Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott EU-kékkártya tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: EU-kékkártya alapján ki foglalkoztatható Magyarországon?

Kérdés: A sajtóból értesültünk róla, hogy a magas képzettséggel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára egységesen EU-kékkártyát állítanak ki, akik e kártya birtokában jogosultak a tagállamokon belüli tartózkodásra és munkavállalásra. Magyarországon ez milyen személyi körre vonatkozik? Mik a kártya kiváltásának előnyei?
Részlet a válaszból: […]szakmai tapasztalat, amely az harmadik országbeli személy által elvégzendő munka elvégzése terén releváns. Szakmai tapasztalat az irányelv alkalmazásában az érintett szakma tényleges és jogszerű gyakorlását jelenti. A felsőfokú képesítések az irányelv alkalmazásában azzal a feltétellel vehetők figyelembe, hogy a megszerzésükhöz szükséges tanulmányi idő legalább három év. Az EU-kékkártya előnye, hogy együtt tartalmazza a munkavállalási és tartózkodási engedélyt. További előnye még, hogy az EU-kékkártya birtokosának az első két év jogszerű tartózkodást követően a tagállamok az állampolgárokkal egyenlő bánásmódot biztosíthatnak az érintett személyeknek a magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás tekintetében. Az irányelv 18. cikke alapján az EU-kékkártya birtokosa és családtagjai a kártyát kiállító ún. első tagállamtól eltérő tagállamba költözhetnek, miután az első tagállamban jogszerűen tartózkodott 18 hónapig az EU-kékkártya birtokosa. Az irányelv 15. cikke alapján az EU-kékkártya birtokosának családtagjai családegyesítésére kedvezőbb szabályok vonatkoznak a családegyesítési jogról szóló 2003/86/EK tanácsi irányelvben foglalt szabályokhoz képest. Így a családegyesítés nem tehető például[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 809