Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott nem rendszeres jövedelem tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bérkompenzáció elszámolása

Kérdés: Egyház által foglalkoztatott munkavállaló részére 2012-ben a 371/2011. Korm. rendelet szerinti bérkompenzációt állapítottunk meg, melyet a rendelet értelmében a nem rendszeres bérek között számfejtettünk. Az idei évben ismét rendelkezésre áll a bérkompenzáció, mint lehetőség, a 408/2012. Korm. rendelet szerint. Kérdésünk, hogy a 2012. évi nem rendszeres bérként számfejtett bérkompenzáció 2013-ban hogyan funkcionál? Része lesz az alapbérnek, s ezt követően kell megállapítani a 2013. évi bérkompenzáció mértékét, vagy a 2012. évi bérkompenzáció továbbra is nem rendszeres bér marad, s az akkor megállapított összeghez képest a jelen jogszabály szerinti támogatás összegére kell korrigálni a kompenzáció összegét? További kérdésünk, hogy a kompenzáció összegét a munkaidő arányában (pl. 4 órás munkaviszony esetében az összeg felében) kell megállapítani?
Részlet a válaszból: […]kifizetés a statisztikai elszámolásokban a szociális költségek között kerül figyelembevételre.Mint látható, a bérkompenzáció nem a munkabér része, hanem egyéb, munkavégzéshez kapcsolódó, szociális célú juttatás. Ezt mutatja az is, hogy a munka­szerződésben ilyen jogcímen nem szerepel a munkáltató által a munkavállalónak kifizetendő tétel, ez az összeg nem a munkavégzés ellenértéke, hanem az állami központi költségvetésből származó támogatás. Más kérdés, hogy a bérkompenzációra való jogosultságot - munkavállalók esetén - a tárgyhó első napján érvényes alapbér és rendszeres bérpótlékok összege alapján kell megállapítani. Így a bérkompenzációra való jogosultság a feltételek megváltozásával havonta megszűnhet, illetve keletkezhet, ami szintén azt támasztja alá, hogy nem a munka ellenértékéről, azaz munkabérről van szó. A fentiek alapján a 2012-ben számfejtett bérkompenzáció nem része a tavalyi munkabérnek, és azt ezért nem kell figyelembe venni a 2013-as bérkompenzációra való jogosultságnál.A rendelet mellékletében szerepel, hogy milyen bérösszeg esetén mennyi havi kompenzáció jár (az egyéb feltételeknek, így például családi kedvezményre való jogosultság, eltartottak száma való megfelelés esetén).[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1655
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,