Keresés eredménye

A találat a megadott alkalmazottért való kárfelelősség tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Károkozás külföldön
Kérdés: Cégünk egy munkatársát rendszeresen kiküldi külföldi leányvállalataihoz munkavégzés céljából. Az egyik ilyen kiküldetés alatt a munkavállaló a vállalati gépkocsival balesetet okozott, az érintett külföldi személy kártérítési igénnyel lépett fel a cégünkkel szemben. Szeretnénk megtudni, hogy a kiküldetés ideje alatt egy esetleges baleset miatt bekövetkező vagyoni kártérítési felelősség hogyan oszlik meg a munkavállaló és a munkáltató között? A külföldi kiküldetés teljes időtartama a kártérítés szempontjából beleszámít-e a munkaidő fogalmába? Átháríthatjuk-e a kárt a munkavállalóra?
Részlet a válaszból: […](1) bekezdés] ilyen esetekre azt rögzíti, hogy ha az alkalmazott a munkaviszonyával összefüggésben okoz harmadik személynek kárt, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a károsulttal szemben a munkáltató felelős. Ez az ún. alkalmazottért való kárfelelősség. A gépkocsivezetés során okozott baleset akkor állhat a munkaviszonnyal összefüggésben, ha például teherautó-vezetőről van szó, aki a munkáltatója által ellátott tevékenységben vesz részt, ennek keretében végez munkát. A külföldi kiküldetés során, ha például a munkavállaló céges autóval tartott a külföldi leányvállalathoz, vagy az autót a külföldi munkavégzése során használta, ez az összefüggés szintén megállapítható. Míg ha a munkavállaló a hétvégén autót bérelt, hogy kirándulást tegyen a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 768