Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott segítő családtag tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Családtag mezőgazdasági idénymunkára történő foglalkoztatása

Kérdés: Mezőgazdasági idénymunkánál az egyenes ági rokont mint egyszerűsített foglalkoztatottat be kell-e jelenteni, kell-e utána társadalombiztosítási járulékokat fizetni?
Részlet a válaszból: […]valósul meg a munkaviszony legfontosabb ismérve: a munkaerő áruba bocsátása. Ez a fajta munkavégzés nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, tehát a segítő családtag után járulékokat sem kell fizetni. A Tbj-tv. 4. § g) pontja alapján segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, az egyéni cég és a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság tagjának közeli hozzátartozója, aki a vállalkozásban személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszony keretében - munkát végez, kivéve a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő olyan személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ez esetben, mivel nem munkaviszonyról van szó, az Efo-tv. nem alkalmazható, így annak szabályai szerint bejelenteni sem lehet a hozzátartozót. Ugyanakkor, ha a munkavégzés túlmutat a szívességi munka keretein, illetve az ellenérték fejében történik, úgy - a fentiekkel ellentétben - a közeli hozzátartozók foglalkoztatása tekintetében az Efo-tv. általános szabályai lesznek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 1014