Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott sikkasztás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Követeléskielégítés vagy sikkasztás?

Kérdés: Kft.-nk végelszámolás alatt áll. Egyik munkatársunkat (az építésvezetőt) az ügyvezető megbízta, hogy szedje be a kft. kintlevőségeit, és a befolyt pénzösszegből a kft. tartozásait fizesse ki. Az építésvezető ennek részben eleget is tett, a beszedett pénz egy részét viszont magánál tartotta, amit azzal indokolt, hogy ez a neki jogosan járó, ki nem fizetett munkabér, végkielégítés és egyéb járandóságai kiegyenlítésére szolgál, ami a kft. vele szemben fennálló tartozása. Hogyan ítéli meg ezt a helyzetet a jog, tehet-e valamit a munkáltató?
Részlet a válaszból: […]bizonylati fegyelem betartása mellett a munkáltató pénztárába be kellett volna fizetnie. A pénz átadását ugyan arra hivatkozva tagadta meg, hogy a munkáltatóval szemben fennálló követelésébe beszámította, a Ptk. 296. § (1) bekezdése értelmében a beszámításra azonban csupán a jogosult és kötelezett viszonyában fennálló egynemű és lejárt követelések esetén van lehetőség. A kft.-nek a munkavállalóval szemben nem pénzfizetési, hanem - a munkajogviszony keretei között adott utasítása alapján - a beszedett és a sértett tulajdonát képező összeggel kapcsolatos elszámolási követelése állt fenn. Ez a követelés nem tekinthető a munkavállaló követelésével egyneműnek. Éppen ezért a beszámítás önkényes és jogszerűtlen volt, a munkavállaló magatartását pedig büntetőjogilag értékelte - az Önökével hasonlatos esetben - a Legfelsőbb Bíróság. A munkavállaló bűnössége azonban nem érinti a munkáltatónak azt a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 590
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,