaszerződés nélkül, feketén foglalkoztatta nyugdíjas cégvezetőjét, aki nyugdíjazásáig teljes munkaidőben látta el feladatait. A munkaügyi ellenőrzés során a munkaügyi hatóság megállapította a feketefoglalkoztatást, és jogerős határozatban kötelezte a munkáltatót, hogy tegyen eleget az Art.-ben előírt bejelentési kötelezettségének. A cégvezetőt a jogellenes foglalkoztatás miatt törölték a cégnyilvántartásból. A kft. ügyvezetője négy és fél évre visszamenőleg 3910-es FEOR-szám alatt részmunkaidős munkaviszonyban, napi 2 óra munkaidős foglalkoztatásban, nyugdíjasként, legalább középfokú iskolai végzettséget igénylő bérminimumon jelentette be a nyugdíjas volt cégvezetőt, és az évekig elmulasztott járulékfizetési kötelezettségének ez alapján tett eleget. A cégvezető nyugdíjaskénti munkába állása előtt nem kötöttek megállapodást írásban a részmunkaidős foglalkoztatásról, csak a munkaügyi ellenőrzést követően, a cégvezetői tisztség megszűnése után került sor visszamenőlegesen a munkaszerződés megkötésére négy és fél éves határozott időre. Jogszerűen járt-e el a kft., amikor évekre visszamenőleg napi 2 órás részmunkaidőre jelentette be a cégvezetőt a munkaügyi hatóság jogerős, bejelentésre kötelező határozata alapján? Mentesülhet-e az éveken át feketén foglalkoztató cég ezzel a "trükkös" bejelentéssel a közteherviselés háromnegyed részének megfizetésétől? Az Mt. szerint részmunkaidős foglalkoztatás esetén arról a munkakezdés előtt írásban meg kell állapodni. A részmunkaidős foglalkoztatás az általánostól eltérő, kivételes lehetőség, az megállapodáson alapulhat. A nyugdíjas cégvezetővel munkába állása előtt nem állapodtak meg a részmunkaidős foglalkoztatásról. Jól gondolom, hogy ebben az esetben csak teljes napi munkaidőre - napi 8 órára - jelenthette volna be a munkáltató visszamenőlegesen a cégvezetőt, és az elmulasztott járulékokat is a teljes munkaidős foglalkoztatást alapul véve kellett volna megfizetnie?
Részlet a válaszból: […]teljesítenie kellett az Art.-ban foglalt bejelentési kötelezettségét, valamint ebből következően utólagosan be kellett volna fizetnie a foglalkoztatással kapcsolatos közterheket. Mivel a munkáltató a valóságtól eltérően nem teljes munkaidőben jelentette be a munkavállalót, helyette csak napi kétórás részmunkaidős munkaviszonyra, álláspontunk szerint nem tett eleget maradéktalanul a kötelezettségének, nem járt el jogszerűen. Ebből következik, hogy nem mentesülhet ilyen módon az elmulasztott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. április 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3232

2. találat: Pedagógus szakmai gyakorlat - nem számítható be a jogellenes foglalkoztatás tartama

Kérdés: 2001 januárjától dolgozom jelenlegi munkahelyemen, egy vidéki óvodában. Akkoriban dajkaként kerültem az intézménybe. 2005 szeptemberétől óvodapedagógusi munkakört tölthettem be, majd 2006 júniusában meg is szereztem az óvodapedagógusi diplomát, amit 2007 júniusában német nemzetiségi óvodapedagógusi diploma követett. A szakmai gyakorlati időmet hogyan kell számítani a Pedagógus II. fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezéshez? Jelentkezhetek-e soron kívül, vagy csak hat év elteltével?
Részlet a válaszból: […]gyakorlatként figyelembe venni.2005 szeptemberétől 2006 júniusáig Ön jogellenesen látott el óvodapedagógusi munkakört, hiszen ehhez még nem rendelkezett a jogszabály által előírt szakképzettségi feltétellel. A jogsértő foglalkoztatás idejének elismerése tekintetében a 437/2015. Korm. rendelet nem ad egyértelmű eligazítást, a jelenleg érvényesülő gyakorlat szerint az ilyen időtartamokat nem számítják be a szakmai gyakorlat idejébe. Mindebből következően 2006 júniusától, óvodapedagógusi szakképzettsége megszerzésének időpontjától kezdődően lehet számolni a szakmai gyakorlati idejét.Az Nkt. 97. §-ának (20) bekezdése alapján 2013 szeptemberében, mivel ekkor Ön már több mint kétéves szakmai gyakorlattal rendelkezett, a Pedagógus I. fokozatba helyesen sorolták be. A 437/2015. Korm. rendelet 36. §-ának (2) bekezdése szerint, a 2013. szeptember 1-jén Pedagógus I. fokozatba besorolt, és ekkor már több mint nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus minősítési eljárása során, 2013. szeptember 1. és 2018. június 30. között, a 3. § (1) bekezdésében meghatározott, a minősítési eljárásra történő jelentkezéshez szükséges szakmai gyakorlat időtartamára vonatkozó szabályt nem kell alkalmazni. A fenti számítás szerint azonban a kérdező 2013-ban még nem rendelkezett nyolc év szakmai gyakorlattal, ezért e kivételes szabály nem vonatkozik rá.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 2620