Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott nyugdíjas-szövetkezet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Rendkívüli munkavégzés - pótlék nélkül a nyugdíjas-szövetkezet tagjaként

Kérdés: Nyugdíjas-szövetkezet tagja nem jogosult túlmunkapótlékra, ha napi 8 óránál többet dolgoztatják?
Részlet a válaszból: […]megbízásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Erre a munkavégzésre az Mt. szabályai nem hatályosak, egyedül a minimálbérre, illetve garantált bérminimumra vonatkozó rendelkezések irányadók [Szövtv. 29. § (2) bek.]. Ezenkívül csak néhány védelmi jellegű szabály érvényesül; így haa) a feladatteljesítés tartama a napi hat órát meghaladja, napi húsz, ha a napi kilenc órát meghaladja, további napi huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani; valamintb) két egymást követő napon végzi feladatát, a napi munka befejezése és a következő napi munka megkezdése között[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3356

2. találat: Szakszervezeti tagság nyugdíjas-szövetkezet tagjaként

Kérdés: Cégünk nyugdíjas-szövetkezeten keresztül foglalkoztatja több korábbi munkavállalóját. Egyikük szakszervezeti védett tisztségviselő volt, és ez a státusza fennmaradt. "Bizalmiként" továbbra is eljárhat?
Részlet a válaszból: […]valamint az Mt. egyes szabályait kell megfelelően alkalmazni [Sztv. 29. § (2) bek.]; azaz a tag nem áll munkaviszonyban a szövetkezettel.A szakszervezetben belső tisztség anélkül is betölthető, hogy a foglalkoztatónál munkaviszonyban állna a tisztségviselő; e körben kizárólag a szakszervezet alapszabálya, belső működési rendje az irányadó, amit a munkáltató (foglalkoztató) nem vizsgálhat. Munkaviszony hiányában viszont a tisztségviselő munkajogi védettsége megszűnik, és helyette a szakszervezet más tisztségviselőt jelölhet meg védettként [Mt. 273. § (5) bek.]. Amennyiben a szakszervezetnek van még a foglalkoztatónál munkaviszonyban álló tagja, illetve ott képviselettel rendelkezik, a szakszervezetet továbbra is megilletik az Mt. által meghatározott jogok, tehát a tisztségviselő a foglalkoztatóhoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 3284