Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szívességi munka tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Rokon a szüreten - idénymunka vagy szívességi munka?

Kérdés: Mezőgazdasági termelő vagyok, a mezőgazdasági idénymunkák keretében (pl. szüret) főállásban más munkáltatónál foglalkoztatott családtagjaim (nagykorú gyermekem, feleségem) segítségét igénybe vehetem-e? Családtagom ez időre a munkáltatójánál szabadságon lenne, vagy hétvégén látná el ezt a feladatot. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatni, hogy ez esetben a családtagra vonatkozik-e az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya, ha igen, hogyan kell a termelőnek szabályszerűen eljárni? Be kell-e jelenteni a családtagot foglalkoztatottként, különösen úgy, hogy a családtag ezért a feladatért bérre és egyéb szolgáltatásokra nem tart igényt?
Részlet a válaszból: […]közreműködik a mezőgazdasági idénymunka keretében felmerülő feladatok ellátásában, szívességi munkavégzés valósul meg. Ennek alapvető jellemzője, hogy az ellenérték nélkül, segítségképpen zajlik, és családi köteléken, rokoni kapcsolaton alapul, ellentétben a munkaviszonnyal, amely ellenérték fejében végzett munka. Ha tehát a családtag szívességből, ellenérték nélkül végez munkát, őt bejelenteni sem szükséges, s a jogviszony sem az Mt., sem az Efo.tv. hatálya alá nem tartozik. Mindezek alapján megállapítható, hogy szívességi munkavégzés keretében jogszerűen részt lehet venni a mezőgazdasági idénymunka körébe tartozó feladatok ellátásában. Ha azonban a munkavégzés rendszeresen történik, amely már túlmutat a szívességi munka keretein (pl. annak alkalmi jellege nem állapítható meg, illetve az ellenérték fejében történik), a közeli hozzátartozók - jelen esetben nagykorú gyermek és házastárs - foglalkoztatása az Efo.tv. alapján jogszerűen történhet mezőgazdasági idénymunka keretében. Emellett lehetséges a közeli hozzátartozók segítő családtagként történő munkavégzése is, a Tbj. 4. § g) pontja[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 814