Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott felvételi eljárás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Személyiségteszt a munkaviszony létesítése során

Kérdés: Értékesítési területre keresünk munkatársakat, a felvételkor pszichológus által összeállított személyiségtesztet és gyakorlati tesztfeladatokat kívánunk megoldatni a jelentkezőkkel. Van-e ennek jogi akadálya?
Részlet a válaszból: […]bekezdése kimondja, hogy a munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adatlap kitöltése kérhető, illetve vele szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amely személyiségi jogait nem sérti, és a munkaviszony létesítése szempontjából lényeges tájékoztatást nyújthat. A személyiségteszt kapcsán olyan különleges személyes adatokról van szó, amelyekből következtetni lehet a jelentkező agresszivitására, kitartására, elismerés iránti vágyára, érzelmi stabilitására, idegállapotára stb. Az adatvédelmi biztos álláspontja (814/A/2004 ABI) szerint az érintett személy beazonosíthatósága esetén nem lehet a tesztlapokat kötelezően kitöltetni, csak akkor, ha az érintett ahhoz előzőleg önkéntesen hozzájárult, ezt pedig meg kell előznie egy előzetes és részletes tájékoztatásnak. Ez vonatkozik az állásinterjú részeként elvégzendő személyiségtesztre is, amely csak olyan tényezőket vizsgálhat, amelyek az adott betöltendő munkakör szempontjából lényegesek. Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint ugyanis a vizsgálatok során a konkrét munkavállalók esetében csak olyan - a munkaviszony relációjában lényeges - személyiségjegyek vizsgálhatók, amelyekhez megfelelő cél kapcsolható. A kérdőívek elemzését független személyeknek kell elvégezniük,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. augusztus 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1076
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,