Munkaügyi Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott előszerződés munkaviszony létesítésére tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Előszerződés munkaviszony létesítésére

Kérdés: Van-e jogi akadálya annak, hogy ún. előszerződést kössünk egy jövőben biztosan bekövetkező időpontban létrehozandó munkaviszonyra? Speciális szaktudást igénylő területen foglalkoztatunk, ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan biztosított legyen a megfelelő szakismerettel és képzettséggel rendelkező munkaerő. Egy 8 hónap múlva megüresedő állásra (akkor telik le egy határozott idejű munkaviszony) vennénk fel egy tehetséges fiatalt.
Részlet a válaszból: […]szerződéskötési szabadsága akkor érvényesül, amikor a felek maguk határozhatják meg, hogy milyen időponttól kezdődően létesítenek munkaviszonyt, és a munkavállaló mikor köteles munkavégzésre jelentkezni. A szerződés megkötésének és a munkába állás napja között hosszabb, akár több hónapos időtartam is eltelhet, és ez adja a szerződés előszerződés jellegét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a munkaviszony keletkezése és kezdete eltérésénél a feleknek teljes értékű munkaszerződést kell kötniük, meg kell állapodniuk a szükséges tartalmi elemekben [Mt. 76. § (5) bek.], míg a Ptk. 208. §-ában szabályozott előszerződés körében a felek csak arra vállalnak kötelezettséget, hogy egy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek, így ez a konszenzus[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Munkaügyi Levelek adatbázisban: 343