Műszakpótlék egyszerűsített foglalkoztatásban
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Munkaügyi Levelek 83. számában (2013. április 9.), 1601. kérdésszám alatt

Kérdés: Vállalkozásunk rendszeresen foglalkoztat alkalmi munkavállalókat egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül (munkabérük órabérben van meghatározva). Részükre kell-e műszakpótlékot fizetni, amennyiben éjszakára vannak beosztva, vagy esetleg a Munka Törvénykönyvének ezen szakasza rájuk nem vonatkozik?
Részlet a válaszból: […]munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként - a betöltött munkakörhöz szükséges végzettségtől függően - legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.Műszakpótlékot tehát - ha annak feltételei fennállnak - alkalmi munkavállaló esetén is fizetni kell. Ugyanakkor van egyszerűsítési lehetőség, mégpedig ha az Mt. 145. §-ának (1) bekezdését alkalmazzák a felek. E szerint a munkáltató és a munkavállaló megegyezésük esetén úgy is megállapíthatják az alapbért, hogy[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére