Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott több közszolgálati jogviszony tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Zongoratanárok foglalkoztatása

Kérdés: Az eddigi tanévekben az volt a gyakorlat, hogy a megyeszékhelyen működő tankerületi központtal, közelebbről az ott működő alapfokú művészeti iskolával közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó zongoratanárokkal a tankerület megbízási szerződést kötött arra, hogy óraadóként kijárjanak a közeli településekre zongoraórát tartani, tekintve hogy ott nem találtak olyan tanárt, aki betöltené az üres zongoratanári álláshelyet. Az idei tanévtől a tankerületi központ szakított ezzel a gyakorlattal, felmondta a megbízási szerződéseket, és arra adott utasítást, hogy külön díjazás nélkül kell ellátni ezeket a feladatokat. Mi ezt rendkívül méltánytalannak érezzük. Mit tehetünk, hogy újra megbízást létesítsenek velünk?
Részlet a válaszból: […]rendelet 17. § (4)-(5) bekezdése szerint, eseti helyettesítés alapján kerülhet sor további óratartás elrendelésére. Ennek további feltételei vannak, nevezetesen akkor rendelhető el az eseti helyettesítés, haa) a munkakör nincs betöltve, a pályázati eljárás idejére,b) a munkakör nincs betöltve, és az álláshelyre kiírt nyilvános pályázat sikertelen volt, feltéve, hogy a munkaközvetítési eljárás sikertelen maradt, és a pedagógusok állandó helyettesítési rendszerében sem áll rendelkezésre megfelelő szakember, vagyc) a betöltött munkakör feladatainak ellátása betegség, baleset vagy egyéb ok miatt váratlanul lehetetlenné vált.Az Nkt. nem tartalmaz kifejezett tiltó szabályt arra nézve, hogy a tankerület és közalkalmazottja egymással további jogviszonyt, nevezetesen óraadásra szóló polgári jogi jogviszonyt (megbízási szerződést) is kössön, és ez alapján akár a közalkalmazotti jogviszony alapján a feladatellátási helynek minősülő iskolában, akár a tankerületi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. november 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3424

2. találat: Azonos felek között létesítendő több köztisztviselői jogviszony tilalma

Kérdés: A vezetői kinevezéssel rendelkező, GYES-en lévő köztisztviselőt kinevezheti-e a munkáltató más, nem vezetői munkakörbe úgy, hogy a vezetői kinevezése sem kerül módosításra? Az új kinevezés határozott idejű lenne, heti 20 órás munkavégzési kötelezettséggel, azzal, hogy a határozott idő lejár a fizetés nélküli szabadság lejárta előtt.
Részlet a válaszból: […]ugyanis, hogy tilos a rendeltetésellenes joggyakorlás. A Kttv. alkalmazásában rendeltetésellenes a jog gyakorlása különösen akkor, ha az mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul, vagy ehhez vezet [Kttv. 10. § (1) bek.]. Abban az esetben, ha ugyanazon felek között több közszolgálati jogviszony jön létre, ez megvalósíthat rendeltetésellenes joggyakorlást. Azonos felek között több jogviszony létesítésével ugyanis lehetővé válna például a munkaidőre vonatkozó szabályok vagy a társadalombiztosítási jogszabályok megkerülése.Mindezekre tekintettel, ha a vezetőt a GYES tartama alatt részmunkaidőben más munkakörben kívánják foglalkoztatni, javasoljuk, hogy a köztisztviselő kinevezése határozott időre kerüljön módosításra,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. december 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1835