Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szabadság visszavonása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: "Visszavont szabadság" tartamára elrendelt munkavégzés elszámolása

Kérdés: Az adott hónapban a munkanapok száma 20, a teljesítendő munkaidő 160 óra. A munkavállaló - aki hétfőtől péntekig 8 és 16.20 között végez munkát - a hónap 3. hetének hétfőjétől a 4. hét péntekéig szabadságon lett volna, de a munkavállalónak a 2. hét pénteken reggel 8 órakor szóltak, hogy súlyos eset következett be, és a szabadságnapokat a munkavállalónak munkával kell eltöltenie. Melyik megoldás a helyes ebben az esetben?
1. Rendes munkaidő: az első két hét (80 óra) és a 3. hét keddtől a 4. hét péntekig (72 óra); beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő: a 3. hét hétfő (8 óra); állásidő: 160-(80+72) = 8 óra?
2. A szabadság teljes időtartama szükségszerűen rendkívüli munkavégzés lesz, és nem érvényesül a 96 órás beosztásmódosítási határidő, ezáltal a rendes munkaidő, a rendkívüli munkaidő és az állásidő is 80-80-80 óra lesz, valamint a munkavállaló 240 óra alapbérre és 80 óra bérpótlékra jogosult? A bérpótlék mértéke mindkét esetben 50% vagy 100% lesz?
Részlet a válaszból: […]teljes kéthetes szabadság vonatkozásában érvényesülnek. Azaz, mivel a munkáltató a teljes szabadságot "visszavonta", nem csak annak első napjain kell fennállnia a "súlyos esetnek". Nincs azonban arról szó, hogy az átütemezett szabadság idejére elrendelt munkaidő szükségszerűen rendkívüli munkaidő lenne.A kérdés szerinti esetre a munkaidő-beosztás közlésére vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni. Azaz, a munkáltató a már közölt beosztást a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét 96 órával megelőzően még módosíthatja, feltéve, hogy a gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merült fel [Mt. 97. § (5) bek.]. Ennek alapján a második hét pénteken reggel 8 órakor közölt módosítással a következő hét kedd reggelre 8 órától beosztható munkaidő úgy, hogy az ne legyen rendkívüli munkaidő (értelemszerűen az eredetileg szabadságnak szánt következő napokra is ugyanígy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3600