Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott kötelezően a munkahelyen töltendő idő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kötelezően a munkahelyen töltendő idő értelmezése

Kérdés: Egy kórház patológiáján dolgozom szak­asszisztensként, fertőző szöveteket, testnedveket dolgozunk fel, egészségre ártalmas vegyszerekkel (formalinnal). A munkahelyemen kötelezően letöltött hat órán felül le kell-e dolgoznom még két órát az intézet egy másik munkahelyén (osztályán)?
Részlet a válaszból: […]töltenie annak a közalkalmazottnak, aki teljes munkaidejében testnedvek, szövetek vételét és vizsgálatát végzi. A közalkalmazottak teljes munkaidejének mértéke napi nyolc, heti negyven óra [Mt. 117/B. § (1) bekezdés]. Az Mt. 117/B. § (2) bekezdése szerint munkaviszonyra vonatkozó szabály (tehát törvény, egyéb jogszabály, illetve kollektív szerződés) vagy a felek megállapodása az (1) bekezdésben foglaltnál rövidebb teljes munkaidőt is előírhat. Azonban a Kjt. 59. § (1) bekezdése kizárja az Mt. 117/B. § (2) bekezdésének az alkalmazását. Vagyis rövidebb teljes munkaidő nem állapítható meg közalkalmazottak számára. Tehát ha a felek nem állapodtak meg részmunkaidős foglalkoztatásban, akkor a kérdést feltevő egészségügyi dolgozó munkaidejének mértéke napi nyolc, heti negyven óra. Mindebből következően - feltételezve, hogy az érintett közalkalmazott heti öt nap, tehát napi nyolc óra munkaidő-beosztásban végez munkát - a hat órán felüli két óra munkavégzést szintén munkával kell töltenie. Azt, hogy ebben az időben milyen tevékenységeket kell ellátnia, meghatározhatja például munkáltatói utasítás, belső szabályzat, vagy rendezhető például a közalkalmazott munkaköri leírásában is. Figyelemmel arra, hogy a "munkáltató rendelkezése szerint" kell "legalább" hat órát a munkahelyén töltenie a közalkalmazottnak, megítélésünk szerint a további két óra munkavégzést is előírhatja a munkáltató a munkahelyen.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 661